واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: درباره مضرات الکل و مواد مخدر با کودکان خود گفت و گو کنید
در این روزها مسئله مصرف مواد مخدر یکی از مهمترین مشکلاتی است که سلامت جوانان شما را از نظر جسمی و روحی تهدید می کند. این مقاله برخی از نتایج جدیدترین تحقیقات انجام شده در این زمینه را ارائه می کند.بهترین راه این است که از یک سن مناسب، مواد مخدر و خطرهای آنها را به فرزندانتان بشناسانید و به آنها در مورد دام هایی که در مسیرشان به سوی آینده گسترده شده، هشدار دهید. مقوله مواد مخدر می تواند برای نوجوانان خیلی گیج کننده و مبهم باشد. اگر مواد مخدر این قدر خطرناک اند، پس چرا به راحتی در دسترس افراد قرار می گیرند؟ چرا تلویزیون، موسیقی، فیلم ها و تبلیغات، استفاده از مواد مخدر را این قدر راحت نشان می دهند؟ما باید به کودکانمان کمک کنیم تا واقعیت را از قصه تشخیص بدهند و اکنون برای این کار چندان زود نیست. امروزه فرزندان ما از سنین بسیار پایین شروع به کنجکاوی در مورد مواد مخدر می کنند. پس بیایید شروع کنیم!به دقت گوش کنیدارزیابی های انجام شده در مورد دانش آموزان نشان می دهند که وقتی والدین به احساسات و نگرانی های فرزندانشان توجه می کنند، فرزندان آن ها در صحبت با والدینشان احساس راحتی می کنند و احتمال بیشتری وجود دارد که از مواد مخدر مصون بمانند.ایفای نقش «نه گفتن»نقش ها و روش هایی را با فرزندتان تمرین کنید که در آنها او می تواند از همراهی با دوستانش امتناع کند، بدون این که به یک طرد شده اجتماعی تبدیل شود. چیزهایی مثل این نقش را با او تمرین کنید:بیا با هم یک بازی کنیم. فرض کن تو و دوستانت بعد از مدرسه در خانه دوستت «بابک» هستید و آنها مقداری مواد مخدر یا مشروب الکلی در یخچال پیدا می کنند و از تو می خواهند که به آنها ملحق بشوی و از آن مواد استفاده کنی. خوب! در چنین شرایطی تو به دوستانت چه خواهی گفت؟اگر فرزند شما پاسخ خوبی داد، او را تحسین کنید. اگر نتوانست، چند پیشنهاد او بدهید؛ مثلاً : اگر کسی در این جمع صبحت از مشروب و مواد مخدر کند، من اینجا را ترک خواهم کرد.تشویق به انتخاب کردنبه فرزندان فرصت های بیشتری بدهید تا یک تصمیم گیرنده مطمئن باشد. یک کودک هشت ساله قادر است تصمیم بگیرد که آیا می خواهد عده زیادی از دوستانش را به جشن تولدش دعوت کند یا فقط یکی، دو دوست صمیمی را. همچنین یک نوجوان دوازده ساله می تواند تصمیم بگیرد که به گروه موسیقی ملحق شود یا به تیم فوتبال مدرسه بپیوندد.هرچه فرزند شما در گرفتن انواع تصمیم های خوب ماهرتر بشود، هم شما و هم او احساس امنیت بیشتری خواهید کرد، زیرا هنگامی که موقعیت و فرصت مصرف الکل و مواد مخدر فراهم شود، فرزندتان توانایی لازم را برای گرفتن تصمیم درست خواهد داشت.
