واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: با مدير مشاركتهاي مردمي و مدارس غيرانتفاعي آموزش و پرورش شهر تهران پول، سنگ بناي مشاركت مردمي
جام جم آنلاين: مديركل مشاركتهاي مردمي و مدارس غيرانتفاعي آموزش و پرورش شهر تهران عقيده دارد مردم بايد براي آموزش و پرورش فرزندان خود مشاركت داشته باشند. جلالي معتقد است حتي ما ميتوانيم و بهتر است اين مساله را تيتر اين گفتگو كنيم؛ اما بيشتر زمان گفتگو را مدارس غيرانتفاعي به خود اختصاص ميدهد؛ شهريه مدارس غيرانتفاعي، تفاوتي كه ميان اين مدارس و مدارس دولتي وجود دارد و البته دفاعيهاي كه اين مقام مسوول شايد به تبع مسئوليتي كه دارد از مدارس غيرانتفاعي ميكند.
مدارس غيرانتفاعي آنچنان كه آمارها ميگويند و به تاييد مسوولان آموزش و پرورش نيز رسيده است تقريبا 7 درصد از تعداد مدارس را به خود اختصاص داده و اين تعداد با توجه به مدت زمان زيادي كه از تاسيس اين مدارس ميگذرد، كمي تامل برانگيز است.
وجود صندليهاي خالي در مدارس غيرانتفاعي و حتي موضوع ورشكستگي تعدادي از اين مدارس هم در كنار شهريههايي كه ميگيرند موضوعاتي است كه ميتوان از آن به عنوان فاكتورهايي براي عدم استقبال از غير انتفاعيها نام برد؛ البته وقتي بحث را به اين سمت ميكشانيم كه موضوع مشاركتهاي مردمي در آموزش و پرورش تنها به پول گرفتن هنگام ثبتنام يا در طول سال تحصيلي آن هم به بهانههاي مختلف محدود شده است، اين مقام مسئول در آموزش و پرورش ميگويد كه مسئول ثبتنامها نيست، هر چند او هم تاكيد دارد كه مطابق قانون پول گرفتن بويژه هنگام ثبتنام ممنوع و غيرقانوني است.
در كنار اين تاكيد، معتقد است مشاركتهاي مردمي بايد گسترش يابد. مشاركتي كه تاكنون آموزش و پرورش تعريفهاي متنوعي از آن ارائه نكرده است و تنها پول گرفتن يا نگرفتن هنگام ثبتنام يا در طول سال تحصيلي آن هم نهچندان از روي رضايت جاري و ساري است.
جنابعالي مدير مشاركت مردمي و مدارس غيرانتفاعي شهر تهران هستيد يا معاون مشاركتهاي مردمي اين شهر؟
معاونت مشاركتهاي مردمي وزارت آموزش و پرورش ستادي است و طبعا ما هم معاون مشاركتهاي مردمي شهر تهران هستيم.
البته با اصلاح قانون مدارس غيرانتفاعي كه در مجلس در دست بررسي است، قرار است سازمان مشاركتهاي مردمي و مدارس غيردولتي به صورت مجزا ايجاد شود، مانند سازمان نوسازي مدارس تا با داشتن اختيارات در حوزه يك سازمان به صورت مناسبتري به انجام وظايف خود بپردازد.
فكر ميكنم يكي از ايرادات اين اصلاحيه بحث شهريهها بوده، درست است؟
بله. در اين قانون شهريه مدارس غير انتفاعي و شيوه تعيين آن ابهاماتي داشت و اين مسالهاي است كه در ايام ثبتنام معمولا سوژه بحث برانگيزي در جامعه است.
در حالحاضر، مشكل شهريه مدارس غيرانتفاعي به دليل مقايسهاي كه ميان اين مدارس و ديگر مدارس است، هميشه بحثبرانگيز بوده و شايد يكي از دلايل عدم رشد مدارس غيرانتفاعي هم سنگين بودن شهريهها است؟
ببينيد اكنون در مجموعه مدارس غيرانتفاعي تهران 180 هزار دانشآموز مشغول تحصيل هستند و اين آمار فراتر از پيشبيني قانون برنامه چهارم توسعه است و ما معتقديم اين مدارس به شكل مطلوب كار ميكنند و از اقبال عمومي خوبي برخوردارند و بهدليل شرايط مطلوبي كه درخصوص فوق برنامهها و اجراي برنامههاي فرهنگي دارند والدين بهدنبال اين مدارس هستند و ميكوشند مدارس مطلوبتر را انتخاب كنند.
