واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: مهمترين دستاوردهاي 3 ساله بخش كشاورزي
اهم دستاوردهاي وزارت جهاد كشاورزي در دولت نهم از سوي اين وزارتخانه تشريح شد.
به گزارش فارس به نقل از وزارت جهاد كشاورزي، در چارچوب خريد توافقي انواع محصولات كشاورزي كه با هدف قطع دست سودجويان و واسطهگران و جلوگيري از به تاراج رفتن دسترنج كشاورزان صورت گرفت، در سال 86 نزديك به 800 هزار تن شامل 44 محصول مختلف كه عمدتا از محصولات پرمصرف ميباشند، خريداري شد كه نقش مؤثري در رفع نگراني كشاورزان در فروش محصولات داشت.
وزارت جهاد كشاورزي در اين گزارش آورده است: با وجود وابستگي 45 ساله به گندم خارجي، كشور ايران اسلامي در سال 1386 براي نخستين بار به جمع 12 كشور عضو باشگاه صادركنندگان گندم در جهان پيوست.
بنابر اين گزارش، در اين سال با توليد بيش از 15 ميليون و 400 هزار تن گندم ، اين امكان فراهم شد كه زمينه صادرات حداقل يك ميليون تن از آن به ديگر كشورهاي جهان به ويژه كشورهاي مسلمان و همسايه فراهم شود.
در بخش ديگر گزارش آمده است: رشد ارزش افزوده محصولات كشاورزي براي اولين بار در طول سه سال متوالي در حد بالاتر از ميانگين رشد اقتصادي كشور بود و به بيش از 7 درصد سال رسيد.
در سايه اين رشد قابل توجه در ميزان توليد برخي محصولات استراتژيك كشاورزي از جمله گندم، ذرت، برنج، گوشت قرمز، گوشت مرغ، شير و تخم مرغ از مرزهاي تعيين شده براي سال 88 (يعني پايان برنامه چهارم) افزايش توليد رخ داد و بسياري از آن محصولات در آستانه صادرات قرار گرفت.
در اين گزارش ميخوانيم، بخش كشاورزي در طول سه سال گذشته از نظر اشتغالزايي در حدي فراتر از پيش بيني برنامه چهارم توسعه قرار داشته و به طور متوسط هر ساله نزديك به 100هزار فرصت شغلي جديد ايجاد كرده است. اين مسئله به ويژه در عرصه اشتغالزايي براي نزديك به 60 هزار دانش آموخته كشاورزي جوياي كار حائز اهميت فراوان است.
تنها در سال 86 نزديك به 16 هزار نفر از اين فارغالتحصيلان در قالب شركتهاي خدمات فني و مشاورهاي كشاورزي مشغول به كار شدهاند و پيش بينيميشود كه تا پايان سال 88 براي بيش از 120 هزار فارغ التحصيل در عرصههاي حساس ترويجي، توليدي و صنايع تبديلي فرصت شغلي ايجاد شود.
اين گزارش حاكي است: صادرات محصولات كشاورزي ايران در سال 85 براي نخستين بار در تاريخ كشاورزي كشور، از مرز 2 ميليارد دلار گذشت و با حفظ سرعت رشد خود در سال 86 به بيش از 5/2 ميليارد دلار رسيد.
بنابر اين گزارش، در 10 ماه نخست سال 86 براي نخستين بار در تاريخ كشاورزي كشور بيش از يك ميليون و 300 هزار راس دام زنده به كشورهاي منطقه صادر شد كه اين صادرات نقش بسيار مهمي در افزايش درآمد روستاييان مرزنشين و به طور كلي دامداران كشور داشت، چون قيمت دامهاي صادراتي در حد فراتر از قيمت دامهاي مصرف داخلي است.
در اين گزارش ميخوانيم: ارائه تسهيلات بانكي براي فعالان بخش كشاورزي در طول سه سال گذشته رشد چندين برابري يافته و از 3900 ميليارد تومان در سال 83 به بيش از 10 هزار ميليارد تومان در سال 86 رسيد.
وزارت جهاد كشاورزي در اين گزارش آورده است: توسعه فعاليتهاي علمي، تحقيقاتي و آموزشي در عرصه كشاورزي در طول سه سال گذشته شاهد نوآوري فراوان، از جمله در توليد نوع جديد واكسن ضد تب مالت (كه از بيماريهاي قابل انتقال از دام به انسان ميباشد) و توليد قند رژيمي از 100هزار تن آب پنير ضايعاتي كارخانجات لبنيات، توليد چوب ام دي اف از شاخههاي هرس شده نخل و ساقههاي باگاس نيشكر است.
در اين گزارش ميخوانيم: از جمله دستاوردهاي تحقيقي، توليد انواع داروي گياهي از گياهان دارويي موجود در كشور از جمله داروي ضد هپاتيت از گياه خار مريم بوده است.
در ادامه آمده است: در همين راستا براي اولين بار در كشور هر ساله 13هزار نفر از فرزندان كشاورزان روستايي براي آموزش فنون علمي كشاورزي در هنرستانهاي فني كشاورزي سراسر كشور جذب شده اند.
در اين گزارش ميخوانيم، ميزان توسعه باغهاي زيتون كشور در سه سال گذشته تقريبا به اندازه تمامي سالهاي قبل از دولت نهم بوده است، افزايش سطح زيركشت زيتون به عنوان يك فرآورده مهم و سالمترين روغن براي مصرف انساني است.
