واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: شرمالشيخ ميزبان اجلاس سران آفريقا عمرو موسي: روند بوجود آمده بعد ازآناپوليس تشكيل كشورفلسطين را غيرممكن ساخته است تعهد بان كي مون براي حل بحران زيمبابوه
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بينالملل - فرامنطقهيي
يازدهمين اجلاس سران آفريقا با حضور 44 رهبر و نخست وزير آفريقايي در تفريحگاه شرمالشيخ مصر آغاز شد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نوشتهي روزنامهي الراي العام - چاپ كويت - در يازدهمين اجلاس سران قارهي آفريقا بررسي بحران غذا، افزايش قيمت مواد غذايي، تنش ميان چاد و سودان، جيبوتي و اريتره از سوي ديگر و بحران انتخابات رياست جمهوري در زيمبابوه در راس مسائل منطقه قرار دارد.
سران كشورهاي عربي شركت كننده در اين اجلاس به بررسي درگيريهاي مسلحانه، بحرانهاي قارهي آفريقا از جمله بحران غذا و در كنار آن توسعهي قارهي آفريقا و بيانيه شرمالشيخ ميپردازند.
بيانيه شرمالشيخ كه يكي از مسائل مورد بررسي در اين اجلاس است، روز دوشنبه تصويب شد و كشورهاي اتحاديهي آفريقا تعهد خود را نسبت به كاهش 50 درصدي سوء تغذيه ساكنان قارهي آفريقا همزمان با فرا رسيدن سال 2015 و نابودي گرسنگي و سوء تغذيه در آفريقا و اتخاذ تدابير لازم جهت افزايش محصولات كشاورزي و تضمين امنيت غذايي اعلام كردند.
بر اساس اين اعلام سران شركت كننده در اين اجلاس مشاركت جهاني در زمينهي بررسي علل بحران كنوني غذا و پيامدهاي آن و حل و فصل مسالهي امنيتي غذايي و بررسي بحران انساني را خواستار شدند.
سران قارهي آفريقا همچنين لايحهي ارائه شده از سوي مصر و ليبي را در زمينهي افزايش روابط وهمكاري ميان سازمان ملل و اتحاديهي آفريقا و نيز فعالسازي همكاري عربي و آفريقايي تصويب كردند.
سران اتحاديهي آفريقا همچنين بر حمايتشان از مسالهي فلسطين تاكيد كردند و بر دستيابي به صلح بر اساس طرح صلح عربي تاكيد كردند.
سران آفريقا همچنين بر لزوم استفاده از فرصت تاريخي به عمل آمده جهت پايان دادن به درگيري اعراب و اسراييل و برقراري صلح در منطقه تاكيد كرد.
حسني مبارك، رييسجمهور مصر در سخنراني خود در مراسم افتتاحيهي اين اجلاس اظهار داشت: آفريقا از بحران غذا و گراني در سراسر جهان بيشترين رنج را ميبرد.
وي خاطرنشان كرد: تحكيم سيستمهاي امنيتي و صلح در قارهي آفريقا عامل اساسي حل درگيريهاست.
رييسجمهور مصر عنوان داشت: اين درگيريها بزرگترين چالشي است كه آفريقا در حال حاضر با آن روبهروست و بدون برقراري ثبات و صلح هيچ گونه پيشرفت و توسعهاي حاصل نخواهد شد.
مبارك گفت: ما با چالشهاي عديده و تغييرات جديدي روبهرو هستيم كه مستلزم تلاش همگاني و وحدت موضعگيريهاي ما است تا به اين ترتيب منافع ملتهاي آفريقايي را محقق سازد.
وي بار ديگر لغو بدهيهاي خارجي كشورهاي آفريقايي را خواستار شد و گفت: مصر بدهيهاي برخي از اين كشورهاي آفريقايي را بخشيده است.
همچنين محمود عباس، رييس تشيكلات خودگردان فلسطين نيز اظهار داشت: ملت فلسطين به همبستگي كشورهاي آفريقايي با آنها افتخار ميكند.
وي اظهار داشت: مذاكرات با اسراييل هيچ پيشرفتي را شاهد نبوده است.
عمرو موسي، دبير كل اتحاديهي عرب نيز در سخنراني خود گفت: هيچ ترديدي وجود ندارد كه مشكلات فلسطين و درگيري اعراب و اسراييل از يك سو و مشكلات گستردهي قارهي آفريقا نيز از سوي ديگر ما را با بحرانهاي بسيار شديدي روبهرو كرده است كه در صورت عدم حل آن تاثيرات خطرناكي به جا ميگذارد.
