محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830474889
صنـايع دستي ، تجسـم فرهنـگ ملي
واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: صنـايع دستي ، تجسـم فرهنـگ ملي
صنايع دستي ايران، تجليگاه سنن، آداب و رسوم اقوام ايراني است. هرچند در طول تاريخ به هنر بويژه هنرهاي سنتي توجه زيادي نشده و چهرههاي بسياري از هنرمندان فراموش شده است ولي شاهكارهاي به جاي مانده نشان دهنده انديشمندي و سختكوشي هنرمندان در آفرينش هنرهاي ارزنده ايراني است.
در دورههاي مختلف تاريخ ايران، هر زمان كه هنرمندان از آسايش مادي و معنوي برخوردار بودهاند، آثار پرشكوه و ارزشمند بسياري از خود به يادگار گذاردهاند كه با گذشت زمان به شاهكارهاي جهاني تبديل شده و امروز زينت بخش موزههاي بزرگ جهان و مجموعههاي هنري هستند.
براي آفرينش هنر در هر مرحله، هنرمند محيطي امن و دور از آشفتگي و خاطري فارغ از دغدغههاي ذهني را طلب ميكند اما متأسفانه هنرمندان همواره در معرض بيمهري و تعرض قرار داشته و حتي با هجوم اشخاص ناآگاه و مغرض روبرو بودهاند.
بيشتر صاحبنظران و دوستداران فرهنگ و هنر، براين باورند كه از دوران كهن تا عصر حاضر هنرمندان آثارشان را بخاطر استفاده مادي توليد و خلق نكرده و در پايان گذر عمر با دلي پررنج و تني خسته دنيا را بدرود گفتهاند.
صنايع دستي و هنرهاي سنتي اقوام و ملتهاي جهان داراي تنوع بسيار است و بيانگر اصالتهاي فرهنگي هر قوم و ملت در برگيرنده دانش سنتي، مهارتها، توانائيهاي هنري و بينش انسان هر دورهاي نسبت به محيط پيرامون خود است.
سرزمين هنرپرور ايران براساس نظر بسياري از انديشمندان و كارشناسان از نظر تنوع و غناي موضوعات صنايع دستي و آثار هنرهاي سنتي درصدر جهان ايستاده است.
صنعت دستي مجموعهاي از تفكر، ذوق و مهارت انساني است كه ابتدا در افكار فرد نقش گرفته و سپس بواسطه هنر و مهارت همان انسان پراستعداد و هنرمند، بصورت شيئي قابل استفاده در ميآيد.
مفاهيم ميراث معنوي، فرهنگي و سنتي در محصولات صنايع دستي نيز مستلزم شناخت عميقي از ظرايف و محتواي يك محصول است تا بتوان خصلت هنري و فرهنگي بودن يا تركيبي از هر دو را قائل شده و محصولي را در رديف آثار ميراث ملي و معنوي قرار داد.
بررسي سير تكامل و توسعه صنايع دستي در جهان نشان ميدهد كه بخش اعظم رشتههاي صنايع دستي در دنيا بويژه در بيشتر كشورهاي توسعه يافته برحسب نياز جامعه رو به رشد گذاردهاند و فقط معدودي از رشتههاي صنايع دستي نظير پيكرهتراشي و آثار چوبي، شيشه و سراميك حامل پيامهاي مفاهيمي بوده و بار فرهنگي دارند.
جايگاه صنايع دستي در فرهنگ و سنت ايراني به پيش از طلوع دوران تاريخ و ايجاد حكومتهاي مركزي توسط مادها و پارسيها باز ميگردد كه در آن زمان فلات ايران مسكن طوايف و مردماني بود كه با تمدن اقوام آشور، بابل و عيلام آشنايي و ارتباط داشتند و بدين گونه از تمدن و فرهنگ عصر خود بهرهمند بودند.
