واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: كريستوفر هيل: راستيآزمايي كليد روند خلع سلاح هستهيي كره شمالي است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
نماينده هستهيي ارشد آمريكا در مذاكرات ششجانبه گفت كه راستيآزمايي مهمترين بعد تلاشها براي خلع سلاح هستهيي كره شمالي خواهد بود.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، كره شمالي كه قرار بود اظهاريهي هستهيي خود را در 31 دسامبر سال ميلادي گذشته ارائه كند با تاخيري شش ماهه روز پنجشنبه (6 تيرماه) آن را به چين، ميزبان مذاكرات ششجانبه ارايه كرده و يك روز پس از آن در ساعت 17:5 به وقت محلي در مقابل ديدگان ديپلماتها و دوربينهاي تلويزيوني بينالمللي برج 20 متري خنك كنندهي راكتور هستهيي يانگبيون را كه سمبل برنامههاي هستهيي پيونگيانگ است به نشانهي اجراي توافقنامه پكن براي توقف برنامههاي هستهيي محرمانهاش منفجر كرد.
به گزارش راديو آمريكا، كريستوفر هيل، نماينده هستهيي ارشد آمريكا در مذاكرات ششجانبه و معاون وزير امور خارجه آمريكا در يك سخنراني در واشنگتن با بيان اين كه هدف نهايي مذاكرات شش جانبه كاملا آشكار است، گفت: ما بايد خلعسلاح كامل داشته باشيم. بايد اطمينان خاطر پيدا كنيم كه هيچ نقطهاي از نظرمان دور نمانده است. بايد اطمينان خاطر پيدا كنيم كه هيچگونه برنامه غنيسازي اورانيوم پنهاني كه به طريقي اعلام نشده است باقي نميماند.
پنج كشور ديگر دخيل در مذاكرات ششجانبه (آمريكا، ژاپن، روسيه، چين و كره جنوبي) در ازاي خلع سلاح هستهيي كره شمالي مزاياي مالي و ديپلماتيك به اين كشور ارايه ميكنند.
پس از آن كه كره شمالي اظهاريه هستهيي خود را ارايه كرد، جورج بوش، رييسجمهور آمريكا اعلام كرد كه آماده است برخي از تحريمهاي تجاري آمريكا عليه كرهشمالي را بردارد و براي حذف نام پيونگيانگ از فهرست كشورهاي تروريستي آمريكا اقدام كند.
گام مهم بعدي، راستيآزمايي جامع بودن اظهاريه هستهيي كره شمالي در زمينه همه برنامهها و تاسيسات هستهيياش است.
هيل گفت: راستيآزمايي كليد كل اين روند است. مردم اغلب ميپرسند "چطور ميتوانيد به آنها اعتماد كنيد؟". اين مساله ربطي به اعتماد ندارد، بلكه به راستيآزمايي مربوط است.
انتظار ميرود شش كشور دخيل در مذاكرات ششجانبه در ماه ميلادي جاري با يكديگر ديدار و درباره روند راستيآزمايي گفتوگو كنند.
نماينده هستهيي ارشد آمريكا در مذاكرات ششجانبه گفت كه مذاكرات ديپلماتيك طولاني براي خلع سلاح هستهيي كامل كره شمالي لازم است.
هيل گفت: در نهايت مساله برنامه هستهيي تسليحاتي كره شمالي مسالهاي است كه ريشه در منطقه دارد و نميتواند تنها توسط آمريكا حل شود. اين مساله حقيقتا به دخالت فعالانه همسايگان اين كشور نياز دارد.
اظهاريه هستهيي كره شمالي كه به زبان انگليسي حدود 60 صفحه بود، شامل اطلاعات مربوط به تسليحات هستهيي كره شمالي نيست.
جون ولفستال، كارشناس امور اشاعه هستهيي در مركز مطالعات استراتژيك و بينالملل گفت: نكته اصلي كه من از اظهارات هيل دريافتم اين است كه اين مشكلي است كه بر عهده جانشين بوش قرار خواهد گرفت. كاملا آشكار است كه راستيآزمايي و تحقق خلعسلاح هستهيي كره شمالي در ماههاي باقيمانده از رياستجمهوري بوش انجام نخواهد گرفت.
در سال 2002، جوج بوش، رييسجمهور آمريكا دولت كرهي شمالي را در كنار دولتهاي ايران و عراق، به حمايت از تروريسم و تلاش براي دستيابي به تسليحات كشتار جمعي متهم و از آنها با عنوان تشكيل دهندگان "محور شرارت" ياد كرد.
آمريكا در سالهاي اخير كره شمالي را هدف تحريمهاي گسترده اقتصادي و فني قرار داده و در سال 2006 موفق شد حمايت شوراي امنيت را براي اعمال پارهاي تحريمهاي بينالمللي در واكنش به آزمايش هستهيي كره شمالي كسب كند.
سياست سختگيرانه آمريكا در قبال كرهي شمالي شامل تعليق توافقنامهي سال 1994 دو كشور و توقف ارسال كمك آمريكا به اين كشور، به خصوص نفت، بوده است.
در سال 1994، كرهي شمالي موافقت كرده بود تا در ازاي كنار گذاشتن برنامههاي هستهيي نظامي خود، كمكهاي اقتصادي و فني از آمريكا دريافت كند، اما آمريكا در سال 2003 اعلام كرد كه كره شمالي اين توافق را ناديده گرفته و به فعاليتهاي غيرقانوني هستهيي دست زده است.
با قطع كمكهاي آمريكا دولت كرهي شمالي در سال 2003 از پيمان منع گسترش تسليحات هستهيي خارج شد و با اخراج بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي اعلام كرد كه به دليل كمبود برق در نظر دارد به ايجاد نيروگاههاي اتمي مبادرت ورزد.
در تابستان همان سال دور اول مذاكرات شش جانبه پكن با شركت كره شمالي، آمريكا، كرهي جنوبي، ژاپن، روسيه و چين با هدف يافتن راه حلي براي بحران هستهيي كره شمالي آغاز شد و اين مذاكرات با وقفههاي مكرر تا كنون ادامه داشته است.
در سال 2006، كرهي شمالي اعلام كرد كه به منظور دفاع از خود برنامه توليد اسلحه هستهيي را به اجرا گذاشته و يك بمب اتمي را نيز آزمايش كرده است كه محكوميت و تشديد تحريمهاي بينالمللي عليه اين كشور را به دنبال داشت.
در اعتراض به واكنش بينالمللي، كره شمالي براي مدتي از شركت در مذاكرات پكن خودداري كرد، اما اين گفتوگوها دوباره از سر گرفته شد و در سال گذشته به امضاي توافقنامهاي انجاميد كه طبق آن كره شمالي پذيرفت كه در ازاي دريافت كمكهاي اقتصادي و فني به خصوص از سوي آمريكا به برنامههاي هستهيي مخفيانه خود پايان دهد.
فاز نهايي اجراي توافقنامه پكن شامل خلع سلاح هستهيي كره شمالي و تحويل تسليحات اتمي و مواد مورد استفاده در اين نوع جنگ افزارها خواهد بود.
انتهاي پيام
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 285]