واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: نمايندگان مردم پاسخ ميدهند:افكار عمومي دستگاه قضايي را ملجأ و پناه خود ميداند؟
اطاله دادرسي ها كه چه بسا بخاطر كثرت پرونده ها يا بروكراسي حاكم بر دستگاه قضايي است و وجود برخي قضات ناصالح و خلأ هاي قانوني، نارضايتي هايي را پديد آورده و هنوز خواسته مطلوب مردم از قوه قضاييه حاصل نشده است.
معيار آزمودن عملكرد دستگاه قضايي توسط رهبر انقلاب كه در سخنان ايشان در جمع مسئولين قوه قضاييه مطرح شد، بي ترديد تنها سنجش نهادي است كه مردم آرامش خود را بايستي با پشتگرمي به آن بيابند و به تعبير رهبري "غايت مطلوب براى قوهى قضائيه در عرصه عملى اين است كه وضع قوهى قضائيه به آنجا برسد كه هر كسى در كشور، در جامعهى اسلامى احساس كرد كه كسى ميخواهد به او ظلم كند يا كسى به او ظلمى كرده است، تعدىاى كرده است، دلخوش باشد به اينكه به قوهى قضائيه مراجعه ميكنم و مشكل را برطرف ميكنم. اين احساس بايد در مردم به وجود بيايد. همه احساس كنند كه با مراجعهى به قوهى قضائيه به حق خودشان ميرسند. اين حالت بايد در جامعهى اسلامى به وجود بيايد."
ايشان معيار ارزيابي را رضايتمندي مردم توصيف مي كنند: "اگر ما تدابيرى انديشيديم، زحمتى كشيديم، ليكن ديديم اين حالت ملجأ و پناه بودن در ذهنيت عمومى جامعهى ما به وجود نيامد، بايد بدانيم يك جاى كار عيب دارد، آن را بايد بگرديم پيداكنيم، مشكل را برطرف كنيم."
حال اگر دستگاه قضايي تنها با اكتفا به گزارش هاي اداري به خود نمره ممتاز داد، با آنچه كه مد نظر رهبر انقلاب به عنوان ترسيم كننده خط اصلي حركت جمهوري اسلامي است، متفاوت مي باشد. اما اگر مسئولان قوه قضاييه با كنكاش در افكار عمومي به اين نكته رسيدند كه ذهنيت عموم جامعه، دستگاه قضايي را ملجأ و پناه خود مي داند اگر به خود نمره ممتاز هم داد، كسي بر آن خرده نمي گيرد.
اما آيا ذهنيت عمومي دستگاه قضايي را ملجاء و پناه خود مي داند يا نه؟ اين سؤالي است كه جمعي از نمايندگان مردم در مجلس شوراي اسلامي به عنوان آينه مطالبات مردمي در گفت و گو با رجانيوز به آن پاسخ داده اند.
شيريني اجراي عدالت از كام مردم مي رود
عضو هيات رئيسه مجلس با بيان اينكه اگرچه اقدامات مثبتي صورت گرفته اما متأسفانه رضايتمندي مردم حاصل نشده است، عوامل اين نارضايتي را چنين بازگو مي كند: در برخي موارد عدم رسيدگي به خواست مردم، عدم رضايت آنها را پديد آورده و در برخي موارد ديگر هم كار خوبي كه انجام مي شود، به اين دليل كه بسيار با تأخير صورت مي گيرد، شيريني اجراي عدالت را از كام مردم مي برد.
موسي قرباني البته وجود مقداري نارضايتي از عملكرد قوه قضاييه طبيعي را طبيعي برمي شمرد.
وي در ترسيم دستگاه قضايي آرماني با يك مثال مي افزايد: همانطور كه كودك در مشاجرات كودكانه خود، ناخودآگاه پدر را صدا مي زند و مطمئن است كه مورد حمايت قرار مي گيرد و پدر نيز بلافاصله از او حمايت مي كند، قوه قضاييه هم بايد طوري عمل كند كه وقتي ظلمي صورت مي گيرد، مظلوم به ظالم بگويد شكايتت را به قوه قضاييه مي كنم و وقتي كه اين جمله را گفت لرزه بر بدن ظالم بيافتد.
عضو كميسيون حقوقي و قضايي مجلس خاطر نشان مي كند كه زماني مي توانيم بگوييم عدل علوي را ايجاد كرده ايم كه اين حالت در جامعه پديد بيايد.
ديدگاه هاي خاص مديريت دستگاه قضايي عامل عدم رضايتمندي مردم
اما عضو هيأت تحقيق و تفحص مجلس هفتم از قوه قضاييه با تأكيد بر اينكه بهترين معيار براي سنجش عملكرد قوه قضاييه، شاخصه هايي است كه رهبر انقلاب مشخص كرده اند، مي افزايد: متأسفانه رضايتمندي مردم در حد مطلوب از عملكرد اين دستگاه حاصل نشده است.
