واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: با نگاهي به ريزش ساختمان هفت طبقه در سعادتآبادزندگي در مرز حادثه - داوود پنهاني
ريزش ساختماني هفت طبقه در سعادتآباد تهران كه منجر به كشتهشدن 17 نفر شد تنها حادثه از اين دست در تهران بزرگ نيست؛ تهراني كه به واسطه افزايش عجيب و غريب ارزشافزوده زمين و ساختمان در آن به بهشتي براي سرمايهگذاران اين حوزه تبديل شده است. در ميان خيل بسيار گسترده اين سرمايهگذاران، هستند كساني كه فقط و فقط به دنبال دستيابي به سود بيشتر در كار خويش هستند. اين تمايل و سرعتي كه براي رسيدن به اين هدف صورت ميگيرد در مواردي نيز منجر به بروز اتفاقاتي ميشود كه حادثه تلخ ريزش ساختمان سعادتآباد يكي از اين دست اتفاقات ناگوار است. تخريب غيراصولي ساختمانهاي كلنگي نشانه آشكار بيتوجهيهاي صورت گرفته است.
افزايش تعداد اين اتفاقات ناگوار در تهران نگرانيهايي نيز بهوجود آورده است. بهگونهاي كه هر كسي كه در همسايگي خود با موردي از ساختوساز و گودبرداري درگير است خواهناخواه با نگراني به انجام چنين فعاليتهايي چشم ميدوزد.
نگراني از بروز حوادثي از اين دست در حالي وجود دارد كه ريزش ساختمانهاي در حال تخريب در سطح شهر مربوط به ديروز و امروز نيست و با استناد به آمارهاي موجود چنين اتفاقاتي همواره در تهران وجود داشته است. با اين حال با سرعت گرفتن ساختوساز در گوشه و اطراف شهر اين حوادث شدت بيشتري گرفتهاند.
براساس آمار سازمان آتشنشاني در 6ماهه نخست سال گذشته 64 مورد ريزش آوار بر اثر گودبرداري در تهران بهوقوع پيوسته است كه در جريان آن 12 نفر جان سپردهاند و 44نفر نيز مصدوم شدند. با اين حال اين آمار در سال جاري با 25درصد رشد روبهرو بوده است. بر اين اساس در 4ماهه نخست امسال 84 حادثه بر اثر گودبرداري رخ داده است كه در جريان آنها 7 نفر جان باختند و 32 نفر هم مصدوم شدند. اين در حالي است كه آمار جانباختگان و مجروحان حادثه سعادتآباد لحاظ نشده است.
افزايش آمار حوادث گودبرداري در شهرها موجب شده سازمان آتشنشاني بهعنوان يكي از نهادهاي متولي امر در دستورالعملهاي ايمني كه در صدور پروانه ساخت ساختمانهاي بلند يا كوتاه درج ميشود، موارد ايمني مربوط به گودبرداري را اعلام كند كه در اين ميان مالك، مهندس ناظر و پيمانكار نيز ملزم به رعايت اين قواعد هستند. كارشناسان براين باورند كه عدم رعايت نكات ايمني به همراه ضعف مقررات و قوانين از عوامل اصلي بروز چنين حوادثي هستند.
مهندس داوود براتي معاون حفاظت و پيشگيري از حريق و حوادث سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني تهران در اين مورد به ايرنا ميگويد :
وي همچنين در گفتوگو با مهر آمار دقيقتري از اين حوادث ارائه داد و گفت:
معاون حفاظت و پيشگيري سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني شهر تهران افزود:
به گفته براتي رعايت نكردن ضوابط و مقررات موجود در اين خصوص، انجام گودبرداري توسط افراد غيرمتخصص، عدم نظارت و كنترل مهندس ناظر و مالك از مهمترين دلايل بروز اينگونه حوادث است كه علاوه بر كارگران، براي ساكنان منطقه نيز ايجاد خطر ميكند.
وي همچنين در گفتوگو با ايرنا مهمترين علل وقوع اين حوادث را ضعف ضوابط و مقررات در زمينه گودبرداري عنوان كرده، ميافزايد:
به گفته براتي تقسيم نكردن وظايف اصولي ميان مسوولان در ساختوسازها از ديگر دلايل وقوع اين نوع حوادث است، حال آنكه حضور مهندسان سازمان نظام مهندسي نيز بايد كاملا مشخص شود. اگر كارگر بدون نظارت مهندس ناظر و هدايت مناسب پيمانكار، اقدامهاي كارگاهي را انجام دهد، مالك و مسوول كارگاه مقصر اصلي حوادث هستند.
