تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):باعلما همنشینی کن تا سعادتمند شوی
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829625542




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

مدخلى قرآنى بر مسئله احتكار


واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: مدخلى قرآنى بر مسئله احتكار
حسين صادقي

شريعت مقدس اسلام از هرگونه اقدامى كه سلامت روابط اقتصادى را تضمين نمايد دريغ نكرده و تمامى‌ راه‌هايى را كه بازرگانان سودجو ممكن است با پيمودن آنها به آ‌سايش عمومى مردم لطمه وارد سازند با وضع قوانين و احكام مسدود ساخته و دولت اسلامى را نسبت به نظارت بر آن موظف نموده است. يكى از مهمترين اقدامات در زمينه پيشگيرى از احتكار، جلوگيرى از تبانى براى ايجاد بازار سياه است. يكى از اقداماتى كه بازرگانان براى جلب منفعت كلان انجام مى‌دهند تبانى براى ايجاد بازار سياه و فروش كالا به نرخ گران است. دارندگان سرمايه، با داشتن امكانات مالي، با تبانى يكديگر، بسيارى از اوقات كنترل فروش را كاملا در اختيار مى‌گيرند و كالا را به هر ترتيبى كه دلخواه خودشان است به مردم عرضه مى‌‌دارند.

احتكار در قرآن

-1 علماى اهل‌سنت به آيه 29 سوره نساء در زمينه حرمت احتكار استدلال كرده‌‌اند: “يا ايها الذين آمنوا لاتاكلو اموالكم بينكم بالباطل الا ان تكون تجاره عن تراض” و بيان كرده‌اند كه اكل مال به باطل عبارت است از هر روشى كه مالى را به مصرفى برسانند كه خداى تعالى اجازه نداده و يا از‌ آن نهى كرده باشد مانند دغل بازى (غش در معامله) و رشوه و قمار و احتكار.

ولى باتوجه دقيق به آيه شريفه معلوم مى‌شود كه اين آيه در صدد بيان حرمت معاملات غير شريعه است و ربطى به حرمت احتكار ندارد چون احتكار عملى است كه معمولا قبل از معامله و داد و ستد انجام مى‌گيرد و محتكر براى اينكه سود بيشترى در معامله ببرد اشياء را احتكار و جمع‌آورى كرده و سپس به دلخواه خود و هروقت كه خواست آنها را مى‌فروشد.

ولكن آيه شريفه به قرينه كلمه “بينكم” (كه حاكى از اين است كه آيه شريفه از حالتى نهى مى‌كند كه اين حالت بين بيش از يك نفر محقق مى‌شود، در حالى كه احتكار به وسيله يك نفر هم تحقق پيدا مى‌كند) و همچنين جمله الا ان تكون تجاره عن تراض‌ (كه تجارت كردن از روى رضايت طرفين، از جمله قبلى استثناء شده است پس جمله قبلى هم مربوط به تجارت و معامله خواهد بود) ناظر به معاملات غير شرعى است يعنى معاملاتى كه اجتماع بشرى را از رسيدن به سرمنزل سعادت و خوشبختى مانع بوده و او را به مهلكه فساد و تباهى سوق مى‌دهد، مثل ربا و قمار و معاملات غرري.

و در قالب عبارت فنى و فقهى مى‌توان گفت كه حرف “باء” در كلمه “بالباطل” يا از براى سببيت است يعنى اموال خود را به وسيله اسباب - عقود و ايقاعات - باطله، مثل ربا و قمار و غيره رد و بدل نكنيد، چون هرچند كه قمار و ربا و ديگر اسباب باطله مى‌تواند پيش عرف سبب و علت انتقال بوده و عرف اينچنين انتقالاتى را به رسميت بشناسد، ولكن از ديد شرعى باطل و حرام بوده و نمى‌تواند عامل انتقال اموال باشد.

و يا از براى مقابله: يعنى اموال خود را در موقع خريد و فروش در مقابل اشيايى كه از نظر شرعى مالكيت ندارند نفروشيد، مثل مشروبات الكلى و گوشت خوك و امثال اينها، چون از نظر شرعى مالكيت ندارند و نمى‌توان در ازاى آنها پول پرداخت كرد، پس آيه شريفه بنابر اين فرض از پرداخت پول در مقابل اشياى بى‌ارزش- از نظر شرعى - نهى مى‌كند.

-2 ويل لكل همزه لمزه الذى جمع مالا و عدده (سوره همزه، آيه 1) واى بر هر نكوهش‌گر عيب‌جوي، آن‌كه مالى را گرد آورده و مى‌شمارد.

-3 الهكم التكاثر حتى زرتم المقابر. (سوره تكاثر، آيه 1) شما را فزونى جستن (در اموال و نسب) مشغول گردانيد، تا اينكه قبرها را زيارت كرديد (وارد قبر شديد و دستان از دنيا و زينت‌هاى او كوتاه شد.)با مراجعه به تفاسير مختلف و معانى لغوى كلمات آيات معلوم مى‌شود كه مراد از اين دو آيه هم نكوهش جمع‌آورى و روى هم انباشتن مال و تفاخر زيادى ثروت است. لذا با اين دو آيه هم نمى‌توان راجع به احكام احتكار نفيا و اثباتا استدلال كرد.
 شنبه 15 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: رسالت]
[مشاهده در: www.resalat-news.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 287]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن