واضح آرشیو وب فارسی:حيات: جهان - اولمرت: به زودي با سوريه مذاكره مستقيم خواهيم كرد
جهان - اولمرت: به زودي با سوريه مذاكره مستقيم خواهيم كرد
گروه بينالملل: ايهود اولمرت نخستوزير اسرائيل اعلام كرد كه سوريه و اسرائيل بهزودي مذاكرات مستقيمي را آغاز خواهند كرد. اولمرت كه پنجشنبه در يك كنفرانس اقتصادي در شهر ايلات در جنوب اسرائيل سخنراني ميكرد، افزود: «ما با سوريها به شكلي جدي در حال گفتوگو هستيم و در آيندهاي نزديك اين مذاكرات به شكلي مستقيم درخواهد آمد. نميتوان مذاكرات را به شكل فعلي آن ادامه داد.» دور سوم مذاكرات غيرمستقيم ميان سوريه و اسرائيل سهشنبه هفته گذشته در استانبول تركيه آغاز شد و پنجشنبه به پايان رسيد. اين مذاكرات با وساطت تركيه از ماه مي گذشته آغاز شده است. به گفته يك منبع آگاه در دولت تركيه در گفتوگو با خبرگزاري رويترز، دور چهارم مذاكرات غيرمستقيم ميان سوريه و اسرائيل اواخر ژوئيه جاري صورت خواهد گرفت. اين منبع گفته است كه دو طرف در اين دور درباره آغاز مذاكرات مستقيم در ماه آگوست كه موعد اجراي دورهاي پنجم و ششم مذاكرات است تصميم خواهند گرفت. هيچ موضع رسمي از سوريه يا دفتر اولمرت درباره دور سوم مذاكرات اعلام نشده است.
سوريه خواستار عقبنشيني اسرائيل از بلنديهاي جولان سوري است. جولان منطقهاي استراتژيك است كه اسرائيل آن را در سال 1967 اشغال و در سال 1981 پيوستن آن را به سرزمينهاي خود اعلام كرد؛ اقدامي كه هيچگاه از سوي سازمان ملل متحد و كشورهاي بزرگ از جمله آمريكا تاييد نشد. از سوي ديگر اسرائيل از سوريه ميخواهد تا به حمايت خود از جنبشهاي مبارز لبناني و فلسطيني و همپيمان با ايران خاتمه دهد. وزارت امور خارجه تركيه در بيانيهاي مذاكرات غيرمستقيم ميان سوريه و اسرائيل كه اولين مذاكرات دو طرف پس از 8 سال است را سازنده خواند و اعلام كرد كه مذاكرهكنندگان بحث درباره «مسائل اصلي» را آغاز كردند. مذاكرات ميان سوريه و اسرائيل به دليل اختلاف بر سر عقبنشيني اسرائيل از بلنديهاي جولان در سال 2000 متوقف شد. اولمرت پيش از اين گفته بود كه صلح با سوريه نيازمند «عقبنشينيهاي دردناكي» است اما از سخن گفتن درباره جزئيات بيشتر خودداري كرد. نخستوزير اسرائيل در سخنراني خود افزود: «پيچيدگي مشكلات از آنچه به نظر ميرسد كمتر است.» او ادامه داد كه صلح با سوريه دستاوردهاي گستردهاي را براي اسرائيل و منطقه به همراه خواهد داشت. اولمرت همچنين گفت كه نميتوان از بعد استراتژيك چنين اقدامي چشمپوشي كرد. پيشرفت در مذاكرات ميان سوريه و اسرائيل ميتواند پايگاه اولمرت را در داخل تقويت كند، چرا كه او در پرونده فساد مالي از سوي پليس اسرائيل بازجويي ميشود، در معرض جريمه شدن و بركناري از سمت قرار دارد. وليد المعلم وزير امور خارجه سوريه در واكنش به سخنان اولمرت گفت كه سخن گفتن درباره مذاكرات مستقيم با اسرائيل بسيار زود است. از سوي ديگر بشار اسد رئيسجمهور سوريه با خالد مشعل رئيس دفتر سياسي جنبش حماس ديدار و با او درباره راههاي تقويت وحدت و يكپارچگي فلسطينيها به گفتوگو نشست. اسد با اشاره به اختلاف ميان جنبشهاي فتح و حماس گفت كه سوريه به تلاش براي بازگشت فلسطينيها به وحدت ادامه خواهد داد. از ژوئن سال گذشته پس از درگيريهاي خونين ميان نيروهاي فتح و حماس در نوار غزه فلسطين كه به كنترل اين منطقه توسط حماس انجاميد، دو جنبش روابط خود را قطع كردند. اين در حالي است كه نبيل عمرو سفير فلسطين در قاهره پايتخت مصر پنجشنبه اعلام كرد كه دولت مصر قصد دارد گفتوگوهاي ملي فلسطيني را ميزباني كند كه در آن 14 گروه اين كشور حضور خواهند يافت و درباره راهكارهاي آشتي ملي فلسطيني بحث خواهند كرد. او افزود كه محمود عباس رئيس تشكيلات خودگردان فلسطين در سفري كه به مصر، يمن و عربستان سعودي داشت، با رهبران اين كشورها و همچنين عمرو موسي دبيركل اتحاديه عرب ديدار و گفتوگو كرده بود و همچنين به زودي به سوريه خواهد رفت و با اسد ديدار خواهد كرد. او ادامه داد: راهكارهاي موفقيت گفتوگوي ملي براي ازسرگيري وحدت ملي فلسطينيها محور بحث اين گفتوگوهاست.
پيامدهاي عمليات بيتالمقدس
دولت اسرائيل اعلام كرد كه ويران كردن منزل حسام دويات در بيتالمقدس شرقي را بررسي ميكند. دويات چهارشنبه در عملياتي با بولدوزر وارد خيابان يافا در بيتالمقدس شد و با زير گرفتن چند ماشين سواري و واژگون كردن يك اتوبوس، دستكم چهار اسرائيلي را كشت و حدود 50 نفر ديگر را زخمي كرد. نيروهاي امنيتي اسرائيل با حمله به اين بولدوزر دويات را كشتند. شيمون پرز رئيسجمهور اسرائيل در اينباره گفت كه دويات چنانچه ميدانست خانوادهاش مجازات خواهند شد، چه بسا دست به چنين اقدامي نميزد. موشه كوهن سخنگوي وزارت دادگستري اسرائيل نيز اعلام كرد كه مناحين مازوز دادستان كل اسرائيل در حال بررسي پيامدهاي حقوقي ويران كردن منزل دويات است. از سويي حاييم رامون معاون نخستوزير اسرائيل گفت بايد محلهاي كه منزل دويات در آن واقع است، از بقيه بيتالمقدس جدا شود. او افزود كه ساكنان آن محله بايد از در اختيار داشتن كارتهاي شناسايي اسرائيلي محروم شوند و همچنين اين اقدام بايد براي ساكنان محلي مهاجم پيشين بيتالمقدس كه هشت اسرائيلي را در مدرسهاي ديني كشت، به اجرا درآيد. رامون در عين حال اقرار كرد كه ويران كردن منزل دويات نميتواند حملات آينده را متوقف كند. اسرائيل در سالهاي انتفاضه دوم فلسطين تا سال 2005، منازل خانوادههاي اجراكنندگان عمليات انتحاري در كرانه باختري رود اردن را ويران ميكرد. از سوي ديگر پليس اسرائيل اعلام كرد بهرغم بر عهده گرفتن مسووليت عمليات اخير بيتالمقدس توسط گروهي با نام «احرار الجليل» اما اقدام دويات، اقدامي فردي بوده است. پليس اسرائيل افزود كه دويات هيچ ارتباطي با گروههاي مسلح نداشته است و او در خيابان يافا در يك پروژه ساختمانسازي كار ميكرد.
مسئله گذرگاههاي غزه
از سوي ديگر دولت حماس اعلام كرد كه بستن پيدرپي گذرگاههاي غزه توسط ارتش اسرائيل ميتواند به معاهده آتشبس آسيب برساند. اسرائيل و حماس از پنجشنبه 19 ژوئن گذشته آتشبسي را به اجرا گذاشتند كه به واسطه مصر به آن دست يافتند. اين آتشبس با متوقف شدن حملات دو طرف آغاز و با بازگشايي گذرگاههاي غزه كه پس از كنترل حماس بر آن به بهانه پايان دادن به موشكباران شهركهاي اسرائيلينشين در محاصره نظاميان اسرائيلي قرار داشت، ادامه مييابد. راديو ارتش اسرائيل اعلام كرد كه تمام گذرگاههاي مرزي غزه در پي شليك يك موشك از اين منطقه به جنوب اسرائيل بسته خواهد شد. اين راديو به نقل از سخنگوي ارتش گزارش داد كه ايهود باراك وزير دفاع اسرائيل دستور داد كه تمام گذرگاهها كه غزه را با اسرائيل مرتبط ميسازد به ويژه گذرگاههاي انتقال كالا و سوخت، بسته شوند. اين چهارمين بار است كه گذرگاهها در پي شليك موشك به شهركهاي اسرائيلنشين بسته ميشوند. جنبش جهاد اسلامي و گردانهاي شهداي الاقصي شاخه نظامي جنبش فتح كه عباس رهبري آن را بر عهده دارد، هر كدام مسووليت يك نوبت از اين شليكها را بر عهده گرفتند. حماس تهديد كرده است با افراد و گروههايي كه آتشبس را زير پا ميگذارند، برخورد خواهد كرد. از سوي ديگر اسماعيل هنيه نخستوزير حماس از تمام طرفهاي مرتبط با گذرگاه رفح حد فاصل غزه و مصر خواست تا براي حل و فصل مسائل مربوط به اين گذرگاه، سر ميز مذاكره بنشينند. مصر گذرگاه رفح را هفته گذشته به مدت سه روز براي خروج فلسطينيهاي مقيم كشورهاي خارجي، دانشجويان و بيماران گشود، اما حمله تعدادي از فلسطينيها به گذرگاه با هدف ورود به مصر، باعث درگيري آنها با نيروهاي امنيت مرز مصر شد. هنيه افزود كه ميان ما و مصر همكاري نزديكي در پروندههاي بزرگي همچون آتشبس، آشتي ملي و گلعاد شليط گروگان اسرائيل در دست حماس وجود دارد و اميدواريم اين همكاري در بالاترين سطوح آن ادامه يابد. او حوادث گذرگاه را غيرعمد و گذرا خواند.
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 164]