در آثار صنايع دستي ايران، صنعتگر رسيدن از خيال به واقعيت را براي شكوهبخشي به اثر پرفلسفه و نگهدارنده زيباييهاي ادراك شده ضمير، با چنان مهارت شگفتانگيز و جسارت دليرانهاي به تركيب رنگ برگرفته از طبيعت ميپردازد كه چشم بيننده را به خود جلب كرده و دل و جان ايشان را در فلسفه نهفته در نقوش به عمق و نظام هستي خيره كند.
هنرهاي سنتي و صنايع دستي بعنوان زير مجموعهاي از فرهنگ، عادات، مذاهب و آداب و رسوم سنتهاي اقوام خالص آثار هستند. در واقع زبانگوياي هويت ملتها نيز محسوب ميشود و بدينوسيله همواره غيرقابل تغيير و بعنوان عنصر انتقال فرهنگي مطرح ميشود و ارزشهاي اصيل نهفته در آن كاملاً بومي و در هر سرزميني آثار توليد سنتي آن رنگ و بويي خاص دارد. گرچه وجوه اشتراكي نيز (نمود) مييابد و حتي در ميان اقوام مختلف يك سرزمين تفاوتهايي به چشم ميخورد. اگرچه همه آثار يك سرزمين داراي اصالتي واحد و خاص است. ليكن در جامعه كنوني و پرارتباط و نزديك به يكديگر برخي موضوعات از حالت بومي خارج شده و حالتي عام مييابد و در رهگذر تحول و تغيير با دسترسي به مديريت موثر و مناسب توليد بايد متكي به راهكارهايي شد كه در عين حفظ هويتهاي ملي و فردي براي هر قوم و ملت براساس قوانين توان همپايي با ساير ملل فراهم آيد و با استفاده از علوم جديد و البته عقلايي از اثرات منفي و مثبت آن با تكيه برمنطق جستجو راهحل، نخستين گام را در حوزه تكميل شناخت و رسيدن به تشخيص و تعيين راهبردها و راهكارها برداريم و ارزش افزوده محصولات صنايع دستي را براساس اصالت كار و برآمده از نيروي فكر انسان متفكر و هنرمند در ارزش مبادلاتي محصول توليد شده افزوده شود و يك اثر هنري صنايع دستي را در بخش اقتصاد با محاسبات ارزش فرهنگي هنري آن بعنوان ارزش اضافي تلقي نمود و بعنوان عامل مطلوبيت ارزيابي كرد.
امروز علاوه بر نگاه فرهنگي در حفظ اصالتها با نگاه اقتصادي و تجاري ميتوان به آثار صنايع دستي كه داراي ارزشهاي انساني و معنوي موجود در آن محصول است، نگريست و با افزايش آگاهي عمومي نسبت به اين مسئله تصوير ذهني مخاطبان را با ايجاد نام و نشان صنايع دستي ايراني و هنرمند خالق اثر در داخل و خارج از كشور توسعه داد و فرآيند جايگاهيابي و نهادينه شدن نام و نشان را با معرفي هويت ملي كشور كه جايگاه عمده در فرهنگ و هنر و تمدن جهان دارد را مشاهده كرد. بيشك سابقه و پيشينه غرورانگيز فرهنگ و تمدن ايراني محصولات صنايعدستي را تا حد بسيار زيادي از نظر اقتصادي تحت تأثير قرار خواهد داد.
جايگاه صنايع دستي
نمودهاي فولكلور توليداتي هستند كه در بردارنده عناصر بارز ميراث هنري سنتي هستند و بوسيله اجتماع يك سرزمين يا اشخاص حفظ و توسعه پيدا كردهاند و منعكس كننده انتظارات هنري سنتي آن جامعه هستند.
همانطوري كه در تعريف فوق ملاحظه ميشود فولكور شامل نمودهاي وجودي مختلفي از جمله موارد ذيل است. نمودهاي كلامي مانند شعر، افسانه، نمودهاي موسيقي مانند آهنگ و آوازهاي محلي، نمودهاي حركتي مانند بازيها و رقصهاي محلي، نمودهاي ملموس مانند طراحي، نقاشي، به طور كلي صنايع دستي مانند شيشهسازي، حكاكي، سفالگري، قاليبافي، آثار چوبي، نساجي سنتي و غيره، لذا صنايع دستي يكي از موضوعات مطرح در چهارچوب فولكلور است.
