واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: گفت و گوي اختصاصي درباره ثبت جهاني كليساهاي آذربايجان
حسين وكيل علي آبادي در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگي ايرنا افزود:
اين پرونده به اتفاق آرا و بدون هيچ مخالفتي به ثبت رسيده اشت.
وي گفت: نمايندههاي چند كشور در دفاع از اين پرونده سخنراني كرده و نماينده كانادا نيز از جمهوري اسلامي ايران براي تهيه آن تشكر كرده است.
وكيل گفت: مجموعه كليساها در دو استان آذربايجان شرقي و غربي قرار دارد كه از دو سال پيش تهيه پرونده آن شروع و در موعد قانوني در پايان سال ۲۰۰۶ميلادي براي مركز ميراث جهاني يونسكو ارسال شد.
وي افزود:اين پرونده در سال ۲۰۰۷ميلادي توسط كارشناس مركز ميراث جهاني مورد بازديد قرار گرفت و پس از آن اشكالات موجود در پرونده برطرف شد و پرونده براي طرح در اجلاس مركز ميراث جهاني آماده شد.
مديركل دفتر ثبت آثار گفت: از اين مجموعه، كليساي سنت پادئوس يا قره كليسا در شمال غرب ايران در آذربايجان غربي و نزديكي شهر ماكو قرار دارد.
وي افزود: ابعاد اين كليسا ۱۱۰در ۵۳متر است كه از دو بخش مذهبي و مسكوني تشكيل شده است.
وكيل گفت:اين كليسا همچنين داراي دو كليساي ديگر و ۴تا عبادتگاه به نام هاي سن دخت بالا، سن دخت پايين و زاكاريا عبادتگاهي كه نام مشخصي ندارد و يك قبرستان است.
قره كليسا محل دفن تادئوس مقدس از حواريون حضرت مسيح در سال ۶۶ميلادي است كه به دست پادشاه وقت ارمنستان به شهادت رسيده و داراي اهميت خاصي براي مسيحيان به خصوص ارامنه است.
در سال ۱۳۱۹ميلادي زلزله بزرگي اين كليسا را خراب كرده و بنابر روايتي ۷۵تن از راهبان اين كليسا جان خود را از دست دادند.
با توجه به اينكه حواريون حضرت مسيح ۱۲نفر بودند كه تنها قبر دو تا از آنها مشخص است و يكي از آنها تادئوس است، اين كليسا اهميت زيادي دارد و يكي از زيارت گاههاي مهم ارامنه در طول تاريخ بوده و هر سال در آنجا مراسمي برگزار ميشود.
وكيل گفت: كليساي ديگري كه در اين مجموعه به ثبت رسيده، كليساي زورزور است كه بناي آن در درهاي در بستر رودخانه قره سو به ارتفاع ۵۰متر بالاتر از سطح دره قرار دارد.
ساخت اين كليسا به همت اسقف زاكاره در سال ۱۲۹۸آغاز و در سال ۱۳۱۴ ميلادي به اتمام رسيده است.
مديركل دفتر ثبت آثار گفت: سنت استپانوس از ديگر كليساهاي اين مجموعه است كه در شش كيلومتري روستاي دره شام در فاصله ۱۵كيلومتري غرب شهر جلفا در استان آذربايجان شرقي قرار دارد.
استپانوس قديس يكي از اولين افرادي بوده كه به دين مسيح گرويده و در اورشليم به شهادت رسيده است. وي اولين شهيد سنگسار شده ارمني است كه در اين كليسا به خاك سپرده شده است.
كليساي استپانوس در سال ۱۳۴۳ميلادي به دست جان ليب هاكوپ اهل جلفا كه در آن زمان اسقف اعظم اين دير بوده بنا شده و در سال ۱۳۵۵عمليات ساختماني آن به اتمام رسيده و در سال ۱۳۶۰بخشهاي ديگري به آن اضافه شده و در سالهاي ۱۸۲۶و ۱۷۰۴و ۱۸۶۵مرمتهاي كلي در ساختمان آن صورت گرفته است.
كليساهاي ننه مريم و پتروس و پائولوس مقدس نيز در حوالي كليساي سنت استپانوس قرار دارد.
به گفته وكيل، كليساي ديگري كه در اين مجموعه قرار دارد، كليساي چوپان است كه در غرب جلفا و در محدوده آذربايجان غربي قرار دارد. اين كليسا در قرن ۱۶ميلادي ساخته و در سال ۱۸۳۶ميلادي بازسازي كلي شده است.
طبق روايات اين كليسا محل عبادت چوپانان ارمني ساكن روستاهاي اطراف دره شام بوده است.
مديركل دفتر ثبت آثار به كليساي دره شام اشاره كرد و گفت: اين كليسا در سال ۱۵۱۸به دست ارامنه ساكن اين روستا در ساحل رودخانه ارس احداث شده و بقاياي يك قبرستان قديمي كه سنگهاي حجاري شده زيادي دارد، در آن قرار دارد.
روستاي دره شام يكي از روستاهاي ارامنه خالي از سكنه است كه به عنوان نمونهاي از روستاهاي ارامنه ايران از آن حفاظت ميشود.
وكيل علي آبادي در مورد برنامههاي سازمان ميراث فرهنگي براي حفاظت از اين مجموعه گفت: وقتي براي يك اثر پرونده ثبتي تهيه ميشود در آن پرونده يك پلان مديريتي نيز تعريف ميشود كه در آن برنامههاي مديريتي و حفاظتي اثر شامل برنامههاي كوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت اعلام ميشود.
وي افزود: اين برنامهها شامل مرمت اثر و جلوگيري از تخريب، تجاوز به عرصه و حريم آن است كه برعهده سازمان ميراث فرهنگي و سازمانهاي مربوطه محلي است.
مديركل دفتر ثبت آثار گفت: از استانداران، فرمانداران و بخشداران استانهاي آذربايجان شرقي و غربي و شوراي خليفه گري ارامنه درخواست داريم كه نهايت توجه را براي حفاظت و رعايت مقررات مصوب مربوط به ثبت اين دو اثر داشته باشند.
وكيل در مورد اثر بعدي براي ثبت جهاني گفت: پرونده سازههاي آبي شوشتر براي طرح در اجلاس آتي مركز ميراث جهاني درحال تهيه است.
وي افزود: پرونده نوروز نيز به عنوان يك اثر معنوي براي ثبت جهاني در حال تهيه است و بايد تا دهم مهرماه سال جاري همزمان با پايان موعد قانوني آماده و به مركز ميراث جهاني ارسال شود.
وي ادامه داد: همچنين در صدد برگزاري اجلاس كشورهاي حوزه نوروز در ايران براي دريافت پيشنهادها و نظرات آنها در مورد نواقص موجود در پرونده هستيم وكيل گفت: پس از نوروز رديفهاي موسيقي ايراني، تعزيه، مراسم قالي شويان به عنوان اثر معنوي براي ثبت ملي بررسي ميشود.
دوشنبه 17 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]