دبير كل اتحاديهي عرب افزود: درگيريهاي فلسطين و اسراييل هر روز پيچيده تر ميشود و روندي كه بعد از كنفرانس آناپوليس آغاز شده به علت سياستهاي اسراييل با شكست روبهروشده است. اين مساله باعث شده كه ايجاد كشور مستقل فلسطين غيرممكن شود.
وي از كشورهاي آفريقايي خواست در رويارويي با سياستهاي شهركسازي اسراييل موضع جدي اتخاذ كنند.
روزنامهي البيان - چاپ امارات - نيز نوشت: رابرت موگابه، رييسجمهور زيمبابوه نيز در يازدهمين اجلاس سران قارهي آفريقا در شرم الشيخ حضور يافت.
جان بينگ، رييس كميسيون اتحاديهي آفريقا نيز گفت: آفريقا بايد مسووليتهايش را در ياري به گروههاي مختلف در زيمبابوه جهت حل چالشهاي كنونيشان اجرا كنند.
وي سران كشورهاي جنوب آفريقا را به ميانجيگري در زيمبابوه جهت دستيابي به يك راه حل ميانه خواستار شد.
موگابه در نشست اجلاس سران آفريقا گفت: آمادهي مذاكرات با اپوزيسيون تحت نظارت اتحاديهي آفريقا هستم.
از سوي ديگر دبيركل سازمان ملل امروز ( سهشنبه) با بيان اينكه محكوميت بينالمللي انتخابات زيمبابوه معاني زيادي براي تمام قاره آفريقا داشت، متعهد شد تا به منظور ميانجيگري بحران سياسي در اين كشور همكاري كند.
خبرگزاري فرانسه گزارش داد: بان كي مون، دبير كل سازمان ملل كه براي يك تور آسيايي در توكيو بسر ميبرد بار ديگر تاكيد كرد انتخابات زيمبابوه كه با خشونت همراه بود و باعث پيروزي رابرت موگابه شد، مشروعيت ندارد.
دبيركل سازمان ملل در يك كنفرانس خبري گفت: مردم زيمبابوه بايد از آزادي حقيقي برخوردار شوند تا بتوانند بر اساس اراده خود و بدون تهديد و ارعاب رهبران خود را انتخاب كنند.
وي اضافه كرد: من قول ميدهم كه تمام تلاش خود را براي يافتن راهحل براي اين مشكل بكار گيرم.
دبير كل سازمان ملل با يادآوري مساله كنيا كه كوفي عنان، دبير كل پيشين سازمان ملل ميانجيگري توافق تقسيم قدرت را انجام داد و به هفتهها خونريزي پس از انتخابات ماه دسامبر در اين كشور خاتمه داد، اظهار داشت: اين مساله ميتواند به ما درسهاي خوبي بدهد.
بان كي مون با مهم خواندن حفظ اعتبار قوانين دموكراتيك در آفريقا بيان داشت: وضعيت در زيمبابوه معناي بزرگي براي مردم و دولت در اين كشور دارد.
ناظران اتحاديه آفريقا انتخابات يك نفره زيمبابوه را محكوم كرده و آن را غيردموكراتيك خواندند.
اين امر فشار بر موگابه را در ملاقات با ديگر رهبران آفريقايي پس از انتخاباتي كه بسياري از كشورهاي جهان آنرا نمايش مضحك ناميدند، تشديد كرد.
در بحبوحه افزايش درخواستها از رهبران آفريقايي به منظور اقدام براي حل اين بحران كه بيم آن ميرود به بيثباتي جنوب آفريقا منجر شود، موگابه يك روز پس از آنكه به عنوان رييس جمهور سوگند ياد كرد در اجلاس آفريقا در مصر حضور يافت.
واشنگتن اعلام كرد: اين كشور در حال آماده سازي ارايه پيش نويس قطعنامه تحريم به شوراي امنيت سازمان ملل است و از رهبران آفريقايي خواست تا به سخنان ناظران انتخاباتي خود توجه كنند و هشدار داد كه اعتبار تمام آفريقاييها در معرض خطر است.
