واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: ميراث فرهنگي - محوطه تاريخي بيستون هيات امنايي شد
ميراث فرهنگي - محوطه تاريخي بيستون هيات امنايي شد
«تو كه از اين پس نبشته را كه من نوشتم با اين پيكرها را ببيني مبادا آنها را تباهسازي تا هنگامي كه توانا هستي آنها را نگاه دار.» اين متن بخشي از كتيبه بيستون است كه به تازگي گواهي ميراث جهاني آن اعطا شد. محوطه تاريخي بيستون يكي از مناطق تاريخي ايران است كه از قبل تاريخ تا پهلوي اول آثاري را در خود جاي داده است. در سال 2006 دولت ايران توانست با ارسال مدارك اين محوطه آن را به ثبت جهاني برساند. داوود دانشيان مدير اين محوطه تاريخي در خصوص گواهي اعطايي گفت: اين يك حركت نمادين بود، پيشتر تمامي كارهاي ثبتي و پروتكلها امضا شده بود. اما به مناسبت شصتمين سالروز عضويت ايران در يونسكو و تاسيس كميسيون ملي يونسكو اين مراسم اجرا شد.
در حاشيه برگزاري اين مراسم اعضاي هياتامنا ميراث جهاني بيستون در راستاي اجرايي شدن مصوبه هيات دولت انجام شد. دانشيان در مورد اين مصوبه نيز گفت: هيات امنايي شدن موزهها و محوطههاي تاريخي مصوبه دولت است كه اعضاي هيات امنا بيستون 13 نفر هستند.
محوطه تاريخي بيستون به دليل وسعت و پراكندگياش با مشكلات مختلفي روبهرو بوده است، دانشيان در خصوص اين مسئله و نحوه حفاظت با تاييد اين مشكلات حفاظتي گفت: كل محوطههاي تاريخي از اين مسئله مصون نيستند. حريم وسيع 35 هزار هكتاري اين محوطه نيازمند برنامهريزي دقيق براي مراقبت و حفاظت است. از سوي ديگر ما به تعداد تمام روستاها و مناطق داخل اين محوطه مراقب نداريم. توانمان نيز اندك است.
وي كه آموزش را راهي براي مراقبت از اين منطقه ميداند، ادامه ميدهد: آموزش به مردم يكي از راههاي حفظ و نگهداري آثار و محوطههاي باستاني است. آموزش بايد از سطوح پايين، از دبستان شروع شود. سال گذشته در راستاي همين امر نشستي با شوراي اسلامي روستاها، عشاير و... داشتيم. با انتقال حساسيتها مردم نيز ضرورتها را درك ميكنند و ميتوان حفاظت را به نحو احسن انجام داد. دعوت از سطوح مختلف دانشگاهي، مدارس و... و برگزاري چند نشست در زمينه آشنايي با اين محوطه نيز از ديگر فعاليتها بوده است.
وي مشاركت مردم را در كشف حفاريهاي غيرمجاز بسيار مهم دانست و گفت: اگر خطري يا حفاري غيرمجازي را مردم متوجه شوند، آن را به سرعت اطلاع ميدهند. مردم قطعا مراقبان بسيار خوبي هستند. گاهي اوقات نيز ممكن است بعد از حفاري متوجه وضعيت شوند اما در هر حال با يگان ويژه حفاظت ارتباطي نزديك دارند. مدير محوطه تاريخي بيستون با تاكيد بر اين موضوع كه ميراث مخالف توسعه نيست در توضيح وضعيت فعاليتهاي صنعتي در اطراف اين منطقه گفت: متاسفانه خيليها از ميراث هيولايي ساختهاند و آن را به موجودي غريب تشبيه ميكنند كه مخالف هر نوع توسعه است. در حاليكه ما نه مخالف توسعه هستيم و نه مانع آن. تمام تلاشمان اين است كه دركنار مردم باشيم. توسعه ضرورت هر منطقه است كه سكونت در آن وجود دارد. منتها بايد مراقب اين توسعه بود و نسبت به آن اطلاعرساني شود، از خطرات احتمالي اين بايد پيشگيري كرد. ما اين مشكل را در حريم بيستون داشتيم، كارخانه پتروشيمي، پليمر در اين محوطه فعال است. در خصوص شهرك صنعتي نيز با رايزنيهايي كه با استاندار كرمانشاه انجام داديم، استاندار موافقت كرد كه اين شهرك صنعتي از محوطه حذف شود. اين چنين برنامهاي بدون بررسي و همكاري همهجانبه مسائلي است كه آينده ما را تهديد ميكند. يكي ديگر از ضرورتها براي مردم منطقه وجود راه است. براي چنين كاري نيز بايد در چارچوب برنامههاي استاني راهحلي ارائه كنيم. بيستون محوطه تاريخي است كه براي حضور در آن هيچ هزينهاي پرداخت نميشود، براي داشتن محوطه جهاني در سطح بيستون به گفته دانشيان نياز به زيرسازي در بخشهاي مختلف است. وي در ادامه سخنانش در مورد وضعيت فعلي اين محوطه تاريخي گفت: طرح جامع ساماندهي بايد طراحي شود و در اين راه به دنبال كيفيت هستيم. شرايط بايد هم براي پژوهشگر و هم براي گردشگر تسهيل شود. اگر كسي قرار است از محوطه تاريخي استفاده كند بايد حداكثر آگاهي به وي داده شود. با اجراي چنين برنامههايي شرايط اين محوطه متفاوت ميشود.
