واضح آرشیو وب فارسی:مهر: رئيس كتابخانه ملي:نميتوان با بخشنامه آمار كتابخواني را افزايش داد
سومين كتابفروشي انتشارات تيمورزاده با حضور علي اكبر اشعري رئيس كتابخانه ملي، سيد محمود دعايي رئيس موسسه اطلاعات، مرتضي طلايي عضو كميسيون فرهنگي شوراي شهر و تعدادي از اعضاي اتحاديه ناشران تهران گشايش يافت.
به گزارش خبرنگار مهر، در ابتداي اين مراسم كه عصر ديروز با حدود يك ساعت تاخير آغاز شد، تيمورزاده - ناشر - به بي نظمي موجود در برگزاري اين مراسم اذعان كرد و با عذرخواهي از حاضران سخنانش را پي گرفت.
وي در سخنان كوتاهي با اشاره به كاهش فضاهاي فرهنگي به ويژه كتابفروشي ها در شهر تهران گفت: در شرايط فعلي افتتاح سومين كتابفروشي تيمورزاده - با توجه به اينكه كاربري محل ساختش مسكوني بود - به سادگي نمي توانسته رقم بخورد و اگر همكاري شهرداري تهران و نهادهاي ديگر به ويژه سه شهردار سابق منطقه شش نبود، اين اتفاق نمي افتاد.
در ادامه علي اكبر اشعري رئيس كتابخانه ملي ايران افتتاح سومين كتابفروشي تيمورزاده را نشانه اي از زنده شدن اميد به رونق صنعت نشر و كتابخواني در كشور برشمرد و در عين حال گفت: با وجود همه اقدامات خوبي كه در حوزه فرهنگ و كتاب صورت مي گيرد، هنوز با كاستي هاي فراواني روبروئيم و نمي توان اين كاستي ها را با پاك كردن صورت مسئله و با ارائه اعدادي اعشاري و غير واقعي حل كرد.
وي افزود: همه شاهدند كه تيراژ كتاب در كشور 70 ميليوني ما با بيش از 80 درصد افراد باسواد، با دو و سه هزار نسخه رقم مي خورد كه اين در شان جامعه ما نيست.
نمي توان با اضافه كردن ساعات قرآن خواندن مردم، به آمار مطالعه افزود
مشاور فرهنگي رئيس جمهور با انتقاد از برخي اظهارات درباره لزوم افزودن ساعات قرآن خواني مردم به آمار كتابخواني كشور، گفت: ما نمي توانيم با اضافه كردن ساعات قرآن خواندن مردم و خواندن مفاتيح و يا كتاب هاي مدرسه، به آمار مطالعه در كشور بيفزائيم. وقتي صحبت از مطالعه مي كنيم، در واقع مشغول صحبت كردن درباره موضوعاتي خارج از اين حوزه ها هستيم. همه مردم ما مسلمان اند و در اوقات مختلف قرآن، مفاتيح الجنان و كتب مقدس مي خوانند و در هر نمازي با خداي خود راز و نياز مي كنند اما اينكه بيائيم اينها را وصل كنيم به آمار مطالعه كتاب و صورت مسئله را پاك كنيم، صحيح نيست.
اشعري با بيان اينكه "تبادل اطلاعات در جامعه ايران مبتني بر شفاهيات است" اضافه كرد: نمي خواهم بگويم تاثير راديو و تلويزيون و سلطه ارتباطات شفاهي عيب محسوب مي شود اما بايد اذعان كرد كه ميزان مطالعه در كشور ما پائين است؛ كشوري كه مي خواهد در منطقه رتبه نخست را از هر لحاظ - از جمله شاخصه هاي فرهنگي - كسب كند، بايد به فكر ارتقاي هرم دانشي و فرهنگي اش باشد. روزي قانون انتخاب نماينده براي مجلس اين بود كه كانديداها حداقل سواد خواندن و نوشتن را داشته باشند اما امروز حداقل بايد مدرك كارشناسي را دارا باشند. اگر مي خواهيم كشوري مبتني بر دانايي داشته باشيم بايد به فكر حل معضل كتاب و گسترش فرهنگ كتابخواني باشيم. البته اين هم كار دولت به تنهايي نيست و بايد همه مردم در آن مشاركت داشته باشند.
