واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: گزارشي از بازار داغ گيمنتها در فصل تابستانگيمنتها زير ذرهبين
مريم عسگرياز حدود چهل سال پيش كه اولين بازي رايانهاي توليد شد تا به امروز شاهد رشد كيفي و البته كمي اين بازيها به ويژه طي سالهاي اخير بودهايم.
شايد بتوان گفت گذشت اين چند دهه كافي است تا هماكنون شاهد بهكارگيري عناصر خلاقيت، تكنيك و همچنين هنرنمايي هنرمندان گرافيك و نقاشي پيشرفته در خلق بازيهاي جديد رايانهاي باشيم.
عرضه بازيهاي جديد به بازار كه طرفداران زيادي از گروههاي مختلف سني داشت، باعث شد در كنار فروشگاههاي عرضه بازيهاي رايانهاي مراكزي تحت عنوان گيمنت به وجود آيند و خيل طرفداران اين بازيها را به سوي خود بكشانند.
پاتوقي براي طرفداران بازيهاي رايانهاي
بازيهاي رايانهاي امروزه بخش زيادي از اوقات فراغت جوانان را به خود اختصاص ميدهند. ظهور اين بازيها كه در گذشتههاي نه چندان دور با عناويني چون آتاري و امروز با اسامي جديدي چون پلياستيشن همراه بوده باعث شده گيمها يا به عبارتي گيمخورها پا به مراكزي بگذارند كه ديگران براي آنها ساختهاند.
دنيايي با ارزشها، آداب و هر آنچه تاكنون تجربه كردهاند!
دنيايي كه اگرچه سر و كله زدن با ابزارهاي آن تا حدودي باعث رشد فكري آنها ميشود، اما طبق بررسيهاي انجام شده محيطي چندان امن براي جوانان و نوجوانان به حساب نميآيد.
اگر سري به برخي از گيمنتهاي موجود در سطح شهر كه طي سالهاي اخير رشدي قارچگونه داشتهاند، بزنيد متوجه خواهيد شد، فضاي برخي از اين گيمنتها چندان مورد پسند خانوادهها نيست. نور نامناسب، عدم نظارت بر رفتار و كردار جوانان و ... از عواملي هستند كه باعث نگراني خانوادهها از حضور فرزندانشان در اين مراكز ميشود.
اگرچه نيروي انتظامي با نزديك شدن به فصل تابستان برنامههايي براي ساماندهي اين مراكز داشتند، اما با توجه به برخي تبليغات منفي كه در اين زمينه شده است بسياري از خانوادهها تمايلي به مراجعه فرزندانشان به اين مراكز ندارند.
اما با اين حال و با توجه به سختگيري خانوادهها شاهد رشد روزافزون گيمنتها در سطح شهر هستيم. عباس مرودستي صاحب يك گيمنت در مورد رشد اين مراكز طي سالهاي اخير ميگويد: از سال 1379 كه اولين گيمنت مجوز خود را دريافت و داير شد، استقبال نوجوانان و جوانان از يك سو و سوداي يافتن كار براي افراد بيكار از سوي ديگر باعث شد تا اين مراكز طي سالهاي اخير رشد زيادي كنند.
به گفته وي، در حال حاضر و طبق اعلام اداره اماكن ناجا در سطح شهر تهران حدود 2هزار گيم نت وجود دارد كه تنها حدود 200 مورد داراي مجوز هستند.
به گفته وي، برخي افراد با سرمايهگذاري اندك مانند تهيه چند دستگاه رايانه و اجاره يك مغازه كوچك به اصطلاح گيم نت راهاندازي كردند به اين خيال كه درآمد خوبي عايدشان شود. اما اين گروه با راهاندازي مراكز بازي غيرمجاز باعث دردسر ساير گيمنتداران كه مجوز نيز دارند شده و كنترل و حساسيت خانوادهها و نيروي انتظامي را افزايش ميدهند.
سردار نجفي رييس پليس نظارت بر اماكن عمومي نيروي انتظامي در اين رابطه ميگويد: با توجه به اين كه عمده مراجعه كنندگان به گيمنتها و كافينتها را افراد 13 تا 22 ساله تشكيل ميدهند، بنابراين هر گونه مصاديق تخلفي كه در اين مكانها اتفاق افتد تهديدي جدي براي نسل نوجوان به شمار ميرود.