به فرزندتان اطلاعاتی در خور سنش بدهید.اطمینان حاصل کنید که اطلاعاتی که به بچه ها می دهید متناسب با سن و موقعیت آنهاست. وقتی کودک شش یا هفت ساله شما در حال مسواک کردن دندان هایش است می توانید به او بگویید: «کارهای زیادی هست که ما انجام می دهیم تا بدنمان را سالم نگه داریم، مثل مسواک زدن. اما کارهای زیادی هم هست که نباید انجام دهیم زیرا به بدنمان آسیب می رسانند، مثل سیگار کشیدن، یا دارو خوردن هنگامی که بیمار نیستیم.»اگر دارید با فرزند هشت ساله تان تلویزیون تماشا می کنید و نام مشروبات الکلی در یک برنامه آورده می شود، شما می توانید بگویید: «می دانی مشروب الکلی چیست؟ ماده بسیار بدی است که به سلامت انسان صدمه می رساند.»اگر فرزندتان سؤالات بیشتری داشت،به او پاسخ دهید، و اگر نه، او را به حال خود بگذارید. اظهارات کوتاه و ساده ای مثل این، اگر مطمئن شوید که فرزندتان آن را دریافت کرده است، کفایت می کند. می توانید به فرزند بزرگترتان هم همین پیام را منتقل کنید، ولی مقداری اطلاعات خاص در مورد مواد مخدر هم به آن اضافه کنید. مثلاً می توانید برای نوجوان دوازده ساله تان توضیح دهید که ماده مخدر چه شکلی است و چگونه بر بدن اثر می گذارد.یک موضع خانوادگی مشخص در برابر مواد مخدر اعلام کنید.خوب است بگوییم: «ما استفاده از هر نوع مواد مخدر را ممنوع می کنیم. هیچ کس در خانواده ما حق ندارد مواد مخدر یا مشروبات الکلی مصرف کند. ما این قانون را ایجاد کرده ایم چون خیلی به سلامتی خودمان و شما علاقه داریم و می دانیم که مواد مخدر شدیداً به بدن آسیب می رسانند و حتی ممکن است کشنده باشند. خوب، کسی سؤالی ندارد؟»یک الگوی خوب باشیدبچه ها «اعمال» شما را با آمادگی بیشتری می پذیرند تا «گفته» هایتان را. پس، رفتار شما باید منعکس کننده اعتقادات شما باشد.خصوصیات یک دوست خوب را به بحث بگذارید.از آنجا که اصرار همسالان در هنگام درگیری نوجوانان با مسئله ی مواد مخدر بسیار مهم است، اگر در مورد خصوصیات یک دوست خوب با فرزندتان حرف بزنید، نتیجه ی خوبی خواهد داشت. به یک کودک هشت ساله می توانید بگویید: «دوست خوب کسی است که از همان بازی ها و فعالیت هایی لذت می برد که تو از آنها لذت می بری و کسی است که از بودن او در کنارت شاد می شوی.»یک نوجوان یازده تا دوازده ساله می تواند بفهمد که دوست کسی است که در ارزش ها و تجارب با او شریک است، به تصمیماتش احترام می گذارد و به احساساتش توجه می کند. وقتی این مفاهیم را القا کردید، نوجوانتان خواهد فهمید دوستانی که او را به مصرف مواد مخدر یا الکل ترغیب کنند، اصلاً دوست نیستند. علاوه بر این، مهارت هایی مانند سهیم شدن و سهیم کردن، همکاری و بازی، مشغولیت های تفریحی، فعالیت های سالم (مثل ورزش های تیمی) به نوجوانان کمک می کنند تا دوستی های خوب را ایجاد نمایند، به آن ادامه دهند؛ دوستی هایی که شانس مصون ماندن فرزندتان را از مواد مخدر افزایش می دهند.عزت نفس ایجاد کنید.کودکانی که در مورد خود احساس خوبی دارند، خیلی کمتر از سایرین ممکن است به مواد ممنوعه روی آورند تا خود را بالا بکشند. ما به عنوان والدین، کارهای بسیاری می توانیم انجام بدهیم تا «تصور از خود» را در فرزندمان ارتقا ببخشیم.
