واضح آرشیو وب فارسی:فارس: به مناسبت روز قلم؛ اين نقش ماند از قلمت يادگار عمر
خبرگزاري فارس: روز 14 تير روز قلم در ايران است؛ روزي كه براي پاسداشت شأن و منزلت اهالي قلم ثبت شده است.
به گزارش خبرنگار ادبي فارس، روز چهاردهم تير ماه به پيشنهاد انجمن قلم ايران و تصويب شوراي فرهنگ عمومي، به عنوان روز قلم در تقويم رسمي جمهوري اسلامي ايران به ثبت رسيد.
* ديدگاههاي باستاني به روز قلم
ابوريحان بيروني در «آثارالباقيه» آورده است كه سيزدهمين روز از ماه تير را ايرانيان باستان روز تير (عطارد) ميناميدهاند و چون اعتقاد داشتند تير كاتب ساير ستارگان است اين روز را روز نويسندگان دانسته و گرامي ميداشتند.
بر پايه اعتقادي ديگر اين روز (سيزدهم تير ماه) روزي بود كه آرش كمانگير، مرزبان اسطورهاي ايران تير معروف خود را پرتاب نمود تا مرز ايران را تعيين و محافظت كند.
* قلم در روايات اسلامي
در بعضي از روايات آمده است كه «نخستين چيزي كه خدا آفريد قلم بود». اين حديث را محدثان شيعه از امام صادق (ع) نقل كردهاند و در كتب اهل سنت به عنوان يك خبر معروف نيز آمده است.
در حديث ديگري خداوند اولين خلق خود را گوهري ميداند «نخستين چيزي را كه خداوند آفريد گوهري بود». از سوي ديگر برخي از روايات از «عقل و خرد» به عنوان اولين مخلوق خداوند ياد ميكنند «نخستين چيزي را خدا آفريد عقل و خرد بود».
اما با توجه به پيوند ويژهاي كه در ميان گوهر، قلم و عقل است مفهوم «اول بودن» همه آنها روشن ميشود. پيامبر (ص)، در نخستين آيات وحي بر مسئله «علم و قلم» تأكيد ميورزد و مهمترين پيام الهي را از طريق «قلم» انتقال ميدهد.
قلم كه نه تنها در باور تاريخي و باستاني ما ريشه دارد بلكه در دوران اسلامي شدن ايران نيز اين جايگاه حفظ شد و قداستي يافت كه در كلام خداوند به آن قسم ياد شد: «ن و القلم و ما يسطرون».
* قلم در سرودههاي شاعران و عارفان
حافظ :
حافظ سخن بگوي كه بر صفحه جهان
اين نقش ماند از قلمت يادگار عمر
سعدي:
به ناداني ار بندگان سركشند
خداوندگاران قلم دركشند
مولانا:
گر نباشد ياري حبر و قلم
كي فتد بر روي كاغذها رقم
* قلم در سخنان امام خميني (ره)
قلم به دست بگيريد، براي تربيت بشر.
اين قلمها كه در دست شماست، در محضر خداست.
قلم يك اسلحه است؛ اين قلم بايد دست اشخاص صالح باشد.
آن قدر كه بشر از قلمهاي صحيح نفع برده است، از چيز ديگر نبرده است؛ و آنقدر كه ضرر كشيده است، از چيزهاي ديگر ضرر نبرده است. قلمها و بيانها، با مغزهاي مردم رابطه دارند.
كسي كه قلم به دست ميگيرد، بداند كه مورد سؤال قرار ميگيرد كه اين كه نوشتي، چه بود؟
همّت بگماريد كه قلم و بيان خويش را براي تعالي اسلام و كشور و ملّت خود به كار گيريد.
مسئوليتِ بزرگ شما، امروز قلمهايي است كه در دست شماست.
* انجمن قلم در ايران
آنچنان كه در پايگاه اينترنتي انجمن قلم ايران آمده است، اين انجمن تشكلي است كه داستاننويسان، شاعران، محققان، منتقدان و سايرِ افراد ذيصلاحِ حوزه علومِ انساني را در بر ميگيرد. اين انجمن، تشكلي است فرهنگي، غيرانتفاعي، داراي تابعيتِ ايراني و مستقل كه به هيچ حزب، گروه و تشكيلات سياسي و ديني، اعم از دولتي و غيردولتي، داخلي و خارجي، وابسته نيست.
تا امروز بيش از دويست نفر از مشاهير و معاريف فرهنگي كشور به عضويتِ انجمن در آمدهاند كه انجمن متعهد به استيفاي حقوقِ صنفيِ ايشان است.
انجمنِ قلم ايران، با هدف مجتمع ساختن اهالي قلم با تكيه روي مسائلِ صنفي و ايجاد زمينه مناسب براي احرازِ نقش فعالتر اعضا در تحولات اجتماعي و دفاع از آزادي بيان و انديشه در محدوده قانون اساسي و كوشش در راهِ اشاعه هر چه بهتر و بيشتر ارزشهاي والاي انساني و ديني فعاليت مينمايد.
از جمله فعاليتهاي انجمن قلم طي اين سالها راهاندازي جشنواره ادبي «قلم زرين» بوده است كه امسال پنجمين دوره اين جشنواره برگزار ميشود.
انتهاي پيام/
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]