خب اين برنامههاي فرهنگي و فوق برنامهها آيا نميتواند در مدارس دولتي هم اجرا شود؟ يا نظام آموزشي ما طوري طراحي شود كه نيازي به ساعات فوق برنامه نباشد؟
طبعا مدارس دولتي هم فعاليتهاي خود را دارند، اما چون تعداد اين مدارس كم است و نوعي رقابت ميان آنها وجود دارد سعي ميكنند به شكل مطلوب كار كنند؛ البته نميگوييم كه بقيه مدارس مطلوب انجام نميدهند. آنها مطابق استاندارد و مطابق برنامههاي پيشبيني شده نظام آموزشوپرورش كار ميكنند، اما مدارس غيرانتفاعي بهدليل برنامههاي ديگري كه در بعد فوق برنامه دارند و فعاليتهاي كيفي كه در ساعات خارج از زمان مصوب آموزشي انجام ميدهند، مورد توجه هستند.
بههرحال مدارس دولتي به اجبار از يك ساعت معين تا يك ساعت مشخص ديگر بايد به دانشآموزان آموزش بدهند، اما در مدارس غيرانتفاعي اينطور نيست و در برخي از اين مدارس دانشآموزان تا پاسي از شب در مدرسه حضور دارند.
آيا معتقديد استقبال از مدارس غيرانتفاعي بهخصوص در تهران زياد بوده است؟
بله، در تهران حدود 5/8 درصد است كه عموما در مناطق بالاي شهر تهران و در 3منطقه يك، 2 و 3 تهران متمركز است. در اين مدارس قبولي دانشآموزان قابل توجه و حضور در المپيادهاي علمي نيز چشمگير است.
البته اين مدارس هم مشكلات زيادي دارند. بيشتر آنها استيجاري هستند و مشكلات ديگري هم دارند؛ اما باز هم ميفرماييد كه از آنها استقبال ميشود؟
مشكلاتي وجود دارد. از جمله اينكه 60 درصد اين مدارس استيجارياند و با توجه به بالارفتن اجاره براي مسكن، فشار زيادي به موسسان اين مدارس وارد ميشود. افزايش حقالتدريس معلمان هم از جمله مشكلات اين مدارس است و چون اين مدارس مجبورند از سطح مطلوب و مناسبي برخوردار باشند، بايد با افزايش حقالتدريسها كنار بيايند.
يكي از مشكلات هم همانطور كه اشاره كرديد، بحث شهريهها در مدارس غيرانتفاعي است. به نظر ميرسد ضابطه خاصي در تعيين ميزان شهريهها وجود ندارد؟
تبصره 2 ماده 7 قانون تاسيس مدارس غيرانتفاعي مصوبه مجلس شوراي اسلامي تاكيد دارد كه موسس مدرسه غيرانتفاعي ميتواند شهريه پيشنهادي خود را به آموزش و پرورش ارائه كند. شهريه پيشنهاد شده در مدارس غيرانتفاعي بر اساس ترازنامه مالي سال قبل، فعاليتهاي فوق برنامه پيشبيني شده و تعداد دانشآموزان مدرسه است.
اين شهريه در كميته آموزش و پرورش منطقه بررسي و پس از تصويب بايد به رويت مردم برسد و مدارس موظف هستند شهريه تصويب شده را در محل ديد نصب كنند. در واقع هر منطقه يك كميته تعيين شهريه دارد.
البته اين مدارس يك شهريه ثابت نيز دارند كه بر حسب برنامه هفتگي و تعداد دانشآموزان از سوي شوراي آموزش و پرورش تعيين ميشود. اما بر حسب كلاسهاي فوق برنامه و ساعات كه به تاييد انجمن اولياء و مربيان مدرسه ميرسد، شهريه متغير تعيين و جهت تاييد به منطقه ارسال ميشود.
حداكثر ساعات فوق برنامه در مدارس ابتدايي غيردولتي 8 ساعت و در مدارس راهنمايي و متوسطه 12 ساعت است. در پيش دانشگاهي نيز ساعات فوقبرنامه در طول يك سال تحصيلي 1100 ساعت است كه 250 ساعت آن در تابستان و 850 ساعت آن در طول سال تحصيلي است.
شما به بحث مشاركتهاي مردمي اشاره كرديد و عنوان مسووليت شما هم مدير مشاركتهاي مردمي است. بفرماييد انواع ديگري هم از مشاركتهاي مردمي در قانون آموزش و پرورش پيشبيني شده است؟
ببينيد به هر حال ما نيازمند مشاركت مردم در تعليم و تربيت هستيم. هر چقدر كه مردم بيشتر مشاركت كنند، سود بيشتري ميبرند. در اين زمينه نياز به فرهنگسازي داريم. يكي ديگر از اين نوع مشاركتها مدارس هيات امنايي است كه به پيشنهاد انجمن اوليا و مربيان مدارس به صورت هيات امنايي اداره خواهند شد. البته بايد شرايط لازم را داشته باشند.
