واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: تحريم انرژي ايران ضربهآمريكا به شركتهاي اروپايي
جام جم آنلاين: مدتي است كه از سوي برخي مطبوعات و آژانسهاي خبري، اخباري مبني بر تحريم انرژي ايران كه از طرف كميسيون سياست خارجي كنگره ايالات متحده آمريكا به تصويب رسيده، شنيده و يا به تصوير كشيده ميشود.
نظر به اهميت موضوع، بايد يادآور شوم، تحريم حكم شمشير دولبه را دارد، همانطور كه پرعيان است، حجم قراردادهاي وزارت نفت ايران با شركتهاي مختلف بينالمللي به بيش از 150 ميليارد دلار ميرسد و هر روز هم تعداد بيشتري از شركتهاي اروپايي خواستار مشاركت در پروژههاي عظيم نفت و گاز با ما هستند.
حال بايد بررسي كرد كه اتخاذ چنين تصميمي چه دستاوردها يا مضاري براي آنان و همپيمانان اروپايياشان به همراه دارد؟ و نيز طرح اين پرسش كه آيا اصولا ديگر شركتهاي نفتي از چنين سياست موهومي حمايت خواهند كرد يا همچون گذشته با بياعتنايي به اين سياستها درصدد عقد قرارداد و مشاركت در پروژههاي مهم در ايران خواهند بود؛ همانند امضا و اجراي قرارداد اواسط ماه مارس جاري توسط شركت لاو فنبورگ سوئيس كه با شركت ملي صادرات گاز ايران قرارداد 18 ميليارد دلاري منعقد خواهد كرد.
براساس اين قرارداد سالانه 5/5ميليارد متر مكعب گاز ايران به اروپا صادر ميشود. يا ميتوان به مشاركت شركت شل و توتال فرانسه در پروژههاي بهرهبرداري از ميادين نفتي و فازهاي پارس جنوبي اشاره كرد.
شواهد بيانگر اين است كه تحريم مدنظر كنگره آمريكا، درواقع با هدف محروم كردن شركتهاي مطرح اروپايي در بازار انرژي صورت گرفته، اما نكته جالب توجه آن كه عملا اين استراتژي به شكست اقتصادي آمريكا منجر شده است.
تجربه نشان داده است اگر اروپاييان بخواهند تحت تاثير سياستهاي غلط كاخ سفيد قرار بگيرند، حاصلش همچون قرارداد اخير نفتي ورود شركت ساينوپك چيني خواهد بود كه توانست با موفقيت قرارداد چندميليارد دلاري بهرهبرداري از ميدان نفتي يادآوران را با تهران به امضا برساند تا براساس آن شركت چيني در يك برنامه چهارساله 85 هزار بشكه نفت از اين ميدان استخراج كند، باتوجه به رشد اقتصادي چين ازيك سو و نياز آنها به كشورهاي صادركننده نفت خام ازجمله ايران كه در حال حاضر سومين تامينكننده نفت خام (انرژي) چين به شمار ميرود، ميتوان پيشبيني كرد كشورهاي چين و روسيه مترصد فرصت عدم حضور شركتهاي اروپايي در بازار ايران هستند تا خود جاي خالي آنها را پر كنند، البته پرواضح است منافع آنان در ايران ايجاب ميكند كه با افزايش فشارهاي اقتصادي و تجاري به ايران در عرصههاي جهاني مخالفت كنند.
بايد آگاه باشند كه جمهوري اسلامي ايران با داشتن 940 تريليون فوت مكعب گاز تقريبا معادل 16 درصد ذخيره جهاني را در اختيار دارد و نام خود را به عنوان دارنده منابع عظيم گاز جهان به ثبت رسانده است. ازسوي ديگر ميزان 126 ميليارد بشكه نفت قابل استحصال و نزديكي به تنگه مهم و استراتژيك هرمز كه بيش از 4 درصد نفت جهان از اين شاهراه حياتي ميگذرد، نام كشورمان را به عنوان مهمترين كشور در عرصه انرژي آسيا، خاورميانه و جهان مطرح كرده است.
دولتمردان آمريكايي بايد بدانند ايران باتوجه به ظرفيتهاي غيرقابل انكار نفت و گاز موجود در كشور و ساير نهادهها كه حتي از انرژي مهمترند، از جمله پتروشيمي در بخش پاييندستي ميتواند تحريمها را به طور قطع بياثر كند.
شايد آگاهي برخي شركتهاي معتبر اروپايي به مسائل است كه آنها را براي عقد قرارداد در پروژههاي اكتشاف، حفاريها، بهرهبرداري از مخازن نفتي و پروژههاي فاز جنوبي ترغيب كرده و منتظر پاسخ جمهوري اسلامي ايران جهت مشاركت خود هستند.
شركتهاي نفتي ميدانند اين تحريم ميتواند براي آنان فاجعه محسوب شود؛ زيرا از دست دادن بازار نفت و گاز و انرژي ايران به هيچ وجه به نفع آنان نخواهد بود. اين تحريمها در صورت تحقق ممكن است در كوتاهمدت اثرات خفيفي بر درآمدهاي ارزي ما داشته باشد، اما در درازمدت منافع بسياري در پي خواهد داشت.
تاريخ نشان داده هر جا تحريمها شديد شده، صنعتگران و مهندسان ما همه نبوغشان شكوفاتر شده، شايد امروز اگر اين تحريم عملي شود، مهندسان و متخصصان ايراني زمينه جلوگيري از خامفروشي نفت و گاز و بهرهبرداري از محصولات ثانويه و استفاده بهينه از منابع و ذخاير خود و همچنين توسعه صنايع پاييندستي پتروشيمي و پالايشگاهي را فراهم و اجرا كنند.
همچنين با پيشرفت فناوري در عرصههاي مختلف بخصوص نفت و گاز و انتقال اين فناوري در ساليان اخير به كشورهاي مختلف جهان سوم، اثر اينگونه تحريمها در بخش انتقال فناوري و دانش فني بسيار اندك خواهد بود.
سيدعماد حسيني
عضو كميسيون انرژي مجلس
پنجشنبه 13 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]