ناظران اتحاديه آفريقا در حالي كه رهبرانشان در درياي سرخ و در شرمالشيخ با يكديگر ملاقات ميكردند، با انتشار بيانيهيي در هراره، پايتخت زيمبابوه اعلام كردند: اين انتخابات استانداردهاي اتحاديه آفريقا در انتخابات دموكراتيك را بر آورده نكرده است.
آنها اضافه كردند: با اين حال هيات ناظر اتحاديهي آفريقا از اينكه دو گروه اشتياق خود را براي حضور در گفتوگوهاي سازنده به عنوان راهي براي تضمين صلح، ثبات و توسعه در زيمبابوه نشان دادهاند، اميدوار شده است.
برخي از رهبران آفريقايي خواستار اقدام سختگيرانه عليه موگابه شدهاند. رايلا اودينگا، نخست وزير كنيا درخواست تعليق اين كشور از اتحاديه آفريقا تا زماني كه وي اجازه برگزاري انتخابات آزاد و عادلانه را بدهد، مطرح كرد.
با اين وجود، عمر بونكو، رييس جمهور گابن كه طولاني ترين رياست جمهوري را در اين قاره دارد تصريح كرد كه رهبران آفريقايي بايد پيروزي انتخاباتي موگابه را بپذيرند.
وي به خبرنگاران گفت: او انتخاب شده و سوگند خورده است و در اينجا كنار ماست، بنابراين او رييس جمهور است و ما چيز زيادي نميتوانيم از او بخواهيم.
فرستاده ارشد ايالات متحده به آفريقا گفت، اطمينان دارد كه رهبران آفريقايي عليه موگابه جهتگيري سختگيرانهيي را نسبت به اظهارات علني آنها اتخاذ كردهاند.
جنداي فريزر، معاون وزير امور خارجهي آمريكا در آفريقا به خبرنگاران گفت: من كاملا اطمينان دارم كه سنت اجلاس اتحاديه آفريقا اينگونه است كه انتقادات شديد خود را به جلسات پشت درهاي بسته و به ويژه در سطح روساي كشورها اختصاص ميدهد.
وي ادامه داد: من پيشنهاد ميكنم كه اين جملات نرم بازگشايي نشست عمومي را به عنوان واكنش نگراني عميق رهبران آفريقايي در خصوص وضعيت زيمبابوه در نظر نگيريد. من از آنها انتظار دارم كه انتقاد بسيار شديد از موگابه داشته باشند.
ايتاليا نيز اعلام كرد سفير خود در هراره را به نشانه نارضايتي اين كشور از رژيم موگابه فرا خوانده است.
فريزر با بيان ايكه كشورهاي آفريقايي برداشتهاي گوناگوني از درخواست تحريم از سوي آمريكا داشتهاند، تصريح كرد: بعضي ها از تحريمها حمايت ميكنند، برخي ديگر از تحريمهاي بسيار قوي حمايت ميكنند و بعضي از نمايندگان نگران هستند كه تحريمها ممكن است به جمعيت اين كشور آسيب رساند.
رامتانه لامامرا، كميسر امنيتي و صلح اتحاديه آفريقا بدون اشاره به آمريكا گفت: تحريمها بهترين ابزاري نيستند كه ديپلماسي مدرن در اختيار دارد.
بدون ايجاد اجماعي بين 53 كشور عضو اتحاديه آفريقا در اقدام سختگيرانه عليه موگابه اين اتحاديه پيش از موكول كردن گفتوگو به سهشنبه تلاشهاي خودر ا بر فشار جهت تقسيم قدرت بين حزب زانو پي اف موگابه و جنبش تغييرات دموكراتيك چانگيراي معطوف داشت.
وزير امور خارجهي آفريقاي جنوبي گفت: هر دو حزب زانو پي اف و جنبش تغييرات دموكراتيك بايد با يكديگر همكاري و كشور و مردم را متحد كنند و از طريق تلاشها يك راهحل عمومي براي مشكلات ملي خود پيدا نمايند.
وي ادامه داد: به اين ترتيب حزب زانو پي اف و جنبش تغييرات دموكراتيك بايد وارد مذاكراتي شوند كه به تشكيل يك دولت موقتي كه ميتواند زيمبابوه را از چالشهاي سياسي موجود خارج كند مواجه سازد.
جورج سيبوتشيوي، سخنگوي جنبش تغييرات دموكراتيك در حاشيهي اين اجلاس از اتحاديه آفريقا درخواست كرد تا يك نماينده دايمي در زيمبابوه منصوب كند.
انتهاي پيام
سه شنبه 11 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 388]