واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: اقتصاددانان از نتيجه جلسه 5/3 ساعته با رئيس جمهور مىگويندنگرانى از عدم پايبندى به برنامه چهارم
نشست 210 دقيقهاى رئيس جمهور با 100 اقتصاددان در مورد طرح تحولات اقتصادى شامگاه شنبه در حالى به پايان رسيد كه بيش و كم بسيارى از چهرههاى شاخص كارشناسى از طيفهاى مختلف در آن حضور نداشتند. اين نشست با تشريح طرح تحولات اقتصادى توسط دبير كار گروه اين طرح آغاز شده و سپس برخى استادان دانشگاه در سخنانى ديدگاههاى خود را در مورد اين طرح بيان كردند. در جلسه شنبه احمدىنژاد با اقتصاددانان، اقتصاددانان طيف ليبرال- دكتر نيلي، دكتر طيبيان، دكتر فرجادى و دكتر غنىنژاد- حضور نداشتند. اين درحالى است كه طيف ياد شده اصلىترين هسته فكرى را براى آزادسازى قيمتها در طرح تعديل ساختارى در اوايل دهه 70 تشكيل مىدادند. اين نشست همچنين بدون حضور برخى اقتصاددانان طيف دانشگاه تهران صورت گرفت. افرادى چون دكتر شيركوند، دكتر نادران و دكتر سبحانى كه دعوت نامهاى براى حضور در اين نشست براى آنان فرستاده نشده بود. با اين همه دكتر فرشاد مومنى اقتصاددان نهادگراى دانشگاه علامه طباطبايى كه در اين نشست حضور داشته، عنوان كرده كه جلسه اقتصاددانان با رئيس جمهور در يك مورد پيشرفت داشته و آن تعهد دولت به عدم شتابزدگى دراجراى طرح نقدى كردن يارانههاست.
مومنى در گفتوگو با آفتاب، اضافه كرده: «شاه بيت نكات ارائه شده از سوى دبير محترم ستاد تحول اقتصادى دولت اين بود كه اين بار قرار است كار شتابزده و نسنجيده صورت نگيرد». اين اقتصاددان با اشاره به اين نكته كه استادان دانشگاه معتقدند كه ناپختگى و ابهامات بىشمار در آنچه كه در ذهن دولت است، مشاهده مىشود، افزود: «اگر دولت به تعهداتى كه در اين جلسه داده است، عمل كند، مىتوانيم با كمال خوشحالى و خوشبختى بگوييم كه جلسه ديشب يك دستاورد بزرگ داشت و آن اينكه دولت شتابزده عمل نخواهد كرد».
مومنى خاطرنشان مىكند كه «بخش مهمى از اظهارنظرهاى استادان به خاطر محدوديت زماني، مجال عرضه پيدا نكرد كه در اين مورد هم رئيس جمهور وعده دادند كه مسئله را پيگيرى مىكنند و سازو كارى براى اينكه مطالب ديگر دوستان هم شنيده شود، فراهم مىكنند». اين اقتصاددان در ادامه با با ابراز نگرانى اظهار كرده: «متاسفانه من اهتمام جدى و اراده مشخصى براى مبنا قراردادن قانون و برنامه در سخنان رئيس جمهور نديدم و اين نگران كننده است». وى گفته: «نگرانى از اين بابت كه احتمال دور زدن مجلس وجود دارد هم از باب اينكه مجموعه تدابير و تمهيداتى كه در شان يك برنامه حتى كوتاه مدت باشد تاكنون انديشيده نشده و صرفا آنچه ارائه شده كلياتى به صورت غير منسجم و كاملا گزينشى از برخى موضوعات مطرح شده بود».
