واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: 80 درصد ساختمانهاي تهران در برابر زلزله آسيبپذيرند
ايران از جمله كشورهاي زلزلهخيز جهان است و 90 درصد خاك ايران بر روي نوار زلزله واقع شده است. كلانشهر تهران نيز نه تنها از خطر زلزله ايمن نيست، بلكه سالهاست كه در انتظار زلزلهاي ويرانگر با قدرت بالاي 7 ريشتر به سر ميبرد. براساس مطالعات آماري و زلزلههايي كه پيش از اين در ناحيه ري و تهران ثبت شده است، با احتمال بيش از 70 درصد بهطور متوسط هر 158 سال زلزلهاي ويرانگر در اين ناحيه رخ داده است.
نخستين زلزله تهران 4 هزار سال پيش از ميلاد مسيح در شهرري اتفاق افتاد و 700 تا 800 سال پيش هم چند زلزله مهيب در تهران روي داد كه از بخت بد تهرانيها، با چند اتفاق ناخوشايند ديگر همراه بود. حمله مغولها در سالهاي 1100 تا 1200 ميلادي يكي از اين حوادث بود، يعني در يك مقطعي تهران يا همان منطقه ري، مورد هجوم مغولان و زلزله قرار گرفت، اما به لحاظ موقعيت استراتژيك آن، شهر دوباره برپا و حدود 200 سال پيش تهران به عنوان پايتخت انتخاب شد.
براساس تحقيقاتي كه از سوي پژوهشگاه بينالمللي زلزلهشناسي و شهرداري تهران در مورد ساختمانهاي اين شهر انجام شده است، بسياري از ساختمانهاي پايتخت در مقابل زلزله آسيبپذيرند.
براساس اين تحقيقات، 80 درصد سازههاي تهران با مصالح بنايي ساخته شدهاند.
نوع دوم سازههاي ساختمانهاي تهران، فولادي است كه 10 تا 15 درصد آنها را تشكيل دادهاند و بعد از آن، سازههاي بتني است كه حدود 5 درصد ساختمانهاي تهران را تشكيل ميدهند.
درحال حاضر بيشترين ميزان آسيبپذيري ساختمانهاي تهران مربوط به ساختمانهايي است كه به صورت مصالح بنايي ساخته شدهاند و البته نبايد فراموش كرد كه ساختمانهاي فولادي و بتني، از اين موضوع مبرا هستند.
ضعف سازه ساختمانهاي فولادي در مقابل زلزله عموما در نحوه جوشكاري آنهاست و همچنين نقطه ضعف ساختمانهاي بتني معمولا بر نحوه آرماتورگذاريها و مشخصات بتني آنها مربوط ميشود و اين كه در پيوستگي آنها، از ملاطهاي مناسب در ساخت اين ساختمانها استفاده به عمل نميآيد.
در شرايط فعلي مسئولان و دستاندركاران ساخت و ساز همنظرند كه اغلب ساختمانها در مقابل زلزله مقاوم نيستند، و از اينرو بايد با اتخاذ راهكارهاي اساسي و عملي كردن آنها، مقاومسازي بناهاي كشور در مقابل زلزله با جديت دنبال شود و در وهله اول، سازههاي جديد مطابق ضوابط قانوني ساخته شوند.
در اين خصوص يكي از مولفههاي اصلي، تربيت پيمانكاران متخصص و اجباري كردن دريافت شناسنامه فني ساختمان است، كه ميتواند راهكارهاي مفيدي باشد. در صورتي كه صدور شناسنامه فني براي ساختمانها اجباري شود و خريدار علاوه بر نماي ساختمان و ساير موارد از وضعيت ايمني ساختمان هم آگاهي يابد، اين امر موجب تشخيص تفاوتهاي بسيار بناهاي ايمن و ناايمن ميشود و در نهايت رقابتهايي را به دنبال ميآورد كه نتيجه آن، ارتقاي ايمني ساختمانها است.
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 263]