محوريت اين مدارس هم پول است؟
خير، اين مدارس حول محور پول نيست؛ بلكه در آن مشاركت مردمي حرف اول را ميزند. اين مدارس هم فعاليتهاي فوق برنامه فرهنگي و پرورشي و ورزشي دارند كه بايد به تصويب هيات امنا برسد و قطعا اجراي اين فوق برنامهها نياز به مشاركت مردم و اوليا دارد.
در اين مدارس ساعات مصوب آموزشي لحاظ ميشود و علاوه بر آن اگر مدير مدرسه نياز به فعاليت ديگري را لازم ديد، با هيات امنا در ميان ميگذارد.
شرايط لازمي كه اين مدارس بايد داشته باشند تا بتوانند فعاليت كنند، چيست؟
اين مدارس بايد از فضاي آموزش لازم برخوردار باشند، همچنين زمينه مناسب براي جلب و جذب مشاركتهاي مردمي و زيرساختهاي مناسب مانند آزمايشگاه و كتابخانه و... را داشته باشند.
اگر مدرسه اين زيرساختها را داشته باشد و از ساختمان خوب و ساير امكانات يك مدرسه استاندارد برخوردار باشد، چه نيازي است كه هيات امنايي شود؟ بهتر نيست مدرسه هيات امنايي در جايي باشد كه مدرسه شرايط مناسبي ندارد و هيات امنا شرايط لازم را ايجاد كند؟
خير، اين طور نيست. الان تعداد مدارس ما زياد است و در برخي ما با كلاسهاي خالي مواجهيم زيرا تعداد دانشآموزان كم شده است و ما مجبوريم در بعضي مناطق، مدارس را جمع كنيم. پس اين طور نيست و مدارس هيات امنايي در واقع آن طور كه در قانون آمده است بايد زيرساختهاي مناسب و شرايط لازم را داشته باشد تا شكوفاتر شود.
شما مدير مشاركتهاي مردمي هستيد. يكي از معموليترين شكل مشاركت در حال حاضر پول گرفتن از مردم هنگام ثبتنام در مدارس است. اين مشكل كي حل ميشود؟
از قديم جاافتاده است كه مدارس پول ثبتنام ميگيرند و اين مساله حتي به رژيم قبل هم برميگردد كه مدارس ملي شهريه ميگرفتند.
اين مساله الان در مدارس غيرانتفاعي است. در اين مدارس اوليا به صورت مستقيم در مدرسه مشاركت و نظارت دارند و كيفيت مدارس غيرانتفاعي در ازاي پولي كه ميگيرند، معمولا بالاتر است.
البته اشاره من بيشتر به مدارس دولتي است كه مدام از گرفتن پول دم ميزنند و به بهانههاي مختلف از اوليا پول ميگيرند.
حق هم با مردم است كه در نظام جمهوري اسلامي از كيفيت آموزش و پرورش خوب و مناسب بهره ببرند و در اين راه مشاركت مردم در عرصه تعليم و تربيت اجتنابناپذير است. با اين حال مدارس دولتي هم پيش از سال تحصيلي به هيچ وجه نبايد پول بگيرند. گرفتن پول هنگام ثبتنام غيرقانوني است.
در طول سال تحصيلي هم دادن پول كاملا اختياري است.
اما اين اختياري بودن در بسياري موارد اجباري ميشود. البته اين مسائل را بايد ستادهاي ثبتنام پاسخ دهند. بحث من تنها هنگام ثبتنام نيست. چهبسا به دليل حساسيت رسانه و نظارت آموزش و پرورش، شايد اخذ پول هنگام ثبتنام كمتر شده است، اما به هر حال در طول سال تحصيلي مشاركت مردمي اجباري به بهانههاي مختلف همچنان برقرار است. در حالي كه بهموازات آن همواره از زبان مسوولان ميشنويم كه ثبتنام و تحصيل در مدارس دولتي رايگان است و پول دادن هم اختياري است. به نظر شما بهتر نيست در اين باره با مردم صادق باشيم؟
بله، درست است. شفافسازي بسيار مناسب و اثرگذار است. اگر ما صادقانه از مردم كمك بگيريم، شايد مردم بيشتر همكاري كنند.
البته اين مشاركت برخلاف آن چيزي كه الان رايج شده ميتواند از محدوده مشاركت پولي خارج شود و شامل كمكهاي ديگري هم بشود كه اوليا پس از نهادينه شدن بحث ضرورت مشاركت در آموزش و پرورش بر حسب تخصص خود ميتوانند به مدارس كمك كنند.
بله، اين مساله هم كاملا درست است. ما بايد به سمت افزايش مشاركتهاي مردمي حركت كنيم. اين مشاركتها ميتواند اثرات مناسبي روي نظام آموزش و پرورش ما بگذارد.
صولت فروتن
سه شنبه 11 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 407]