مومنى اضافه كرده كه «تمايلى كه دولت براى مشاركتجويى استادان دانشگاه و نهادهاى پژوهشى از خود نشان داده است، اگر اجرا شود ارزشمندى است كه مىتواند از آسيبهاى احتمالى آنچه را كه در گذشته شاهد آن بوديم، بكاهد». اين اقتصاددان در پاسخ به اين سوال كه آيا برگزارى چنين نشستهايى را در راستاى تبليغات پيش از موعد براى رياست جمهورى تحليل مىكنيد؟ اظهار كرده: «ما مىتوانيم گمانهزنى مثبت يا منفى داشته باشيم». به گفته وي، «اگر جلسه سال گذشته را مبنا قرار دهيم ناگزير به سمت گمانهزنى منفى پيش مىرويم به دليل اينكه تقريبا هيچكدام از تعهداتى كه رئيس جمهور در ديدار سال گذشته خود با اقتصاددانان انجام داده بود، هنوز محقق نشده است». مومنى گفته: «با وجود اينكه دولت به صراحت تعهد داده بود آمارهاى رسمى و به روز در اختيار پژهشگران قرار داده شود ولى متاسفانه هنوز هم آخرين آمار رسمى منتشر شده از سوى دولت مربوط به سال 1384 است». اين اقتصاددان با اشاره به عمل نكردن رئيسجمهور به وعده سال گذشته خود مبنى بر دادن جواب به نامه مكتوب 56 اقتصاددان گفته: «احمدىنژاد در سال گذشته به صراحت به اقتصاددانان وعده داد كه يك پاسخ مكتوب به نامه آنها داده مىشود و همان جا به مسئولان و دستياران اقتصادى خود فرمان صادر كرد كه حتما اين كار انجام شود، متاسفانه بعد از يك سال هنوز هيچ پاسخى دريافت نشده است». وى اظهار كرده: «اگر همچنان با ديد مثبت به اين مسئله نگاه كنيم، در صورت عمل كردن رئيس جمهور به تعهداتى كه در اين جلسه داشته، يعنى ناسنجيده و غير مشاركتجويانه عمل نكردن و براى علم منزلت قائل بودن حتى اگر هدف دولت با انگيزه سياسى باشد، هيچ اشكالى ندارد». دكتر مومنى گفته: «دانشگاهها به تمايلات سياسى مقامات كارى ندارند. آنها مىخواهند موازين متعارف علمى در فرآيندهاى تصميمگيرى و تخصيص منابع رعايت شود و با هر انگيزهاى دولتمردان اين كار را انجام دهند از نظر ما بلااشكال است».بايزيد مردوخى ديگر اقتصاددان حاضر در اين جلسه نيز به ايسنا گفته كه آقاى رئيس جمهور وقت بسيار زيادى را به اين جلسه اختصاص داده و با دقت، صميميت و تفاهم به گفتههاى اقتصاددانان گوش مىكرد. وى ادامه داده: در اين جلسه بررسى طرح تحولات اقتصادى در مرحله تشخيص و واكاوى مشكلات قرار داشت و فضاى عمومى به گونهاى بود كه همه اقتصاددانانى كه صحبت مىكردند خيز و جهش محورهاى اساسى تحول را در اقتصاد كشور تائيد كردند. مردوخى با بيان اينكه برخى از اساتيد حاضر در جلسه ذهنيتهايى در مورد طرحهاى اقتصادى دولت داشتند تصريح كرده: با انجام اين جلسه ذهنيتها كاملا روشن شد و احساس شد كه دولت در هر مرحلهاى بخواهد در جهت سياستگذارى كارآمد از اقتصاددانان كمك گيرد مورد استقبال آنان قرار مىگيرد و اميدواريم چنين جلساتى ادامه داشته باشد. وى اضافه كرده: رئيس جمهور در اين جلسه از هرگونه همكارى اين استادان با دولت و تشكيل كارگروههاى تخصصى با حضور استادان استقبال كرده است. مردوخى تصريح كرده: يكى از كسانى كه در اين جلسه سوال از رئيس جمهور پرسيده خود من بودم كه به مشكلات اساسى تاريخى اقتصاد ايران اشاره و عنوان كردم كه برنامهريزى دقيق براى حل مشكلات لازم است و براى اجراى هرچه بهتر طرح تحولات اقتصادى بايد طيف گسترده اقتصاددانان همراه با برنامهريزى دقيق انجام شود.