پيش بيني شده است سطح كشت اين ميوه در سالهاي آينده به حداقل 600 هزار هكتار برسد.
بر اساس اين گزارش، توليد غدههاي بذري سيب زميني به روش علمي موسوم به ميني تيوبر، يك موفقيت بزرگ در دولت نهم بوده كه پيش بيني ميشود، با خودكفايي كامل در توليد اين محصول طي سال 86 ، 5 ميليون دلار صرفهجويي ارزي به همراه داشته است.
همچنين با خودكفايي درتوليد بذرهاي پنبه، كلزا و بذر برنج هيبريد نيز پيش بيني ميشود، صرفه جويي ارزي حاصل از اين خودكفاييها به بيش از 20 ميليون دلار برسد.
بر اساس اين گزارش، يكي از نوآوريهاي دولت نهم در بخش كشاورزي توسعه ايستگاههاي پمپاژ آب در مناطق كوهستاني به ويژه در دامنه زاگرس است كه از طريق آنها مقادير قابل توجهي آب از اعماق درهها به تپههاي مشرف بر آنها منتقل شده و براي احداث باغهاي جديد در زمينهاي شيبدار استفاده ميشود.
تنها در استان چهار محال و بختياري از اين طريق بيش از 10 هزار هكتار باغ جديد احداث شده است كه علاوه بر توسعه كشاورزي و ايجاد اشتغال جديد موجب كاهش فرسايش خاك و افزايش عمر سدهاي كشور ميشود.
وزارت جهاد كشاورزي اعلام كرد: براي اولين بار در طول تاريخ كشاورزي، تسطيح اراضي با استفاده از روشهاي ليزري انجام گرفته است.
اين روش تسطيح امكان پخش متوازن آب اراضي كشاورزي را فراهم ميكند و از اين طريق موجب صرفهجويي حداقل 30 درصدي در مصرف آب ميشود.
اين طرح در استانهاي كم آب همچون قم و فارس با استقبال شديد كشاورزان مواجه شده و موجب افزايش عملكرد نيز شده است.
بر اساس اين گزارش، يكي از دستاوردهاي بزرگ دولت نهم در عرصه كشاورزي تصويب قانون مربوط به جلوگيري از خرد شدن اراضي كشاورزي بود.
تصويب اين قانون به معناي نجات كشاورزي كشور ازغوطه ور شدن در مشكل خرده مالكي اراضي بوده با اجراي اين قانون، پيش برد برخي طرحهاي استراتژيك در بخش كشاورزي از جمله در زمينه تسطيح و يكپارچه سازي اراضي و توسعه شركتهاي سهامي- زراعي و توسعه مكانيزاسيون تا حد زيادي تسهيل خواهد شد.
گزارش وزارت جهاد كشاورزي حاكي است: در شرايطي كه بيماري آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان در طول سه سال گذشته بسياري از نقاط جهان از جمله تمامي كشورهاي همسايه ايران را آلوده كرده و حتي تلفات انساني را به بار آورده بود، ولي خوشبختانه در ايران اسلامي به لطف الهي و در سايه تلاشهاي علمي و پيشگيرانه سازمان دامپزشكي كشور، هيچ گونه آلودگي به اين بيماري در طيور صنعتي كشور و در سطح جامعه مشاهده نشد.
همچنين مواردي از اين بيماري هم كه در مرغان مهاجر ديده شده بود، به سرعت مهار شد.
در اين گزارش آمده است: براي نخستين بار در كشور طرح هوشمندسازي كشاورزي در سال 1386 توسط وزارت جهادكشاورزي تدوين و به اجرا گذاشته شد. بر اساس اين طرح كه از مترقي ترين طرحهاي علمي -- فني كشاورزي در سراسر كشور است، به طور دقيق و مستمر مورد نظارت و اصلاح قرار گرفته و كشت محصولات مختلف در هر نقطه از كشور با در نظر گرفتن عوامل مهمي چون شرايط اقليمي، وضعيت آب و خاك، مزيت نسبي و حتي وضعيت بازار هر محصول انجام ميگيرد.
اجراي اين طرح در عمل موجب خواهد شد توليد محصولات كشاورزي در هر سال بر حسب نياز كشور و منطبق بر آخرين وضعيت بازار مصرف و صادرات انجام گيرد و ديگر معضلاتي چون نوسانهاي
پيش بيني در عرصه محصولات كشاورزي و تلاطم در قيمتهاي آنها به ويژه در ايام خاص همچون عيد نوروز و ايام ماه مبارك رمضان رخ نخواهد داد.
وزارت جهاد كشاورزي در گزارش عملكرد سه ساله خود ادامه داد: پروژه مديريت جامع محصولات كشاورزي براي اولين بار در سال جاري در بخش كشاورزي به مورد اجرا گذاشته شد.
بر اساس اين پروژه، توليد انواع محصولات در قالب يك برنامه ريزي از قبل تعيين شده و با روشها و اهداف كاملا مشخص انجام گيرد.
پيش بيني ميشود، با اجراي دقيق اين پروژه، خودكفايي كامل در توليد محصولات استراتژيك كشاورزي بدون تداخل منفي آن با كشتهاي ديگر محصولات محقق شده و با انتقال سريع آخرين يافتههاي تحقيقاتي به مزارع يك رشد چشمگير در توليد محصولات كشاورزي و صادرات آنها به ديگر كشورها حاصل شود.
پنجشنبه 13 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 315]