واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي پنجاه سال روابط ديپلماتيك ايران و تايلند
مهمترين محور فعاليت سفارت طي سالهاي مذكور در بخش فرهنگي نيز شناساندن ارتباطات تاريخي دو ملت، معرفي فرهنگ ايراني به مردم تايلند و همچنين شناسايي و معرفي نقاط مشترك فراوان فرهنگي ميان دو ملت بود. غناي فرهنگي كشور ايران، روحيه احترام به ملل ديگر به رغم تنوع نژادي و ديني آنها و در مقابل احترام مردم تايلند به اعتقادات و فرهنگ ملل ديگر و برخورداري از روحيه همزيستي مسالمتآميز با اقوام ديگر و همچنين تمايل آنها به آشنايي با فرهنگ ملل ديگر، همگي زمينههاي مساعدي براي موفقيت تلاشهاي انجام شده در زمينه ايرانشناسي، اسلام شناسي و گفتگوي اديان، كه نياز مهم جامعه بشري امروز ميباشد را فراهم ساخت.
در اين حال با عنايت به ظرفيتهاي بالقوه و بالفعل دو كشور در بخش دانشگاهي، بخشي از تلاشهاي انجام شده در زمينه فرهنگي نيز معطوف به تقويت همكاري در اين بخش بود كه خوشبختانه نتايج بسيار مثبتي به دنبال داشت. علاوه بر اين با توجه به اهميت ارتباطات دو كشور در حوزه خبري و هنري نيز همكاري ايران و تايلند در اين بخش افزايش يافت. در بخش فرهنگي همچنين بايد به موفقيت اقدامات صورت گرفته در زمينه توريسم و مبادله گردشگر ميان دو كشور اشاره كرد كه به عنوان يك محور مهم در افزايش آگاهي دو ملت از يكديگر مورد تاكيد قرار گرفت. اين امر افزايش سفر اتباع ايراني به تايلند و روند رو به رشد مسافرت اتباع تايلندي به كشور كهن و باستاني ايران را به دنبال داشت.
در زمينه تقويت همكاريهاي دانشگاهي نيز ميتوان به سفر رئيس دانشگاه AIT به ايران بنا به دعوت سازمان پژوهشهاي صنعتي و امضاي تفاهمنامه همكاري با آن سازمان، سفر رئيس دانشگاه سري ناخارين ويروت به ايران و امضاي موافقتنامه همكاري با دانشگاه اصفهان و شيراز، سفر رئيس مؤسسه مطالعات آسيايي دانشگاه چولالانگ كورن به تهران، سفر دكتر فرجي دانا رئيس وقت دانشگاه تهران به تايلند در اواخر اسفند 1382 و امضاي يك يادداشت تفاهم همكاري با دانشگاه تايلند، سفر دكتر جاسبي رئيس دانشگاه آزاد اسلامي در خردادماه 1383 و انعقاد يك يادداشت تفاهم همكاري با دانشگاه چولالانگ كورن و اعزام شش دانشجو به ايران جهت تحصيل اشاره كرد.
وابسته فرهنگي سفارت در اين خصوص مينويسد:
«بسيار خرسندم كه امروز با لطف و ياري خداوند بزرگ و همكاري صميمانه برادران و خواهران تايلندي و مسئولان اين كشور زمينهها و بسترهاي همكاري و گسترش مناسبات به ويژه در عرصه فرهنگي بيش از هر زمان ديگر فراهم آمده و دغدغهها و نگرانيهايي كه در گذشته به دليل برخي تبليغات سوء نسبت به جمهوري اسلامي ايران وجود داشت، به اعتماد و شوق به توسعه و تقويت مناسبات تبديل شده است. امروز كمتر كتابخانه و دانشگاهي را در تايلند ميتوان يافت كه كتابي از ايران در آن وجود نداشته باشد و يا اساتيد و دانشجويان آن از طريق نمايشگاهها و سمينارهايي كه در آن مكان برگزار شده است، از فرهنگ و تمدن ايراني و انقلاب اسلامي چيزي نشنيده و از ايران اسلامي به عنوان كشوري با پشتوانههاي عظيم فكري و فرهنگي ياد نكنند.
البته به رغم همه تلاشهاي به عمل آمده طي بيش از بيست سال فعاليت رايزني فرهنگي سفارت جمهوري اسلامي در بانكوك بايد اقرار كرد كه ظرفيتها و بسترهاي بسياري هنوز وجود دارد كه از آن بهره گرفته نشده است، ظرفيتها و بسترهايي كه بر پايه پيوندهاي تاريخي دو ملت و براساس اصول و اهداف مشترك ميان ايران و تايلند فراهم آمده و ميتواند ثمرات ماندگاري را براي دو كشور به دنبال آورد. موافقتنامه فرهنگي منعقده كه 27 سال پيش بين دو كشور امضا شده و هنوز هم معتبر است از جمله ظرفيتهاي قانوني مناسبي است كه اجرايي كردن آن ميتواند راه را براي توسعه هرچه بيشتر مناسبات دو كشور هموارتر سازد. ظرفيتي كه در آن خواست و اراده دو ملت و دو دولت مبني بر راهكارهاي توسعه و بسط مناسبات فرهنگي به خوبي ترسيم شده است.
هرچند گامهاي آغازين مربوط به گفتگوهاي ديني و فرهنگي اسلام و بوديسم برداشته شده است ولي به نظر ميرسد به دليل مجموعه شرايط فرهنگي و بينالمللي امروزه بيش از هر زمان ديگر ضرورت تقويت و گسترش اينگونه نشستها به منظور همانديشي انديشمندان ديني دو كشور جهت يافتن و تقويت ديدگاههاي مشترك و چارهجويي براي رفع چالشهاي فكري و فرهنگي موجود به ويژه در بين جوانان احساس ميشود. اين موضوع با توجه به جايگاه تايلند و نقش آن به عنوان مركز تلاقي اسلام و بوديسم حائز اهميت است. تبادل هياتهاي دانشگاهي و امضاي تفاهمنامههاي همكاري بين مراكز دانشگاهي معتبر ايران و تايلند طي سالهاي گذشته ظرفيتهاي كاري و فرهنگي تازهاي را فراهم ساخته است كه جا دارد با بهرهگيري هرچه بيشتر از اين ظرفيت نسبت به توسعه تبادل استاد و دانشجو، تاسيس كرسيهاي ايرانشناسي، اسلامشناسي، زبان فارسي، مطالعات و زبان تايلندي، تحقيقات و پژوهشهاي علمي و فرهنگي اقدام كرد.
دوشنبه 10 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 159]