احمدىنژاد: نگاه كوتاه مدت نداريم
در مقابل رئيس جمهور در نشست بررسى طرح بزرگ تحول اقتصادى با اساتيد و صاحبنظران اقتصادى با تاكيد بر اينكه دولت نگاه كوتاه مدت به طرح تحول اقتصادى ندارد گفته به مفاهيم كليدى علم اقتصاد پايبندم. احمدى نژاد با رد اينكه دولت به تئورىهاى اقتصادي، اعتقادى ندارد و اقدامات دولت غيرعلمى و غير كارشناسى است، گفته: كسانى چنين ادعاهايى را مطرح مىكنند كه از پاسخ به ايرادات دولت درباره تئورىهاى مطرح شده از سوى خودشان عاجزند؛ والا بنده همان مفاهيم كليدى علم اقتصاد را با زبان عامه مردم مطرح مىكنم و به آن پايبندم.رئيس جمهور همچنين در پاسخ به سخنان يكى از اساتيد دانشگاه مبنى بر اينكه دولت بهتر است به خاطر وسعت و گستردگى طرح تحول بزرگ اقتصادى تنها بخشى از آن را به مرحله اجرا درآورد، خاطرنشان كرده دولت نگاه كوتاه مدت به اين طرح ندارد؛ ضمن اينكه اگر يكى از اشكالات را اصلاح كنيم، بقيه ايرادات اقتصادى آثار تحول ابتدايى را نيز از بين خواهد برد و آن را بى نتيجه مىكند. وى با تاكيد براينكه مردم ايران، مردمى تحول خواه هستند، گفته اگر طرحى به درستى و با در نظر گرفتن منافع مردم تدوين شود، مردم با آن همراهى خواهند كرد و ظرفيت تحولى مردم به لحاظ استعداد و هوشمندى در سطح بالايى قرار دارد كه نمونه آن را در طرح عظيم سهميه بندى بنزين شاهد بوديم . احمدى نژاد با اشاره به اظهارات يكى از مدعوين مبنى بر اينكه زمان براى دولت به منظور اجراى اصلاحات ساختارى كم است، تصريح كرده دولت معتقد است براى خدمت و رفع موانع رفاه و آسايش مردم حتى نبايد يك روز تعلل كرد؛ چرا كه هر چه زمان مىگذرد، هزينه و تبعات اصلاح ساختارها افزايش مىيابد.بنابراين حتى اگر يك روز از عمر دولت باقى مانده باشد و احساس شود كه اصلاحاتى به نفع مردم است ، قطعا اين اقدام را عملى خواهد كرد. رئيس جمهور با تاكيد بر اينكه دولت به هيچ عنوان به دنبال بهرهبردارى سياسى از اقدامات خود نيست ، گفته دعوت من از شما براى تبادل نظر درباره طرح تحول بزرگ اقتصادى يك دعوت اعتقادى است و براى اين است كه چنانچه بعضا ايراداتى در طرح وجود دارد، اصلاح و يكبار براى هميشه يك طرح جامع و ريشهاى براى اصلاح ساختارهاى معيوب اقتصادى كشور تدوين شود. من با اين دعوت، تكليف و وظيفه خود را نزد خداى متعال و مردم انجام دادم. احمدى نژاد همچنين با تاكيد بر ضرورت تدوين الگوى ايرانى و اسلامى براى اقتصاد كشور، يادآور شده: الگوهاى اقتصادى و نظرى با مدل مكانيكى كه در همه جاى دنيا يكسان است، متفاوت مىباشد. در الگوهاى نظرى سنتها، روحيات و فرهنگ هر كشور در روند اجرا و تدوين برنامهها تاثير گذار است و از اين رو بايد براى تدوين ساختارهاى بنيادين كشورمان، مدلهاى اسلامى – ايرانى ترسيم شود.
در اين جلسه برخى از وزراى اقتصادى دولت چون جهرمى وزير كار، برقعى معاونت برنامهريزى و نظارات راهبردى ، صمصامى سرپرست وزارت اقتصاد، مظاهرى رئيس كل بانك مركزى و ميركاظمى وزير بازرگانى حضور داشتند.
رئيسجمهور همچنين هفته گذشته در راستاى تشريح طرح تحول اقتصادى با مديران خبرگزارىها و مطبوعات نشستى را برگزار كرده بود. احمدىنژاد دو هفته قبل در هنگام تشريح طرح تحول اقتصادى از صاحبنظران ، استادان و متخصصان مربوطه خواسته بود كه در اين ارتباط نظر بدهند و دولت را در اين امر يارى كنند. اين دومين نشست رئيسجمهور با اقتصاددانان بود.
سال گذشته نيز رئيسجمهور با 57 اقتصاددان منتقد نشستى را برگزار كرده بود.
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 221]