واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: برنامه ريزي فرهنگي در شهرداري پايتخت
جام جم آنلاين: با آغاز فصل تابستان به سنت ماضي و هرساله موضوع برنامه ريزي فرهنگي براي اين فصل و سامان دادن به اوقات فراغت جوانان و نوجوانان از سوي نهادهاي مختلف مطرح شده است كه در اين ميان حساب برخي از سازمانها كه با داشتن بيشترين و گستردهترين امكانات، مدعي متولي فرهنگي شهر تهران هستند، از ديگران جداست.
فرهنگ مجموعه پيچيدهاي است كه در برگيرنده دانستنيها، اعتقادات، هنرها، اخلاقيات، قوانين، عادات و به عبارت كلانتر شامل هرگونه توانايي ميباشد كه انسان به عنوان عضوي از جامعه كه نقشي اجتماعي را نيز بر عهده دارد در طول عمر خود كسب كرده و ميكند.
با توجه به اين تعريف كه تقريبا بيشتر كارشناسان فرهنگي بر آن اجماع نظر دارند، مهمترين ويژگي كه ميتوان براي فرهنگ برشمرد چند وجهي بودن و تابع متغيرهاي فراوان بودن است و درست به همين دليل برنامهريزي فرهنگي با تمام برنامه ريزيهاي ديگر متفاوت است.
برنامه ريزي فرهنگي دشوار و پيچيده است، زمانبر است، چند وجهي است، با عوامل متعددي در جامعه از سياست گرفته تا اقتصاد و امنيت درگير است، هزينه بر است و البته درصد شكست آن نيز به طور طبيعي بالاست.
از سوي ديگر برنامهريزي فرهنگي بايد مجموعهاي از رفتارها، واكنش ها ، اقدامات و تدابير ساختاري را شامل شود كه به دنبال حل مسائل فرهنگي بر اساس يك آينده محتمل و متصور باشد.
اگر كمي به آنچه كه در اطرافمان ميگذرد و به عنوان برنامه ريزي فرهنگي براي جوانان از آن ياد ميشود، دقت كنيم، درمييابيم كه به جز درصد بالاي شكست ! كمترين موارد فوق نيزدر آنها لحاظ نشده است.
اكثر برنامههاي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران و ديگر نهادها را همايشها ، جشنوارهها و تجليلها تشكيل ميدهد، مراسمهايي كه برخلاف مهمترين اصل برنامه ريزي فرهنگي كه نگاه كلان و بلند مدت است كاملا مقطعي عمل ميكند و به جاي داشتن راهكاري براي حل مسائل فرهنگي، هدف بالا بردن آمارهاي مديران را پيگيري ميكند و به طور طبيعي بر جريان توليد آثار فرهنگي و هنري كشور نيز تاثير معكوس و منفي گذاشته و ميگذارند ؛ كافي است يك سال اعلام كنيد هيچ جشنواره و همايش و تجليلي در كار نيست تا آن هنگام ببينيم چند فيلمساز، شاعر، نويسنده و هنرمند واقعي با آثار قابل تامل داريم.
ميدانها و فضاهاي سبز شهر تهران به جاي وجود آثار تجسمي كه حس زيبايي شناسي ديني و ايراني شهروندان را تحريك كند و موجب تلطيف روحي آنها شود پر از بيلبوردها و پارچههايي است كه تنها خبر از برگزاري دوباره جشنواره هنرهاي تجسمي شهر ميدهد.
هنوز تكليف مشاوران ادبي مناطق 22 گانه تهران كه قرار بود جاني دوباره بر پيكره بي جان ادبيات در فرهنگسراها و كانونهاي ادبي شهر بدمند، مشخص نشده است كه مدير مركز آفرينشهاي ادبي شهر تهران خبر از آمادگي برگزاري همايش شعر كشوري ميدهد.
مراكز فرهنگي شهر به جاي آن كه مملو از حضوركارشناسان فرهنگي، انديشمندان، شاعران، نويسندگان و هنرمندان و تعامل آنها با مردم و جوانان باشد محلي است براي اطلاع رساني همايشها و برنامههاي مقطعي با حضور فلان مقام سياسي و اجتماعي كشور.
بسياري مثالهاي ديگر نيز وجود دارد كه در اين مجال فرصت اشاره به آن نيست، اما آنچه كه امروز بايد مورد توجه ويژه مديران فرهنگي شهر قرار گيرد، جسارت و خلاقيتي است كه يك مدير فرهنگي نياز دارد تا بتواند براي نخستين بار با آگاهي از تعريف واقعي فرهنگ و استفاده از نظريههاي واقع گرا (نه آرمان گرا ) فارغ از ارائه آمارها و هيجانهاي معمول برنامهاي جامع و بلند مدت طراحي كند كه در نهايت به كاربردي شدن فرهنگ و هنر در جامعه بيانجامد.
سينا علي محمدي
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]