دكتر مهدي كوچك زاده علت اصلي اين عدم رضايتمندي را وجود ديدگاه هاي خاص در موضوع مبارزه با جرم و مفاسد دانسته و مي گويد: مطابق قانون، پيشگيري از وقوع جرم بر عهده قوه قضاييه است. مديريت قوه قضائيه اين پيشگيري را تا آنجا توسعه مي دهد كه اين قوه بايد با همياري قوه مجريه كاري كند كه اشتغال در كشور افزايش پيدا كند تا به واسطه آن، جوانان دچار بيماري روحي نشوند و در نتيجه دست به جرم و جنايت نزنند.
وي با بيان اين سؤال كه آيا پيشگيري مورد نظر قانون به اين معناست كه دستگاه قضايي اشتغال زايي كند، ادامه مي دهد: معناي پيشگيري اين است كه اگر بناست جنايتي به وسيله آلات و ابزاري در جامعه اتفاق بيفتد، خريد و فروش آن آلات و ابزار در جامعه ممنوع شود يا در مفاسد اقتصادي بايد قوه قضاييه كاري كند كه هر فرد بدسابقه اي نتواند با نفوذ در قواي مختلف كشور به مقدرات مردم دست پيدا كند.
نماينده مردم تهران معتقد است عدم تعريف صحيح مسئوليت ها در دستگاه قضايي منجر به اين شده است كه قوه قضاييه از انجام وظايفش در احقاق حقوق مردم به خوبي بر نيايد و نتواند رضايت مردم را جلب كند.
به مردم بايد بگوييم خودتان مشكلات خود را حل كنيد
محمد تقي رهبر ديگر عضو كميسيون قضايي مجلس با تأكيد بر اينكه ما كه با مردم سر و كار داريم، عملكرد دستگاه قضايي را چندان رضايت بخش نمي بينيم، مي افزايد: كافي است كسي به يكي از اين دادسراها برود و ببيند چه غوغايي است و براي كوچكترين امري ماهها و بلكه سال ها بايد در اين دستگاهها برود و بيايد و آخر هم نفهمد كه آيا برايش كاري مي كنند يا خير.
نماينده مردم اصفهان با بيان اينكه سيستم قضايي بايد اصلاح شود، توضيح مي دهد: در سير پرونده هاي قضايي پرونده به دادگاه مي رود، دادگاه بدوي رأي مي دهد، تجديد نظر يك رأي ديگر مي دهد و سير رسيدگي به پرونده گاهي آنقدر طول مي كشد كه به قول كسي مي گفت كه ما بايد به مردم بگوييم خودتان براي رضاي خدا بنشينيد و مشكلاتتان را حل كنيد و از مراجعه به دستگاه قضايي خود داري كنيد كه اميد حل شدن مشكلات به اين زودي ها نيست.
امام جمعه موقت اصفهان اطاله دادرسي، عدم انطباق منطقي بين جرائم و مجازات ها، روشن نبودن سازوكارها، نارسايي قوانين و برخي اعمال نفوذها را از جمله دلايل اصلي نارضايتي مردم ارزيابي مي كند و مي گويد: مبنا در قضاوت بايد حق وعدالت باشد و وابستگي ها نبايد تأثير گذار باشند از اين موارد كما بيش هم شنيده شده كه كسي با ثروت و رابطه هايش اعمال نفوذ كرده است.
اطاله دادرسي ها، قضات ناصالح و خلاء هاي قانوني عامل نارضايتي مردم
از سوي ديگر عضو كمسيون فرهنگي مجلس بر اين باور است كه ابزار دقيقي براي ارزيابي ميزان رضايتمندي مردم از مسئولين دستگاه قضايي وجود ندارد و بنابراين نمي توان اظهار نظر دقيقي در پاسخ به اين سؤال داشت.
ستار هدايتخواه اما نارضايتي مردم از دستگاه قضايي را در مراجعاتي كه به وي مي كنند، قابل مشاهده ذكر مي كند و البته مي گويد: معمولاً كساني به ما مراجعه مي كنند كه در دستگاه قضايي مشكلي داشتند و احياناً مشكل آنها حل نشده و به تبع آن ناراضي هستند و به نوعي ما بيشتر محل رجوع افراد ناراضي هستيم.
وي در ادامه تأكيد مي كند: اطاله دادرسي ها كه چه بسا بخاطر كثرت پرونده ها يا بروكراسي حاكم بر دستگاه قضايي است و وجود برخي قضات ناصالح و خلأ هاي قانوني، نارضايتي هايي را پديد آورده و هنوز خواسته مطلوب مردم از قوه قضاييه حاصل نشده است.
دوشنبه 10 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 242]