به گفته وي با توجه به اين موضوع كه در فصل تابستان به دليل افزايش اوقات فراغت نوجوانان شاهد گرايش بيشتر آنها به گيمنت و كافينتها هستيم، نظارت روي اين مراكز در اين ايام تشديد ميشود.
وي ساماندهي گيمنتها از لحاظ صنفي را وظيفه اتحاديهها و از لحاظ محتوايي و نرمافزاري وظيفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي دانست و گفت: با توجه به گرايش جوانان و نوجوان در اين فصل به مراكز ارائه دهنده بازيهاي تحت شبكه سالمسازي محيط و نظارت بر عملكرد مراكز ارائه خدمات اينترنتي به عهده اماكن عمومي ناجا است.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز در اين رابطه چندي پيش اعلام كرده بود، وظيفه نظارت بر امور گيمنتداران به عهده سازمان تربيت بدني بود؛ اما متاسفانه نظارت اين سازمان بر بازيهاي رايانهاي تصميمي اشتباه بود كه در سالهاي قبل گرفته شده است؛ در حالي كه هيچ نسبت درستي در اين ميان وجود ندارد و شايد به اين دليل كه لفظ بازي در اين ميان وجود داشته اين بخش به سازمان تربيت بدني واگذار شده است.
به گفته وي، خوشبختانه طي دو سال گذشته وزارتخانه با تمركز در بخش فناوري اطلاعات در بحث توليدات ديجيتالي و نرمافزارهاي ديجيتالي به اين نتيجه رسيده است تا براي هر يك از مواردي كه در گذشته به صورت شتابزده تصميمگيري شده است، تجديدنظر شود.
وي به بنياد بازيهاي رايانهاي اشاره كرد كه طي يك سال پيش تاسيس شده و گفت: اين بنياد ميتواند بخشي از مسووليت حمايت و نظارت توليدكنندگان بازيهاي رايانهاي را به عهده داشته باشد.
نايب رييس بنياد بازيهاي رايانهاي نيز در اين زمينه ميگويد: با توجه به آغاز فصل بازيهاي رايانهاي از يك ماه پيش با بررسيهاي انجام شده ضوابطي را ارائه كرديم تا فرهنگ استفاده از گيمنتها را تغيير دهيم.
به گفته وي، وظيفه نظارت بر گيمنتها به عهده اتحاديه صنف لوازم ورزشي است كه وقتي ما استعلام كرديم دريافتيم تعداد بسيار كمي از گيمنتها مجوز فعاليت دارند و قرار بر اين شد تا روي اين گيمنتها ساماندهي موقتي شود و اين گيمنتها استانداردها را رعايت كرده و براساس يك مجوز موقت به فعاليت خود ادامه دهند.
به گفته وي، با توجه به اين نكته كه تابستان فصل بازيهاي رايانهاي است نه تنها قيمت كنسولهاي بازي افزايش مييابد، بلكه گيمنتها نيز رونق مييابند و افرادي نيز حتي در پاركينگ خانه خود اقدام به راهاندازي گيمنت ميكنند.
به گفته محمد بيطرف در سطح كلان گيمنتها بايد به مراكز مجاز تبديل شوند و فرهنگ استفاده از بازيهاي رايانهاي افزايش يابد. طبق اعلام بيطرف، در حال حاضر حدود 120 تا 130 گيمنت در سطح شهر داراي مجوز فعاليت هستند؛ اما شاهديم تعداد گيمنتها در حد بسيار بيشتري از اين آمار است. پس بايد با برنامهريزيهاي اصولي نه تنها آمار دقيقي از اين مراكز به دست آوريم، بلكه بتوانيم روي آنها نظارت دقيق داشته باشيم.
وي در پاسخ به اين سوال كه چرا اتحاديه خاصي براي اين صنف وجود ندارد، گفت: به اين دليل كه هنوز فضاي فعاليت اين گيمنتها روشن و مشخص نيست، اتحاديه خاصي براي اين صنف نداريم. به گفته وي نظارت بر بازيهاي گيمنتها به عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است.
