واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: جشنواره فرهنگي هنري امام رضا(ع) و ديدگاه هنرمندان درباره آن
نخستين بار اين جشنواره سال ۱۳۸۲به همت اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان كليد خورد و به مرور زمان تمامي استانهاي كشور را تحت پوشش خود قرار داد.
ششمنين جشنواره فرهنگي هنري امام رضا (ع) از دهم آبان ماه سال گذشته همزمان با ولادت حضرت معصومه (س) و آغاز دهه كرامت در شهر قم آغاز شد و بيستم آبان ماه امسال نيز همزمان با ولادت حضرت رضا(ع) در شهر مشهد خاتمه مي يابد.
اگر چه نخستين جشنواره فرهنگي امام رضا(ع) در شش رشته شعر رضوي، تئاتر ديني، كتاب و علوم قراني، مطبوعات ديني و نيز سرود رضوي در ابعاد ملي برگزار شد ولي با توجه به استقبال گسترده مردم و بويژه هنرمندان و اصحاب فرهنگ،در كنار گسترده جغرافيايي موضوعات مورد توجه در اين رويداد بزرگ فرهنگي نيز افزايش يافت.
بسياري از اصحاب فرهنگ و هنر اگر چه گسترش جغرافيايي اين رويداد مهم فرهنگي را مفيد ميدانند ولي معتقدند كه در كنار آن بايد تحول و گسترش كيفي نيز مد نظر برگزاركنندگان قرار گيرد.
يك عكاس صاحب نام معتقد است:نكته مهمي كه بايد مجريان اين جشنواره به آن توجه كنند، مشخص نمودن محدوده جهان اسلام است.
ساعد نيكذات در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود:بعد از تحقق اين مهم تعيين اين مساله كه جشنواره كدام يك از فرق اسلامي را در بر ميگيرد بايد مشخص شود.
وي گفت:با توجه به اينكه محور جشنواره شخصيت حضرت ثامنالائمه(ع) است بايد ابتدا به ساكن يكسري مفاهيم اوليه تعريف و آثار هنري بر اساس آنها خلق شود.
نيك ذات توضيح داد:البته بايد توجه داشت اين مفاهيم نبايد محدود به جغرافياي اسلام و بخصوص شيعه باشند، زيرا از جنبه بينالمللي بودن موضوعات، مي كاهد.
به گفته وي، بهتر است مجريان جشنواره ابتدا نمادهاي بنياني انساني را تعريف و ارايه كنند و سپس انتظار بينالمللي شدن آن را داشته باشند.
نيكذات كه داور دوسالانه عكاسي جهان اسلام است، گفت:مثلا ميتوان "رئوف" بودن حضرت رضا(ع) را در قالب نمادي بينالمللي مثل "لبخند" كه تمام انسانها از آن يك تعريف واحد دارند، معرفي و به عنوان محور تمامي موضوعات جشنواره در يك سال اعلام كرد.
دبير انجمن هنرهاي تجسمي خراسان رضوي نيز گفت:بايد اسلام را جهاني ببينيم ولي منطقهاي مورد بررسي قرار دهيم.
سيدمحمد ابوترابي افزود:وقتي ميخواهيم يك كار عظيم فرهنگي و به خصوص در حوزه اسلام آن هم با گستره بينالمللي انجام دهيم،بايد به شكلي برنامهريزي كنيم كه دايره شموليت آن مخاطبان زيادي را در بر گيرد.
وي بيان كرد: به عنوان نمونه جشنواره فرهنگي هنري امام رضا(ع) حركت خود را به صورت پلكاني و با گستره محدود آغاز كرد و آرام آرام داير شموليتش را گسترش داد.
يك مدرس رشته سينما نيز گفت:جشنواره براي هر چه پربارتر شدن نياز به تشكيل اتاق فكر دارد تا در آن كارشناسان و متخصصان گرد هم جمع شده و به ارايه طريق بپردازند.
محمدرضا گيلانيفر افزود:هر چند جشنواره تاكنون از سطح مطلوبي برخوردار بوده است، اما بايد دايره آن را محدود كرد و ديگر اجازه گسترش عرضي به آن نداد.
وي همچنين بر ضرورت سپردن دبيري جشنوارههاي مختلف به افراد متخصص تاكيد كرد.
يك عضو انجمن خوشنويسان خراسان رضوي نيز گفت:برگزاري يك جشنواره خاص در يك استان نه تنها براي برگزاركنندگان بلكه براي مردم و هنرمندان منطقه نيز تكراري و خستهكننده ميشود.
حسين خيامي افزود:اگر موضوعات جشنواره به صورت گردشي در استانهاي مختلف برگزار شود،اولا موجب شناسايي هنرمندان و نخبگان هنري و نيز رشد و شكوفايي آنها در شهرهاي مختلف ميشود و ثانيا يك حس رقابت بين مسوولان ساير استانها به وجود ميآيد تا هر مديري تلاش كند جشنواره را در استان خودش بهتر از استانهاي ديگر برگزار كند.