با يك بخشنامه مي توان ساعات خاموشي را اضافه يا كم كرد اما با بخشنامه نمي توان آمار كتابخواني را زياد كرد
رئيس كتابخانه ملي تاكيد كرد: كار دولت و مجلس و ديگر دسته هاي حكومتي اين است كه فرصت فعال شدن مردم را فراهم كنند و كاري كنند كه مردم در عرصه هاي مختلف حضور پيدا كنند. بخشنامه اي نمي توان كار كرد؛ البته مي شود با يك بخشنامه ساعات خاموشي را اضافه يا كم كرد و يا نرخ سود بانكي را تغيير داد اما با يك بخشنامه نمي توان آمار كتابخواني مردم را زياد كرد. اگر قرار است كتاب عامل خلاقيت و نوآوري شود بايد خود كتاب هم مشمول اين ماجرا باشد؛ يعني هم در توليد كتاب به فكر خلاقيت باشيم هم در توزيع آن.
وي با ابراز تاسف از سيستم توزيع كتاب در كشور افزود: اگر قرار است كتاب در اختيار مردم باشد و مردم به خواندن كتاب روي بياورند، بايد روش هايمان را اصلاح كنيم. مردم يك شهرستان كوچك كه يك كتابفروشي 12 متري هم ندارد، چگونه كتاب دلخواهشان را تهيه كنند. ما در تبليغات و توزيع و همه مراحل توليد يك كتاب نيازمند نوآوري و خلاقيت هايي هستيم. همه مشكلات كتاب گراني آن نيست. با اين وجود ما همچنان گرفتار مطالعه كم و روي آوردن كم مردم به كتاب هستيم.
اشعري در پايان با اشاره به افتتاح سومين كتابفروشي انتشارات تيمورزاده، گفت: در چنين شرايطي وقتي كسي مثل تيمورزاده مي آيد و به فكر توزيع كتاب مي افتد، نگاهش از دو نظر مناسب است؛ اول به رويكردش به كتاب بر مي گردد كه جامعه پزشكي كشور را هدف قرار داده و دوم به اين نكته بر مي گردد كه او به فروشگاه به عنوان يك مجموعه فرهنگي نگاه مي كند. اميدوارم از اين پس هر روز شاهد جلسات نقد كتاب و رونمايي ها در اين مكان باشيم.
مرتضي طلايي عضو كميسيون فرهنگي شوراي شهر تهران نيز در اين مراسم با اشاره به سابقه فعاليش در نيروي انتطامي گفت: انگيزه حضور من در شوراي شهر تهران متاثر از آگاهي ام به ريشه آسيب هاي اجتماعي و فرهنگي بود و اميد دارم بتوانم در خدمت رفع اين آسيب ها باشم.
بايد به دنبال فرهنگي كردن شهر باشيم
طلايي افزود: دو نوع نگاه به مسائل فرهنگي در حوزه شهري وجود دارد؛ نگاه اول نگاهي است كه شهر را يك كالبد مي بيند و مي خواهد فضاها و بناها را گسترش دهد و فكر مي كند اگر بتواند به مجموعه فضاهاي فرهنگي بپردازد، خدمتي كرده است؛ اين نوع نگاه خوب است اما نيمه تمام يا ناكارآمد است. در نگاه دوم شهروند گرا به شهر نگريسته مي شود. ما دنبال اين نوع نگاهيم. ما به دنبال حل مسائل جامعه اي هستيم كه مشكلات آن درهم تنيده است. متاسفانه نگاه ما به شهر تا الان نگاه فرهنگي نبوده است و تا زماني هم كه به دنبال فرهنگي كردن شهر نباشيم نمي توانيم انتظار داشته باشيم آسيب هاي اجتماعي از بين برود.
عضو كميسيون فرهنگي شوراي شهر تهران به مصوبه اي در خصوص تغيير كاربري هاي برخي فضاهاي شهري براي استفاده مكان هاي فرهنگي اشاره كرد و گفت: عجيب است كه وقتي رسيديم به اينكه چنين امكاني را براي فضاهاي فرهنگي فراهم كنيم، با ميزان زيادي از مقاومت و مشكلات عديده روبرو شديم. نمي توان به همه شهروندان تهراني گفت كه بايد از راسته انقلاب كتاب تهيه كنيد در حالي كه به راحتي مي توانيم امكان تسهيل كار را فراهم كنيم.
به گزارش مهر، در پايان مراسم سومين كتابفروشي انتشارات تيمورزاده با حضور مسئولان فرهنگي گشايش يافت. در اين مراسم حسن كيائيان رئيس اتحاديه ناشران و كتابفروشان تهران و تعدادي از اعضاي اين اتحاديه نيز حضور داشتند.
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 160]