بيشتر اقدامات انجام شده در سطح بينالمللي در طول چهارده گذشته براي حمايت از فولكلور شامل صنايع دستي متمركز به تهيه قانون نمونه شده و تلاشهاي انجام شده براي تصويب سندي الزامآور بينالمللي در دهه هشتاد ميلادي منجربه شكست شد. از طرف ديگر، مقررات جزيي هم در كنوانسيون برن و كنوانسيون وايپو وجود دارد بسيار كلي است. لذا ميتوان ادعا كرد كه مقررات مهمي در سيستم كنوني حقوق مالكيت فكري در سطح بينالمللي براي حمايت از فولكلور وجود ندارد. از طرف ديگر، تلاشهاي مورد اشاره كه در حال حاضر در چهارچوب كميته بينالمللي مالكيت در زمينه حمايت از فولكلور وجود دارد يا در حال انجام است.
صنايع دستي و سيستم سنتي
در سطح بينالملل مقررات صريح و كاملي در چهارچوب سيستم حقوق مالكيت فكري براي حمايت از صنايع دستي وجود ندارد. اما نبود مقررات صريح به معني عدم امكان حمايت از صنايع دستي در چهارچوب سيستم موجود نيست. بدين ترتيب و صرفاً نحوه حمايت از صنايع دستي در چهارچوب سيستم كنوني حقوق مالكيت فكري ممكن است و صرفاً به عناوين آن اشاره ميشود.
نشانه مبدأ جغرافيايي،
علايم تجاري،
و سيستم حقوق طرحها (طرحهاي صنعتي ـ كپيرايت).
ابعاد صنايع دستي
صنايعدستي يكي از مهمترين عوامل ميراث فرهنگي و هويت ملي است كه از دو بعد متفاوت ملموس و ناملموس و برخوردار است. ابعاد مادي صنايع دستي از ديرباز به سبب ماهيت و ويژگي صوري خود شناخته شده بوده، ارزشهاي آن كم و بيش در هر دو دوره مورد حائز اهميت بوده و حفظ، نگهداري و توسعه و ترويج آن پيوسته آشكار بوده است.
اما ابعاد ناملموس اين ميراث كه در اصل عامل به وجود آورنده ميراث مادي است، عليرغم اينكه نسبت به اشكال صوري ميراث فرهنگي قديميتر، اصيلتر و بسيار غني و گستردهتر است، به سبب ماهيت ناملموس خود در طول تاريخ پيوسته از چشم به دور مانده و تنها برحسب عادات فرهنگي سينه به سينه انتقال يافته و به حيات خود ادامه داده است.
اين موضوع به دلايلي از جمله جهاني شدن، برخوردهاي حقوقي ـ سياسي و فرهنگي، مهاجرتها و... اهميت ويژهاي يافته است. از چند دهه پيش تاكنون بررسي ميراث ملموس و ناملموس، ملزوم نمودن كشورهاي عضو يونسكو، بررسي ابعاد ملي و بينالمللي ايران ميراث و قانونمند نمودن آنها پيوسته مورد توجه قرار گرفته و تمامي كشورهايي كه داراي اينگونه ميراث هستند و هويت ملي خود را در معرض خطر ميبينند كم و بيش به لزوم حفاظت از اين ميراث آگاهي يافتهاند. هدف از شناسايي و حفاظت از اين مواريث عبارتند از: بالابردن آگاهي و اهميت و ضرورت شناسايي و حفاظت از اين آثار كه معمولاً در معرض آسيبپذيري، دگرگوني و تغيير ماهيت نابودي هستند، ترغيب مسئولين جهت اتخاذ تصميم بايسته درخصوص حفاظت از اينگونه مواريث، ايجاد عزم ملي براي شناخت، حفاظت و ارتقاء و انتقال اين مواريث به نسلهاي آينده، دستيابي به روشهاي مؤثر و كارا جهت شناسايي و درك هويت ملي و حفاظت از مواريث با توجه به ويژگيهاي فرهنگي براي استمرار حيات آنها، حمايت از گنجينه زنده بشري و حاملان ميراث ملموس و ناملموس و بالاندن نيروي خلافه آنها و بسترسازي مناسب جهت بهرهمندي همگاني از اين مواريث.
