واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به اهميت سفر سرگئي لاوروف به تركيه
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): آنكارا - "سرگئي لاوروف" وزير خارجه فدراسيون روسيه به دعوت رسمي "علي باباجان" وزيرخارجه و رييس هيات مذاكره كننده تركيه امروز به آنكارا مي آيد تا آخرين تحولات منطقه و روند روبه رشد روابط دو كشور را با مقامات بلندپايه تركيه گفت وگو كند.
سفر لاوروف به تركيه به عنوان وزير امور خارجه كشوري كه در دوره اخير به بزرگترين شريك تجاري تركيه تبديل شده، در واقع پاسخ به سفر بهمن ماه سال گذشته "علي باباجان" وزير امور خارجه و رييس هيات مذاكره كننده تركيه در اتحاديه اروپا، به فدراسيون روسيه است.
به گفته كارشناسان سياسي در آنكارا، دولت اردوغان به سفر وزير امور خارجه روسيه از اين نظر كه اين اولين سفر يك مقام بلند پايه روسيه پس از روي كار آمدن " ديميتري مدودف " رييس جمهور جديد روسيه به تركيه است و در شرايط حساس حاكم برمنطقه صورت مي گيرد، اهميت خاصي مي دهد.
سرگئي لاوروف آخرين بار در سال 2006 ميلادي به تركيه سفر كرده بود و علي باباجان نيز در فوريه امسال به مسكو رفت.
وزير خارجه روسيه در سفر دو روزه خود به تركيه علاوه بر ديدار و گفت وگو با علي بابا جان با " عبدالله گل " رييس جمهور و " رجب طيب اردوغان " نخست وزير تركيه نيز به طور جداگانه ديدار و گفت وگو خواهد كرد.
وزارت خارجه تركيه روز گذشته با صدور اطلاعيه اي در اين ارتباط اعلام كرد: در سفر لاوروف به آنكارا ابعاد مختلف روابط روبه رشد دو كشور و امكانات همكاري هاي جديد مورد بحث و رايزني قرار خواهد گرفت.
به گفته كارشناسان بخش مهمي از دستور كار مذاكرات لاوروف با مقامات بلندپايه تركيه را تحولات مربوط به خاورميانه از قبيل مساله فلسطين و مذاكرات سوريه و رژيم صهيونيستي با ميانجي گري تركيه، ادعاهاي غرب و در راس آن آمريكا در خصوص برنامه هسته اي صلح آميز ايران، تحولات عراق، تحولات قفقاز و بالكان تشكيل خواهد داد.
مسكو از تلاش هاي تركيه براي مذاكرات غيرمستقيم سوريه و رژيم صهيونيستي حمايت مي كند، ولي از شناسايي كوزوو از سوي آنكارا و همچنين از گسترش روابط تركيه با گرجستان ناخرسند است.
در ارتباط با مسائل قفقاز نيز انتظار مي رود موضوع روابط تركيه با ارمنستان و مساله قره باغ نيز مورد بحث دو طرف قرار گيرد.
كارشناسان با اشاره به اين كه هدف تركيه " توسعه راهبرد شراكت چند بعدى آنكارا و مسكو " است، مي گويند: سفر لاوروف به تركيه در شرايطى صورت مىگيرد كه روابط تركيه و روسيه در دوره اخير شاهد رشد و توسعه كم نظيرى است و روسيه نه تنها با كنار زدن شريك تجاري سنتي اين كشور يعني آلمان، به بزرگترين شريك بزرگ تجارى تركيه تبديل شده است بلكه در زمينه انرژى به ويژه گاز طبيعى، تركيه وابستگى شديدى به روسيه پيدا كرده است و در بعد سياسى و ديپلماتيك نيز نزديكى قابل ملاحظهاى بين دو كشور پديد آمده است.
حجم تجارت تركيه و روسيه در سال 2002 ميلادى برابر پنج ميليارد دلار بود كه در سال گذشته به 27 ميليارد دلار رسيد يعنى بيش از پنج برابر در پنج سال رشد پيدا كرد.
تركيه درآمد ارزى مهمى از سفر گردشگران روسى به كشورش دارد و در زمينه پيمانكاري نيز فقط در سال گذشته ميلادى حجم پيمانهاى شركتهاى سازه تركيه در روسيه به شش ميليارد دلار رسيد.
در اين ميان حجم تجارت دوكشور در چهار ماه اول سال جاري ميلادي به 12 ميليارد و 756 ميليون دلار رسيد كه با اين روند انتظار مي رود در سال جاري ميلادي حجم تجارت دوكشور به 38 ميليارد دلار برسد كه رقم بسيار قابل توجهي است.
البته تركيه در سال گذشته با كسرى 7/16 ميليارد دلارى در تجارت خود با روسيه روبهرو بود كه بيشتر ناشى از رشد سريع قيمت نفت و گاز در بازارهاى جهانى است.