معاون حفاظت و پيشگيري از حريق و حوادث سازمان آتشنشاني با هشدار به مهندسان ساختمان ميگويد:
در حاليكه برخي از كارشناسان، مهندسان ناظر را بهعنوان مقصر حوادث گودبرداري معرفي ميكنند ولي كارشناسان سازمان نظام مهندسي اين امر را نميپذيرند. بهرام غفاري مدير اجرايي شوراي مركزي سازمان نظام مهندسي اعتقاد دارد كه مهندس ناظر كمترين مسووليت را در وقوع حوادث ساختمانسازي دارد و مسووليت اصلي متوجه صاحبكار و پيمانكار است. وي به ايرنا ميگويد:
در كنار مهندسان ناظر نميتوان به نقش مالكان اصلي در بروز چنين حوادثي بياعتنا بود. اين يك واقعيت است كه در صورتي كه همه افراد درگير در يك پروژه ساختوساز به نقش خويش توجه دقيق داشته باشند بروز حوادث تلخ تا حد ممكن كاهش پيدا ميكند. به گفته شاهدان عيني در حادثه سعادتآباد كه يك ساختمان 7 طبقه با تخريب غيراصولي فروكش كرد بخشهايي از ساختمان در طول سالهاي اخير ترك برداشته بود و شواهد نشان ميداد كه احتمال ريزش ساختمان زياد است، بنابراين صاحبان اصلي بر خطرناك بودن ساختمان واقف بودند.
شهردار منطقه دو تهران در گفتوگو با ايرنا علت اصلي اين حادثه را ناشي از بيتوجهي مالكان ساختمان به هشدارهاي شهرداري دانسته و ميگويد:
مهندس بهاري ميافزايد:
حميدرضا فريدوني مديرمسوول مجله ساختمان در حاشيه افتتاح سالن برجميلاد به فارس گفت:
وي ميگويد: وي پيشنهاد كرد تمامي ساختمانهايي كه طي 10سال گذشته ساخته شدهاند و نوساز تلقي ميشوند، تحت ارزيابي مهندسي قرار بگيرند و لازم است كه اين ارزيابي از ساختمانهاي عمومي و مهم همچون مدارس، كودكستانها، بيمارستانها و ساير مراكز دولتي آغاز و انجام شود.
خسرو دانشجو سخنگوي شوراي شهر تهران نيز ورود افراد غيرمتخصص به ساختمانسازي را عامل اصلي بروز حوادث گودبرداري عنوان كرده و در گفتوگو با مهر ميگويد: به گفته وي در حال حاضر افراد زيادي از صنوف مختلف بدون تخصص لازم وارد صنعت ساختمان شدهاند و به ساختوساز واحدهاي مسكوني مشغولند كه علت بروز بسياري از مشكلات از جمله حوادث مختلف در اين زمينه هستند.
دانشجو ايجاد هماهنگي حداكثري بين دستگاههاي متولي را جهت جلوگيري از بروز حواث گودبرداري خواستار شده و ميافزايد:
سخنگوي شوراي شهر تفاهمنامه صدور شناسنامه فني ساختمان در شهر تهران را مصداق هماهنگي بين شهرداري، وزارت مسكن و شوراي شهر دانست و يادآور شد: به گفته وي ضوابط و مقررات در خصوص گودبرداري اصولي بهطور كامل وجود دارد و افراد متخصص به خوبي ميدانند كه چگونه اين مرحله را انجام دهند تا حوادث و اتفاقات ناگوار به وقوع نپيوندد.
دانشجو ميگويد:
به گفته كارشناسان يكي از مهمترين مسائلي كه در ساختوساز بايد مورد بررسي جدي قرار گيرد، مساله سستي يا استحكام زميني است كه براي احداث ساختمان جديد مورد استفاده قرار ميگيرد. طبعا اين استحكام يا سستي بايد توسط آزمايشگاههاي خاكشناسي مورد بررسي قرار گيرد و بر اساس نتايج اين آزمايشها، زمين جهت احداث بايد حفاري شود كه متاسفانه اين كار كمتر انجام ميشود.
تقي رضواني مدير منطقه 4 آتشنشاني تهران چندي پيش در گفتوگو با ايسنا درباره علت و چگونگي وقوع اين نوع حوادث به نكتهاي مهم اشاره كرده و گفته بود:
رضواني براي به حداقل رسيدن اين دسته از حوادث چنين گفته بود: رضواني هشدار داده بود:
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
مشاهده خبر بعدي
------------
سه شنبه 18 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1407]