واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: چگونگي نوآوري و خلاقيت در تئاتر ديني / 26فرشاد منظوفينيا:حمايت دولتي ميتواند امكان تجربههاي جديد و خلاق را در تئاتر فراهم كند
گروه هنر: هر حركت و اقدام جديد در كليت تئاتر از جمله تئاتر ديني لازمهاش تجربه كردن و آزمون و خطاست و طي كردن اين روند نيز نيازمند حمايت گسترده و همه جانبه دولت است.
«فرشاد منظوفينيا» كارگردان و نويسنده تئاتر در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايراني(ايكنا) در مورد نامگذاري سال 87 با نام خلاقيت و شكوفايي و تاثير اين نوآوري بر شكوفايي تئاتر ديني و قرآني گفت: اين نامگذاري بيشتر سمت و جهتش به سوي بنيادهاي نظري است و بايد در نظر داشته باشيم كه حركت در مسير نوآوري نيازمند پشتوانه تئوري و نظري است و اينكه آيا ما به اين جايگاه نظري رسيدهايم يا خير نيز حايز اهميت است و در اين ميان حمايت و پشتيباني براي تحقق چنين شعاري نيز مهم است.
وي در ادامه تاكيد كرد: هر حركت و اقدام جديد لازمهاش تجربه كردن است و طي كردن اين روند تجربه نيازمند حمايت گسترده و همهجانبه دولتي است. اگر در اين راستا برنامهريزي از سوي مركز هنرهاي نمايشي وجود نداشته باشد نميتوانيم انتظار شكلگيري خلاقيت و نوآوري را داشته باشيم و در دايره تكرار گرفتار ميشويم.
كارگردان «بعد از جنگ» افزود: وقتي نظريه جديدي مطرح ميشود در ابتدا بايد وارد حوزه تجربه شود و در اين حوزه با آزمون و خطا روبهرو شود تا معايب به حداقل برسد و داراي بنيانهاي نظري مستحكمي شود آنگاه اين طرح قابل ارائه و پيگيري ميشود.
اين نمايشنامهنويس در بخش ديگر گفتههايش با تاكيد بر لزوم خلاقيت در كار هنرمندان گفت: خلاقيت هنري يعني داشتن انديشههاي نو، بكر، ناگهاني و شگفتآور در يك بخش هنري كه بتواند موجب خلق آثاري باشد و اين روند در هنر واقعي روند دائمي است.
منظوفينيا كه در زمينه نورپردازي تئاتر فعال است در ادامه بيان كرد: همه ما علاقه داريم وقتي به ديدن اجرايي ميرويم جرياني جديد را در آن مشاهده كنيم و نه تكرار فرمها و شيوههاي گذشته.
كارگردان «كسي در گوشم زمزمه ميكند بيا» افزود: وظيفه هنرمندان در هر زمان و شرايطي توجه و تاكيد بر ارائه اين نوآوري در كارهايشان است اما با نامگذاري اين سال با اين عنوان بايد يك ايجاد انگيزه مضاعف هم در آنها ايجاد كند.
منظوفينيا در مورد نقش سياستگذاران فرهنگي و مديران در مورد تحقق اين شعار گفت: در كشورمان تئاتر خصوصي وجود ندارد و اگر هم بخواهيم وجود داشته باشد چون ناگريز بايد از مميزيها و مسائل عرفي تبعيت كند صددرصد نميتواند ماهيت خصوصي داشته باشد در نتيجه كليت تئاتر ما دولتي است و مسئولان امر بايد حمايتهاي همهجانبه و موثري از هنر نمايش انجام دهند اگر اين حمايتها درباره امنيت شغلي و حرفهاي تامين نشود طبيعتا شاهد هيچ نوع حركت سازندهاي نخواهيم بود.
وي تاكيد كرد: تئاتر ما براي پيدا كردن يك جريان پويا بايد ضابطهمند عمل كند. سالنهاي مهم تئاتر تهران كه قلب تپنده تئاتر محسوب ميشوند در اختيار قشر خاصي قرار گرفته و هر گروهي نميتواند كارش را در اين سالنهاي اساسي و مهم اجرا كند. مهمترين سياستگذاري كه بايد صورت بگيرد تمركززدايي از تهران است. در شهرستانها استعدادهاي بسيار خوبي وجود دارد ولي عملاً به علت كمبود امكانات به هدر ميروند.
اين كارگردان درباره حضور تئاتر با استفاده از عناصر خلاقانه در عرصه بينالمللي گفت: تئاتر ما داراي يك سري سنتهاي نمايشي نظير تعزيه و تختحوضي است كه اگر بخواهيم به شكل سابق اين كارها را اجرا كنيم فقط به بيدار كردن حس نوستالوژي عدهاي خاص ميرسيم در حاليكه جوان امروز ما فقط براي يكبار ديدن، اين كارها برايش داراي جذابيت است.
اين نويسنده تئاتري ادامه داد: اگر به سنتهاي نمايشي خودمان به عنوان يك سيستم اجرايي نگاه كنيم و آنرا در تئاتر مدرن به كار ببريم همانطور كه در عين حال حرف امروز را هم در نمايش به كار بردهايم كاري مطابق فرهنگ خودمان براي حضور در جشنوارههاي خارجي نيز ايجاد ميكنيم.
وي در مورد آسيبشناسي تئاتر قرآني در جشنوارههاي موضوعي گفت: كشور ما كشور هزار جشنواره است لذا بررسي علمكرد و نوع اهداف برگزاري جشنوارهها بسيار مهم است. در جشنواره تئاتر دفاع مقدس، جشنواره تئاتر رضوي و جشنوارههاي ديگر بهطور عام كارها فقط يكبار بر روي صحنه ميروند و بعد به بايگاني سپرده ميشوند. با چنين شرايطي مخاطب عام اين اجراها كجا هستند؟ دبيرخانهاي در يك مدت محدود فعال ميشود و سپس ناگهان جشنواره تا سال بعد به حال خودش رها ميشود.
منظوفينيا در پايان صحبتهايش اشاره كرد: بايد از ارائه مستقيم پيامهاي ديني و قرآني در كارها پرهيز شود زيرا ناخواسته كار را به سمت وعظ و خطابه ميبرد كه جايش در هنر نيست. اما اگر به صورت غيرمستقيم ارزشهاي ديني مطرح شود ميتواند منشا اثر باشد. قرآن كتابي جهانشمول است كه حتي درباره كوچكترين مسائل بشري نيز راه حل دارد و اين خود بهترين دليل است كه ما بايد به آن در قالب هنر توجه كنيم.
دوشنبه 17 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]