حدود 70 در صد واردات تركيه از روسيه را نفت و گاز و فرآوردههاى نفتى تشكيل مىدهد.
حجم پيمانهاى شركتهاى سازه تركيه در روسيه به 23 ميليارد دلار مىرسد و شركتهاى تركيه بيشترين سهم را در بازار اين كشور دارند.
روسيه سال 2008 ميلادى را سال تركيه ناميده است و تركيه در نظر دارد اين بازار مهم را براى خود حفظ كرده و توسعه دهد.
به گفته كارشناسان روابط بينالمللى روابط تركيه و روسيه به دنبال سفر تاريخى "ولاديمير پوتين" رييس جمهورى فدراسيون روسيه به اين كشور در 15 آذر سال 1383 شمسى نقطه عطفى در روابط دو كشور بود. اين اولين سفر در سطح رييس جمهورى از روسيه و شوروى سابق به تركيه بود.
بالاترين مقامى كه تا آن زمان از سرزمين روسيه به تركيه سفر كرده بود، " نيكلاى پادگورنى" بود كه به عنوان رييس هيات حاكمه (جمهورى) اتحاد جماهير شوروى (سابق) به آنكارا آمد.
با توجه به اين كه مقام " رييس جمهورى" در نظام شوروى سابق سمبليك بود و در واقع كشور را "لئونيد برژنف" رهبر حزب كمونيست شوروى اداره مىكرد، مىتوان گفت كه پوتين اولين رهبر از سرزمين روسيه بود كه در تاريخ 500 ساله روابط دو كشور به تركيه سفر كرد.
"مشاركت چند بعدى در روابط"، عبارتى نسبتا جديد در روابط دو كشور است كه خود گوياى روند رو به تعميق و گسترش در روابط تركيه و روسيه است.
به گفته كارشناسان روابط بينالمللى در آنكارا، چنين تعريفى از روابط تركيه و روسيه به ويژه در دوران اقتدار حزب "عدالت و توسعه" بيشتر جلب توجه مىكند و آن را مىتوان رويكرد جديد در سياست خارجى و يكى از ويژگىهاى سياست خارجى دولت "رجب طيب اردوغان" به شمار آورد كه معمار آن پروفسور "احمد داود اوغلو" مشاور عالى سياست خارجى اردوغان است.
" بيانيه دوستى و مشاركت چند بعدى" تركيه و روسيه در سفر پوتين به آنكارا امضا شد.
آن بيانيه در حقيقت بازسازى سند همكارى بين دو كشور بود كه در سال 1992 با تاكيد بر احترام متقابل به تماميت ارضى و هدف تقويت همكارى در مبارزه با تروريسم و اعتماد سازى به امضا رسيده بود.
بيانيه، همچنين بازسازى موافقتنامه امضا شده بين " اسماعيل جم " و " ايوان ايوانف " وزيران خارجه وقت تركيه و روسيه در سال 2001 در نيويورك بود كه به موجب آن دو طرف طرح عمل همكارى در اورسيا را تدوين كردند.
با توجه به اين كه منطقه قفقاز و آسياى مركزى در سياست خارجى هر دو كشور جايگاه ويژهاى دارد، تحولات در روابط آنكارا و مسكو در سالهاى اخير نشان مىدهد كه اين دو كشور به جاى دامن زدن به اختلافها و نقطه نظرات مخالف خود در قبال آسياى مركزى و قفقاز، به نزديك سازى مشتركات خود در منطقه اهميت مىدهند.
روسيه و تركيه با استفاده از موقعيت راهبردى خود در اروسيا سعى مىكنند ضمن حفظ منافع ملى و فرا ملى خود، اين منافع را توسعه داده و تحكيم بخشند.
روسيه به لحاظ رابطهاى كه در گذشته با اين منطقه داشت، اين منطقه را حيات خلوت خود مىداند و تحمل حضور نيروهاى فرامنطقهاى را در آن ندارد.
تركيه نيز با مطرح كردن مشتركات زبانى، تاريخى و فرهنگى و موقعيت ژئو استراتژيك خود سعى دارد ضمن تقويت روابط خود با كشورهاى منطقه، با حمايت هاى غرب، خود را به يك پايانه مهم انرژى در منطقه اروسيا و خاورميانه تبديل كند.
برخى از تحولات منطقهاى و بينالمللى و مطلوب نبودن پيشرفت دو كشور در راه تحقق خواستهها و انتظارات خود در اروسيا، تركيه و روسيه را بر آن داشت تا راه همكارى با يكديگر را پيش بگيرند.
به اين دليل سفر لاروف به تركيه را مي توان به عنوان فصل جديدي در مناسبات دو كشور مورد ارزيابي قرار داد.
خاورم ** 2011 ** 230 **1373
سه شنبه 11 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]