واضح آرشیو وب فارسی:حيات: جايگاه دفاع مقدس در ادبيات كودك و نوجوان(1) افشين اعلا در گفتگو با حيات:شعر كودك به موازات انقلاب رشد چشمگيري يافته است
تهران- حيات
افشين اعلا گفت: شعر كودك به موازات واقعه انقلاب نسبت به ادبيات كودك جهش سريعتري يافت كه اين موضوع از بهم تنيدگي دو واقعه انقلاب و دفاع مقدس نشات مي گيرد.
افشين اعلا، شاعر و نويسنده كودك و نوجوان در گفتگو با خبرنگار فرهنگي حيات پيرامون نحوه بيان مضاميني چون انقلاب و دفاع مقدس در ادبيات كودك و نوجوان گفت: در مورد نحوه پرداختن به اين مفاهيم دو ديدگاه وجود دارد ؛ برخي معتقدند كه نويسنده بزرگسال بايد تنها پيرامون موضوعاتي كه به دنياي كودكان مربوط است بنويسد و از مضاميني كه در دنياي بزرگسالان وجود دارد با آنها سخن نگويد، دسته دوم با نگاه و رويكردي تعليمي نسبت به ادبيات كودك و نوجوان، بر اين باورند كه ادبيات ابزاري است براي انتقال مفاهيم دنياي بزرگسالان به كودكان و به اين وسيله بايد آنها را به سمت دانستن و درك دنياي بزرگسالان سوق داد.
اعلا در ادامه توضيحات خود افزود: به اعتقاد من هر دو ديدگاه ، ديدگاه هايي افراطي اند، ما در ادبيات كودك و نوجوان بايد به ديدگاه و رويكردي متعادل و بنيابين برسيم.نويسنده كودك و نوجوان بايد هم كودك را بشناسد و هم با تخيل كودك و دايره واژگاني آنها آشنا شود تا بتواند مضامين غير مرتبط با دنياي كودك را با آنها در ميان بگذارد.
اعلا در ادامه با اشاره به اين مطلب كه ادبيات كودك بعد از انقلاب جهش چشم گيري پيدا كرد، افزود: بعد از انقلاب موضوعات جدي چون حوادث انقلاب و جنگ وارد زندگي مردم شد، مسايلي كه نمي شد كودكان را آنها غافل نگه داشت،اگر چه در همه جاي دنيا سعي مي شود كودكان را از اثرات ناگوار و دلخراشي كه بر اثر جنگ بر جاي مي ماند دور نگه دارند اما در كشور ما وقتي كودكان جنگ و بسياري از حوادث تلخ ناشي از آن را ديدند لازم بود كه بسياري از واقعيات دنياي بزرگسالان به آنها انتقال داده شود.
وي ادامه داد: از سوي ديگر مضامين آرماني و اعتقادي، موضوع فلسطين و ملتي كه سرزمينشان غصب شد، از جمله موضوعاتي است كه ريشه آن در ادبيات كودك و نوجوان شكل مي گيرد و شاعر و نويسنده بايد به فكر كشف شيوه هاي نويي باشد تا اين مضامين را به كودك منتقل كند.
اعلا همچنين در پاسخ به اين پرسش كه در سال هاي بعد از جنگ نويسندگان كودك و نوجوان تا چه اندازه در طرح مفاهيمي چون دفاع مقدس و ايثار و شهادت موفق بوده اند گفت: متاسفانه از نويسندگان بزرگسال ما در حوزه ادبيات دفاع مقدس هنوز نتوانسته اند اقدام چشمگيري انجام دهند، حال نمي توان انتظار داشت كه در اين ميان ادبيات كودك و نوجوان در اين حوزه پيشتاز باشد.
وي ادامه داد: آن دسته از نويسندگاني كه صرفا به تصوير موضوع جنگ نپرداختند و سعي در كشف مضامين جديد در اين رابطه داشتند، توانستند به موفقيت دست يابند به عنوان مثال در حوزه شعر كودك ناصر كشاورز و زنده ياد قيصر امين پور از جمله شاعراني بودند كه توانستند از نگاه كودك و با استفاده از دايره واژگان كودك اين مفاهيم را به خوبي به آنها منتقل كنند.
علا همچنين در پاسخ به اين سوال كه نحوه به پرداختن به مفاهيم ارزشي چون ايثار و شهادت و دفاع مقدس را در كتاب هاي درسي چگونه ارزيابي مي كنيد گفت: نحوه ارايه اين مفاهيم در كتاب هاي درسي اصلا مطلوب نيست، بايد بگويم كه انتخاب اشعار براي كتاب هاي فارسي اصلا با نگاهي كارشناسانه صورت نگرفته است . شعر كودك و نوجوان در كتاب هاي درسي يك مقدمه، سكو و كليد براي دانش آموزان است كه از طريق آن بتوانند به گنجينه اصلي ادبيات عام دست يابد.
وي در پايان اظهار داشت: متاسفانه درج شعر در كتب فارسي دوره ابتدايي و راهنمايي انگار براساس يك سهميه بندي بين شاعران مختلف صورت گرفته است، همچنين اهميت مقولاتي كه بايد به آنها پرداخته شود نيزدر كتابهاي درسي اصلا لحاظ نمي شود.
پايان پيام
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 467]