در این جا چند نکته را یادآوری می کنیم:- برای هر کاری که خوب انجام می شود، کودک و نوجوان را بسیار تحسین کنید.- اگر لازم است از فرزندتان انتقاد کنید، در مورد «خود عمل» صحبت کنید نه در مورد «شخص او». اگر پسرتان یکی دو مسئله ریاضی را اشتباه حل کرد، بهتر است بگویید: «فکر می کنم اشتباه جمع زده ای، بیا دوباره امتحان کنیم.»- کارهای کوچک و قابل انجام را در خانه به او واگذار کنید. یک کودک شش ساله می تواند بشقاب خود را بعد از شما به کنار ظرفشویی بیاورد. یک نوجوان دوازده ساله قادر است تعدادی از کارهای خود را شخصاً انجام بدهد.اجرای وظایفی مانند این ها و تحسین شدن به خاطرشان، به بچه ها کمک می کند احساس خوبی در مورد خودش داشته باشد.- زمانی اختصاصی برای جوانتان صرف کنید. حداقل پانزده دقیقه ی بدون مزاحمت برای فرزندتان در هر روز در نظر بگیرید تا با او حرف بزنید، بازی کنید یا با هم قدم بزنید. بگذارید او بداند که برایش ارزش قائل هستید.- به او بگویید «دوستت داریم.» هیچ چیز نمی تواند احساسی بهتر از این در فرزندتان ایجاد کند.پیام را تکرار کنیداطلاعات و درس هایی را که در مورد مواد مخدر به فرزندتان می دهید باید مرتباً تکرار کنید. پس فراموش نکنید که به سؤالات فرزندتان، هر زمانی که پرسیده شوند، پاسخ دهید. بنابراین می توانید در فرصت هایی که پیش می آید گفت و گو را آغاز کنید.هنگامی که به چیزی شک کردید کمک بخواهیداگر کودک شما کناره گیر و منزوی شده است، وزن کم می کند، چشمان بی حال دارد، یا اگر به نظرتان می رسد که داروهای قفسه داروها خیلی سریع مصرف می شوند، فرزندتان دچار افت تحصیلی شده و به شدت بدخلق شده است، با فرزندتان حرف بزنید و از مؤسسات مربوط کمک بگیرید.در این قسمت سؤالاتی که ممکن است توسط کودکتان پرسیده شود، آورده شده و پاسخ هایی هم پیشنهاد گردیده است.چرا بعضی از مردم داروهای بد و غیر قانونی مصرف می کنند؟دلایل زیادی وجود دارد. شاید مردم نمی دانند این مواد چقدر خطرناک اند، یا شاید احساس بدی در مورد خود دارند و نمی توانند با مشکلاتشان کنار بیایند. شاید پدر و مادری ندارند که بتوانند با آنها حرف بزنند. تو فکر می کنی چرا آنها این کار را می کنند؟چرا بعضی داروها برای ما خوب است و بعضی ها بد؟وقتی بیمار می شوی داروهایی که پزشک تجویز می کند به تو کمک خواهند کرد که بهبود پیدا کنی. ولی اگر این داروها را وقتی سالم هستی مصرف کنی، ممکن است سلامتی ات را به خطر بیندازند. همچنین بعضی مواد هستند مانند حشیش و تریاک، که برای ما اصلاً خوب نیستند. پس برای رعایت شرط احتیاط، هیچوقت هیچ دارویی را مصرف نکن، مگر در مواردی که پدر، مادر یا پزشک به تو می گویند که خطری ندارند.منبع: اینترنتلینک ها رویارویی با اعتیاد آیا این شخص معتاد است ؟ پیشگیرى از اعتیاد نوجوانان و جوانان اصول ترك و درمان اعتیاد به مواد مخدر چگونه فرزندانمان را از خطر اعتیاد برهانیم ؟ نقش والدین در پیشگیری از سیگار كشیدن فرزندان علل و زمینه های گرایش به اعتیاد و راه های پیشگیری از آن کتاب های « روان شناسی » و « متفرقه » در فروشگاه اینترنتی تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 947]