امير بزرگ خراساني رييس انجمن شعر پاژ خراسان نيز گفت:اين جشنواره بايد در دو بخش پيشكسوتان و جوانان برگزار شود تا در زمان قضاوت ارزش هر كار هنري در گروه خود براحتي سنجيده شود.
يك هنرمند رشته نگارگري نيز با انتقاد از نحوه برگزاري جشنواره پارسال گفت:پارسال كه جشنواره در شيراز برگزار شد، فرصت نشد تا خيلي از آثار ارسالي به دبيرخانه را ببينم.
رضا مهدوي خواستار شناسايي هنرمندان خارجي و دخالت دادن آثار آنان در جشنواره شد و افزود: اين وظيفه خانههاي فرهنگي ايران در خارج از كشور است كه اين هنرمندان را شناسايي كنند.
وي گفت:از سوي ديگر جشنواره بايد از هنرمندان حمايت مالي به عمل آورد، زيرا براي توليد يك كار فاخر ما بايد چند ماه وقت بگذاريم و تازه حالا مشخص نيست كه آيا اين محصول عرضه شده مقام ميآورد يا نه و تازه اگر هم جايزه بياورد از نظر مالي كم ارزش است.
اين هنرمند افزود:مسوولان بهتر است به منظور حمايت از اين گروه هنرمندان كارهاي آنها را خريداري كرده و در موزه، در معرض ديد علاقهمندان قرار دهند.
مهدوي گفت:موزهها نقش مهمي در معرفي هنرمندان به مردم دارند و حتي از اين طريق هنرمندتان ميتوانند سفارش كاري دريافت كنند.
يك هنرمند تجسمي نيز گفت:جشنواره امام رضا(ع) بايد در كنار برگزاري مسابقات و جشنوارهها، مردم را از طريق حركتهاي نمادين، به صحنه آورد.
مهران صدرالسادات افزود:مثلا رژه افراد مختلف در سالروز تولد حضرت (ع)، برگزاري جشنهاي خياباني يا بازخواني حوادث تلخ و شيرين مربوط به حرم رضوي از جمله به توپ بستن حرم مطهر، داستان شيرين يا ضامن آهو و حتي طراحي و ساخت پرچم امام رضا(ع) ميتواند بخشي از برنامههاي جشنواره قرار گيرد.
دبيركل جشنواره فرهنگي هنري امام رضا(ع) نيز با تاكيد بر اين كه هدف جشنواره امام رضا(ع)، ارتقاء، عمق بخشيدن و گسترش بصيرت ديني است، اظهار داشت:مراجع عظام تقليد بدون استثنا برگزاري اين جشنواره را مورد تاييد قرار دادهاند.
سيد جواد جعفري افزود: گسترش فرهنگ و علوم رضوي و همچنين تجليل از كساني كه در اين راه ميكوشند، از ديگر اهداف برگزاري جشنواره فرهنگي هنري امام رضا(ع) است.
وي بر هر چه مردميتر كردن جشنواره امسال تاكيد كرده و گفت:در همين راستا از امسال اجراي جشنهاي مردمي ويژه ميلاد همزمان با برگزاري جشنواره فرهنگي هنري امام رضا(ع) به طور همزمان و با محوريت ستاد عالي كانونهاي فرهنگي هنري در كليه مساجد كشور برگزار ميشود.
مسوول دبيرخانه جشنواره فرهنگي هنري امام رضا(ع)، نيز گفت: جشنواره امسال در ۳۰استان كشور با ۴۰موضوع در قالب ملي برگزار ميشود.
زهرا سروآزاد افزود:البته امسال علاوه بر جمهوري اسلامي ايران، در هشت كشور ديگر شامل آلمان، هندوستان، ازبكستان، پاكستان، تايلند، تركمنستان تركيه و آذربايجان نيز جشنواره امام رضا برگزار ميشود.
وي همچنين از تشكيل اتاق فكر جشنواره با حضور يكصد نفر از نخبگان عرصه فرهنگ و هنر در مشهد خبر داد و گفت: وظيفه اين اتاق فكر بررسي راهكارهاي توسعه كمي و كيفي جشنواره فرهنگي هنري امام رضا(ع) است كه از طريق تشكيل هشت كارگروه انجام ميدهد.
وي كارگروههاي اتاق فكر را شامل تئاتر، فيلم و عكس، خوشنويسي، هنرهاي تجسمي، هنرهاي سنتي، صدا و سيما رسانهها، شعر و ادبيات، سرود، آواها و نواهاي رضوي معرفي كرد.ك/۴
دوشنبه 10 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]