واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي پنجاه سال روابط ديپلماتيك ايران و تايلند
آقاي آصفي با آرزوي صبر و بردباري براي آسيب ديدگان و بازماندگان اين حادثه، مراتب تسليت و همدردي عميق دولت و ملت ايران براي كاستن از آلام و رنجهاي اين حادثه هولناك را به دولت و مردم حادثه ديده اين كشورها اعلام كرد. به دنبال تماسهاي مكرري كه با مركز صورت گرفت، نخستين محموله كمك جمهوري اسلامي ايران شامل دارو، خدمات پزشكي، چادر، پتو، پوشاك و مواد غذايي وارد تايلند شد. اين محموله كه 23 تن وزن داشت، وارد منطقه زلزله زده جزيره «پوكت»1 شد. از سوي ديگر با توجه به اينكه برخي منابع خبري از وجود اجساد 5 تبعه ايراني در ميان قربانيان زلزله و امواج دريا در تايلند خبر داده بودند، فعاليتهاي سفارت جهت تعيين صحت و سقم اين خبر آغاز شد و در نهايت خوشبختانه اين خبر تأييد نشد. البته پس از چندي مشخص شد كه يك تبعه ايراني مقيم سوئد به نام خانم زهرا اسدزاده در جريان سونامي مفقود شده كه به احتمال وي از قربانيان اين حادثه بوده است.
واقعه تاكباي2
يكي ديگر از حوادث ماههاي اوايل مأموريت در تايلند، واقعه تاكباي بود كه در آن مسلمانان زيادي كشته شدند. قضيه از اين قرار بود كه در چهارم آبانماه سال 1383 مقارن با ماه رمضان، تظاهراتي در منطقه «تاكباي» از استان جنوبي «ناراتيوات»3 تايلند برپا شد. جمعي از مسلمانان در اين تظاهرات خواستار آزادي چند تن از همكيشان خود از بازداشتگاه پليس بودند. اين تظاهرات با مداخله نيروهاي امنيتي و پليس منجر به كشته شدن شش نفر از اهالي مسلمان منطقه شد. با محاصره تظاهركنندگان توسط نيروهاي امنيتي تايلند شمار زيادي از آنان دستگير و در حالي كه دستهايشان از پشت بسته شده بود توسط كاميونهاي ارتشي به بازداشتگاهي در خارج از اين منطقه منتقل شدند.
در راه انتقال مسلمانان روزهدار به بازداشتگاه، به دليل اينكه آنان به صورت فشرده در كاميونهاي ارتش جاي داده شده بودند، نزديك به هشتاد نفر بر اثر خفگي جان خود را از دست دادند. در واكنش به اين واقعه، بيشتر كشورهاي جهان، سازمانهاي بينالمللي نظير سازمان ملل متحد و كنفرانس اسلامي، سازمانهاي غيردولتي و مدافعان حقوق بشر، برخورد پليس و نيروهاي امنيتي تايلند با مردم مسلمان تاك باي را مصداق تروريسم دولتي دانسته و محكوم كردند. در ايران نيز اين حادثه را نخست آقاي هاشمي رفسنجاني در نماز جمعه و سپس آقاي حدادعادل، رئيس مجلس شوراي اسلامي، محكوم كردند. آقاي آصفي سخنگوي وقت وزارتخارجه، سازمانها، نهادهاي مختلف و رسانههاي گروهي نيز اين حادثه را محكوم كردند. دولت تايلند اين حادثه را غيرعمدي خواند و با ابراز تأسف قول داد كه عاملان جنايت شناسايي و محاكمه شوند.
اين حادثه مدتي روابط ايران و تايلند را تحت تأثير قرار داد و مقامهاي تايلندي در فرصتهاي مختلف طي تماس با مسئولين ايراني از اين اتفاق ابراز تأسف كردند. آقاي تاكسين نخستوزير نيز در ديدار با آقاي حميدرضا برادران شركا معاون وقت رئيسجمهور و رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور، كه در آبان 1383 جهت بازديد از پروژههاي كشاورزي تايلند به بانكوك سفر كرده بود، از اين واقعه ابراز تأسف كرد و با حمايت از مسلمانان تايلند قول داد كه ديگر چنين حوادثي تكرار نشود. وي از ايران به عنوان يكي از دوستان نزديك تايلند ياد و ابراز اميدواري كرد همكاريهاي دو كشور روند عادي خود را طي كرده و در ابعاد گوناگون به ويژه در زمينه نفت و گاز ادامه يابد.
ملاقات با وليعهد
در همين ايام بود كه با «ماها واجيرالونگكون»4 وليعهد تايلند در 25 ديماه 1383 ملاقات كردم و وقوع حادثه سونامي در تايلند و ديگر كشورهاي منطقه و كشته شدن مردم بيگناه و همچنين نوه پادشاه را به وليعهد تسليت گفتم و از ايران به عنوان نخستين كشورهايي كه كمكهاي خود را براي آسيبديدگان تايلندي فرستاد ياد كردم. همچنين بدون اشاره به حادثه تاكباي خواهان توجه بيشتر خاندان سلطنتي به حل مشكلات مسلمانان تايلند شدم. وي در اين ديدار كه در بانكوك و در كاخ اختصاصي وي انجام شد، پس از ابراز علاقه به ايران و اشاره به نقش شيخ احمدقمي در تعميق علقههاي فرهنگي دو ملت و تشكر از ابراز همدردي و مساعدت ايران در جريان سونامي، گفت: جامعه بزرگي از مسلمانان در تايلند زندگي ميكنند و ما به آنان توجه ويژه داريم و ميان آنان با ديگر اديان تبعيضي وجود ندارد.
وليعهد در مورد مناسبات دو كشور گفت: روابط دو كشور ريشه در تاريخي طولاني دارد و مردم ايران و تايلند از ديرباز با يكديگر تعاملات فرهنگي داشتهاند. در اين ديدار يك فرش طاقه منقش به تصوير پادشاه به وليعهد تايلند اهدا شد.
پينويسها:
Puket -1
Tak Bay-2
Narathiwat-3
Maha Vajiralongkorn-4
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]