مهر اصالت
هنرهاي سنتي ايران يكي از مظاهر غني ايران است كه تفكر، علم و تلاش مؤمنانه همراه با رنج مقدس هنرمندان و هنروران را سينه به سينه از لابهلاي تاريخ به عصر حاضر منتقل كرده تا يادگاري از مقام رفيع و روح لطيف انسان در گفتگو با حق باشد. هنرهاي سنتي ايران وديعه الهي است و رازي سر به مهر دارد و در هر دوره از تاريخ پر افتخار ايران اين هنرهاي روح شرافت، علم، معرفت و تلاش انسان را در نهايت اخلاص و پاكي به نمايش گذاشته است.
امروزه موضوع كيفيت محصولات در سطح گسترده مورد توجه توليدكننده و مصرفكننده واقع شده است. چرا كه توليدكننده پي برده است كه شرط حضور در بازار و تداوم فعاليتهاي اقتصادي، رعايت موارد مربوط به كيفيت كالا يا خدمات مورد نظر است و غفلت از آن به منزله نفي فعاليتهاي اجتماعي اقتصادي است.
اقدام مطلوب سازمان يونسكو در خصوص اعطاءمهر اصالت در عرصه صنايع دستي كه ميتواند به حفاظت و صيانت از فرهنگ و هنر كشورهاي عضو منجر شود اقدامي مثبت و در خور اهميت ارزيابي ميشود و جا دارد از سوي متوليان امر مورد حمايت و عنايت قرار گيرد.
تسري برنامه مهر اصالت به قلمرو يونسكو در جهان كه در شروع پيدايش در سال 2001 در صرفاً كشورهاي عضو آسهآن محدود ميشد ايجاد شده، حاكي از استقبال ملتها، دستاندركاران، هنرمندان و صنعتگران صنايع دستي است. كه در سالجاري جمهوري اسلامي ايران نيز به اين مجموعه پيوسته است.
مهر اصالت و برتري يونسكو، در عرصه صنايع دستي كه براي تشويق هنرمندان نسبت به توليد محصولات و مصنوعاتي كه با استفاده از مهارتهاي سنتي، الگوها، مفاهيم، مضامين و موضوعات مختلف و با مد نظر داشتن روشهاي ابداعي و نوآوري و به منظور ايجاد اطمينان درخصوص تداوم توليد و حفظ و احيا و بقا چنين مهارتهايي ايجاد شده است اهداف زير را تعقيب ميكند.
الف: ايجاد بازار فروش براي حصول اطمينان نسبت به بقاء و تداوم توليد صنايع دستي.
ب: ايجاد استانداردهاي دقيق درخصوص اصالت و برتري صنايع دستي براي احراز صنايع دستي بودن مصنوعات.
ج: ارائه آموزش و خدمات حمايتي و پشتيباني به متقاضيان واجد شرايطي كه موفق به اخذ مهر اصالت ميشوند.
* امتيازهاي مهر اصالت يونسكو
صدور گواهينامه ارتقاء و ترفيع مشاركت در نمايشگاههاي فرهنگي و تجاري تبليغات و بازاريابي براي اقلامي كه مهر اصالت دريافت ميكنند.
معرفي اثر و سازنده در وب سايت يونسكو به منظور ايجاد زمينه ارتباط مستقيم خريداران با ايشان و برخورداري از مزاياي تجارت الكترونيك، آموزش و ظرفيتسازي و اقدام براي ثبت اثر در سازمان جهاني مالكيت فكري (WIPO) به منظور استفاده انحصاري سازنده از مزاياي آن.
محمدرضا بازغي
پنجشنبه 13 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 308]
-
گوناگون
پربازدیدترینها