واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: گزارش نيويورك تايمز از محتواي پاسخ ايران به 5+1
در اين نامه همچنين از تحريمهاي شوراي امنيت سازمان ملل انتقاد شده و تحريمها را «غير قانوني» خوانده است و از «نبود اعتماد» به دليل «رفتار دوگانه برخي قدرتهاي بزرگ» صحبت شدهاست.
آفتاب: نيويورك تايمز به نقل از مقامات دخيل در تلاش ديپلماتيك در رابطه با برنامه هستهاي ايران، نوشت: «ايران به طور رسمي به پيشنهاد بينالمللي كه با هدف حل بنبست بر سر برنامه هستهاي اين كشور دريافت كرده است پاسخ داد اما به اين مساله حساس كه آيا فعاليت غنيسازي را تعليق ميكند يا نه پاسخي نداده است».
به گزارش سرويس بينالملل آفتاب، اين روزنامه آمريكايي گزارش داد: «اين پاسخ كه در قالب نامهاي از منوچهر متكي، وزير امور خارجه ايران ارايه شده است در عوض ميگويد كه ايران تمايل دارد مذاكراتي سازنده را با خاوير سولانا، رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا و شش قدرت درگير در مساله هستهي ايران داشته باشد».
اين نامه به طور خاص به هيچ يك از پيشنهاداتي كه در ماه گذشته به ايران ارايه شد، پاسخ نميدهد.
به گفته مقاماتي كه طبق قواعد معمول ديپلماتيك از اشاره به نامشان خودداري كردند، در پاسخ ايران آمده است: ««زمان مذاكره از موضع متكبرانه نابرابري به پايان رسيده است».
به گفته آنها در اين نامه همچنين از تحريمهاي شوراي امنيت سازمان ملل انتقاد شده و تحريمها را «غير قانوني» خوانده است و از «نبود اعتماد» به دليل «رفتار دوگانه برخي قدرتهاي بزرگ» صحبت شدهاست.
به گفته كريسيتنا گالاش، سخنگوي خاوير سولانا، رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا، پاسخ ايران عصر جمعه به دفتر سولانا تحويل داده شد. با اين حال دولتهاي درگير، روز جمعه از مذاكره درباره ماهيت پاسخ ايران در اظهارات علني خودداري كردند.
گوردون جاندروئه، معاون مطبوعاتي كاخ سفيد در بيانيهاي اعلام كرد: «قصد داريم پاسخ ايران را بررسي كنيم».
وي گفت: «آمريكا با پنج دولت ديگر متشكل از انگليس، فرانسه، آلمان، روسيه و چين پيش از ارايه پاسخ رسميشان مذاكره خواهدكرد».
همچنين يك مقام وزارت امور خارجه انگليس، گفت: «ما پاسخ ايران را دريافت كردهايم و با (ديگر دولتها) پيش از پاسخگويي مشاوره ميكنيم».
مقامات در دفتر سولانا نيز گفتند كه در خصوص ماهيت نامه ايران به سرعت اظهارنظر نخواهند كرد.
همچنين مقاماتي ديگري كه در مذاكرات شركت دارند ابراز دلسردي كردند. يكي از آنها، گفت: «هيچ چيز جديدي در پاسخ ايران نيست.
مقامات غربي ادعا ميكنند كه ايران قصد دارد رفت و آمد ديپلماتيك را به درازا بكشاند تا بتواند به فعاليتهاي هستهياش ادامه دهد.
يك مقام ديگر گفت كه ممكن است به دليل اينكه ايران در كل به آنها پاسخ داده و به صراحت مشوقها را رو نكرده است، دستپاچه شوند.
روسيه و چين تاكنون به دنبال كردن مذاكرات
” در نامه ايران هيچ اشارهاي به اين رويكرد كه در آن «تعليق در ازاي تعليق» خواستار شده نشده است. ... “
با ايران حتي در صورتي كه غنيسازي را متوقف نكند، تمايل نشان دادهاند. آمريكا، فرانسه و انگليس، برعكس، تمايل دارند به اعمال فشار عليه ايران از طريق اعمال تحريمهاي بيشتر در صورت عدم پايبندي ايران ادامه دهند.
اتحاديه اروپا اواخر ژوئن تحريمهاي جديد عليه ايران را تصويب كرد كه فراتر از تحريمهاي اعمال شده شوراي امنيت بود و بر اساس آن 61 شركت و فرد ايراني كه گفته ميشود با برنامه هستهي يا موشكي ايران مرتبطند تحت تحريم قرار ميگيرند.
در نامه ايران گفته ميشود كه «برخي شباهتها» - ظاهرا اشاره به نقاط توافق – ميان نامه متكي به سازمان ملل و نامه شش كشور به ايران وجود دارد.
نامه جديد ميگويد كه سعيد جليلي، مذاكره كننده ارشد هستهي ايران رياست هيات ايراني را برعهده خواهد داشت.
اوايل روز جمعه جليلي در تماس تلفني به سولانا گفت كه دولت ايران پاسخ خود را با «تمركز بر نقاط مشترك و ديدگاهي سازنده» آماده كرده است.
به گفته گالاش وي ابراز تمايل كرد به زودي براي تداوم مذاكرات با سولانا ديدار كند.
به نوشته نيويوركتايمز، شش كشور در پيشنهادشان فضاي مانور را براي ايران با يك جدول زماني براي مذاكرات آغازين باز گذاشتند. مذاكرات مقدماتي بر اساس طرح آنها با يك تعليق دو جانبه شش هفتهاي آغاز ميشود كه در آن شوراي امنيت تحريمهاي بيشتر و ايران غنيسازي را تعليق ميكند.
اين امر ميتواند به ايران اجازه آغاز مذاكرات درباره برنامه هستهياش در آينده را در حالي بدهد كه اين كشور به غنيسازي اورانيوم ادامه ميدهد.
در نامه ايران هيچ اشارهاي به اين رويكرد كه در آن «تعليق در ازاي تعليق» خواستار شده نشده است.
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]