وي در پاسخ به اينكه در كشورهاي مختلف سعي بر بهرهبرداري از محوطههاي تاريخي براي صنعت گردشگري است ولي ما همچنان در ايران از اين صنعت دور هستيم، گفت: ما هنوز در ابتدا راهيم. در كشوري مانند تركيه و يا فرانسه پايه و مبناي اصلي بر صنعت گردشگري است، با چنين برنامهاي تمام توجهها و برنامهريزيها بر اين اصل مدون است. اما در ايران وضعيت اينگونه نيست. در حال حاضر ما در تلاش براي حركت روبه جلو هستيم. تاكنون در بيستون فعاليت ما در حوزه حفظ و نگهداري خلاصه ميشد، اما از دوسال پيش فضا بازتر شده است. گروههاي مختلف علمي داخلي و خارجي فعاليتهاي مختلفي را در اين منطقه انجام دادهاند. دو فصل كاوش داشتيم. يكي از آنها بر روي كاخ ساساني است كه در محوطه هنوز در زير خاك است. هدف ما شناساندن بيستون است و براي هرچه بهتر انجام دادن اين كار در حال برنامهريزي هستيم. وي با اشاره به اينكه اطلاعات در اين منطقه هنوز بسيار كلي است گفت: محوطه تاريخي با يك پارك يا بزرگراه فرق ميكند براي هر حركت و بررسي بايد به شدت مراقب بود تا به هيچ اثر يا شئي آسيب وارد نشود.
مدير محوطه تاريخي بيستون با منحصر به فرد خواندن اين محوطه ادامه داد: در بيستون از قبل از تاريخ تا دوره پهلوي اول آثار مختلف و متعددي داريم. تنها نبايد به سراب و كتيبه اين محوطه استناد شود. از ورودي تا كاروانسرا آثار بسيار زيادي است كه بسياري از آنها هنوز مورد مطالعه و بررسي قرار نگرفته است. ما هنوز از اطلاعات گرانقدري كه گروه آلماني در خلال كاوشها و تحقيقات سال 1964 تا 1967 انجام دادهاند، استفاده ميكنيم. از آن زمان هنوز كسي به اين محوطه نيامده كه بررسي دقيقي اينچنيني ارائه كند. درنظر داريم تا با بررسي و مطالعه به نقطه مطلوب برسيم. البته اين كار به زمان نياز دارد. با انجام اين بررسيهاست كه ميتوان به ارزش و اهميت بيستون پي برد و آن را معرفي كرد. ما همچنان در صدد معرفي ناشناختههاي محوطه هستيم.
دانشيان با تاكيد بر اهميت هرچه بيشتر اين محوطه تاريخي گفت: بيستون كارگاه بزرگ سنگتراشي بوده است، كارگاهي در محدوده بيش از 30 كيلومتر به سمت شرق. آثار اين كارگاه در پايين كوه همچنان وجود دارد، سنگهاي تراشخورده. از طرف ديگر كاروانسراي ايلخاني در اين محوطه و سكونتگاه روستاي بيستون يكي ديگر از جاذبههاي محوطه تاريخي بيستون است.
كتيبه بيستون يكي از آثار اين محوطه است كه علاقهمندان زيادي دارد اما به دلايل مختلف جوي در طول اين سالها دچار مخاطره شده است، مدير اين محوطه با اشاره به انجام بررسي در اين حوزه گفت: در تلاش براي برگزاري كارگاه تخصصي حفاظت، مرمت و مستندسازي كتيبه هستيم. قرار است اين كارگاه سهروزه در اوايل شهريور ماه با حضور كارشناساني از آسياي ميانه، اروپا و كارشناسان داخلي برگزار شود. با استفاده از عقل جمعي و تحقيقات ارائه شده، بتوانيم تصميمي اتخاذ كنيم. هدف اين نشست داشتن خروجي براي حفاظت از كتيبههاست. بنا به اهميت كتيبه موضوع را به دقت پيگيري ميكنيم. اميدورايم با اين كارگاه در نيمه دوم سال شاهد نشت آب از بدنه، يخزدگي بر اثر سرما و يا رويش گل سنگ نباشيم.
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]