استاندارد بازي هاي تحت شبكه
اين واقعيت كه برخي بازيهاي رايانهاي رفتارهاي نادرست اخلاقي را رواج ميدهند، غيرقابل انكار است. در بررسيهاي صورت گرفته يك مركز تحقيقاتي بازيهاي رايانهاي مشخص شده است كه در حدود 80درصد بازيهاي رايانهاي خشونت و تشويق به كشتن پليس و انسانهاي درستكار يك ارزش مهم و والا محسوب ميشود.
با اين وجود اعتياد به بازيهاي آنلاين در گيمنتها يك آسيب جدي براي جامعه جوان ايراني است كه تبعات جسمي، روحي و رواني متعددي را به بار ميآورد. محمد بيطرف در اين زمينه ميگويد: در بخش بازيهاي رايانهاي در كشور، مهمترين بحث، خشونت در بازي است كه متاسفانه كمتر بازي را ميتوان يافت كه خشونت در آن مشاهده نشود. وي افزود: ما احساس ميكنيم بازيهاي خشن براي ردههاي سني بالاتر مناسب هستند؛ در حالي كه در كشور ما به هيچ وجه براي انتخاب بازي به رده سني توجه نميشود و يك بازي بسيار خشن را يك كودك 8 ساله انتخاب ميكند. به گفته وي در تصميمي كه اتخاذ شده ردهبنديهاي بازيهاي تحت شبكه بحث مهمي است كه بايد به آن پرداخته شود. وي در مورد معرفي 26 بازي ممنوعه نيز گفت: به غير از ردهبندي سني برخي از بازيها از لحاظ محتوا يا صحنه با موازين اسلامي مغاير هستند كه اين بازيها ممنوع اعلام شدهاند. بهروز مينايي مديرعامل بنياد بازيهاي رايانهاي نيز در اين زمينه ميگويد: اجراي طرح نظارت بر گيمنتها به عهده اداره كل همكاريهاي سمعي و بصري است و ما تنها در بحث ارائه نظر كارشناسي در مورد بازيهاي ارائه شده در گيمنتها وظيفه داريم.
به گفته وي، از اواخر ارديبهشتماه مفاد نظارت بر گيمنتها همراه با ارائه مدل مطلوب توسط بنيان بازيهاي رايانهاي تهيه و ارائه شد و قرار بر اين شد گيمنتها كه تاكنون زير نظر سازمان تربيت بدني فعاليت ميكردند، از صنف لوازم ورزشي خارج شوند؛ ولي تاكنون هنوز جواب قطعي از سوي اداره كل همكاريهاي سمعي و بصري داده نشده است. مينايي افزود: طبق برنامههايي كه با سازمان فرهنگي و هنري شهرداري تهران داشتيم، بنابراين شد مركزي به عنوان Game Center راهاندازي كنيم و گيمنتهاي نمونه را معرفي كنيم. به گفته وي، تاسيس هشت گيمنت در فرهنگسراهاي IT از اقدامات مفيد ما بوده است كه انتظار داريم تعداد اين گيمنتها به پنجاه عدد برسد.
وي در مورد بازيهاي تحت شبكه داخلي نيز گفت: ما سقف بودجه خود را براي حمايت از توليدكنندگان بازيهاي رايانهاي به دهميليارد ريال رساندهايم و در زمينه توليد بازيهاي داخلي از توليد سناريو گرفته تا تبليغات براي اين بازيها برنامههاي زيادي داريم.
وي افزود: در حال حاضر پنجاه بازي داخلي توليد شده است كه فعلا سي عدد از آنها در بازار عرضه شدهاند و از اين تعداد تنها دو تا سه بازي مناسب بازي نوجوانان است و بقيه براي گروه سني جوانان است. وي به بازي لطفعليخان زند نيز اشاره كرد كه براي تمام گروههاي سني مناسب است.
ضيايي نيز در مورد 26بازي كه ممنوع اعلام شده بود، گفت: حدود 2 تا 3عدد از اين بازيها از لحاظ سياسي مشكل داشتند كه بقيه نيز به دليل خشونت زيادي كه در آنها به كار رفته بود، ممنوع اعلام شدند. وي افزود: چند بازي ديگر نيز ممنوع اعلام شدهاند كه طي روزهاي آينده ليست آنها اعلام ميشود.
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 292]