واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: دو مشاور " اوباما" : مذاكره با ايران بهترين گزينه آمريكا است
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): نيويورك - دو تن از اعضاي ارشد موسسه تحقيقاتي بروكينگز آمريكا كه از مشاوران خارجي ستاد انتخاباتي باراك اوباما نامزد حزب دمكرات انتخابات رياست جمهوري آمريكا هستند، گفته اند كه مذاكره با ايران بهترين گزينه آمريكا است.
" ايوو دالدر " و " فيليپ گوردون" در مقاله مشتركي كه ديروز يكشنبه در واشنگتن پست منتشر شد، نوشتند وقتي بحث تعامل با ايران به عنوان موضوع اصلي سياست خارجي باراك اوباما مطرح مي شود، او مورد انتقاد قرار مي گيرد.
به نوشته اين دو ،جان مك كين نامزد حزب رقيب همانگونه كه پيش بيني مي شد درخواست اوباما براي مذاكره مستقيم با ايران را محكوم كرده و "راندي شيونمن " از دستياران سياست خارجي او اين گرايش را چيزي كمتر از برگزاري نشستي يكجانبه توصيف كرده است.
با تعجب مي بينيم كه برخي كشورهاي اروپايي از تغيير پيشنهادي باراك اوباما در سياست خارجي آمريكا محتاط و نگران شدند و اينگونه مطرح كردند كه جامعه جهاني نبايد موضع خود مبني بر مذاكره نكردن با ايران را، جز اينكه اين كشور برنامه غني سازي اورانيوم خود را به تعليق در آورد، تغيير دهد.
در ماه جاري مقامات اروپايي كه نامشان فاش نشد به "گلن كسلر "خبرنگار روزنامه واشنگتن پست اعلام كردند كه آنها شديدا درباره ادامه روند كنوني نگرانند و يك تحليلگر فرانسوي حتي اوباما را به كنار گذاشتن يك جانبه شروط شوراي امنيت سازمان ملل متهم كرد.
هر دو اين انتقادات نادرست هستند.
در حقيقت تمايل آمريكا براي گفت و گو بدون پيش شرط با ايران در تمام زمينه هايي مورد اختلاف دو كشور، بهترين گزينه براي نجات خط مشي سياسي شكست خورده كنوني است.
انجام اين كار آمريكا و اروپا را متحد و نه اينكه آنها را از هم جدا مي كند.
اين در حالي است كه ادعاي مك كين مبني بر اينكه مذاكره با ايران تنها باعث جسورتر شدن آن مي شود در حقيقت بي توجهي به اين واقعيت است كه هفت سال و نيم خودداري از مذاكره با ايران تنها باعث قدرتمندتر شدن آن بوده است.
همچنين اين در حالي است كه عملا هيچ كشور اروپايي از بمباران ايران حمايت نمي كند، برخي تاكيد دارند كه ايران پيش از آغاز مذاكرات، با درخواست آنها براي تعليق غني سازي اورانيوم موافقت كند.
هرچند خودداري ايران از پيروي نكردن از توافقات پيشينش با كشورهاي اروپايي براي تعليق غني سازي اورانيوم قابل درك است ولي ديگر معقول نيست زيرا معمولا اهداف موضوع مذاكرات هستند نه پيش شرط آنها و به همين علت دليلي وجود ندارد كه اين مورد با بقيه موارد اختلاف داشته باشد.
اروپايي ها در زمان حاضر به هر دليل و هدفي با ايرانيان در حال مذاكره هستند. تمامي آنها به همراه روسيه و چين داراي روابط كامل ديپلماتيك با ايران هستند و به همراه مسكو و پكن و از جانب واشنگتن مكررا به ايران فهرستي از امتيازها و تنبيه ها را ارائه كرده اند و ساعت هاي بيشماري را نيز صرف بحث در مورد اين ايده ها با ايرانيان نموده اند.
هم اكنون تصميم درست اين است كه آمريكا به رفتار غير متعارف خود مبني بر عدم حضور در ميز مذاكره و اين فرضيه كه اين گفت وگو يك مذاكره نيست را پايان دهد.
آيا كسي فكر مي كند مذاكرات شش جانبه بدون حضور آمريكا و تاكيد آن مبني بر نابودي تاسيسات هسته اي "يونگ بيون" پيش از اعتراف واشنگتن به حضور در مذاكرات به هيچ نتيجه اي دست مي يافت؟
آنچه ظاهرا منتقدان اوباما نمي توانند درك كنند اين است كه مجازات هاي ايران را مي توان در قالب تحريم هاي اقتصادي و مالي و در حين مذاكرات افزايش داد نه به شكل عدم موافقت براي مذاكره.
چنين ادعاهايي مبني بر اينكه اين اقدام اوباما باعث نقض قطعنامه هاي شوراي امنيت مي شود در حقيقت تفسيري نادرست از قطعنامه ها است زيرا در اين قطعنامه ها گفته شده است ايران بخاطر خودداري از تعليق غني سازي تنبيه خواهد شد نه اينكه ما نمي توانيم پيش از آنكه تهران اين كار را انجام دهد با آن مذاكره كنيم.
پيش از تعامل با ايران، آمريكا بايد به شكل نزديكتر با كشورهاي اروپايي و البته روسيه و چين هماهنگ باشد. چنين گفتگويي بايد تصميم ما براي رسيدن به اهداف مشترك را تقويت كرده و اتفاق نظر درباره ترتيب انجام گفتگوها، مجازات ها و توافقات احتمالي را افزايش دهد.
پس از مذاكراتي متعدد با مقامات ارشد كشورهاي اروپاي غربي، مسكو و پكن ، آنچه كاملا براي ما مشخص شده اين است كه هر اندازه ممكن است عده اي درمورد اصطلاحات و پيش شرط ها ابهام داشته باشند، چشم انداز تمايل آمريكا براي مذاكره با ايران به صورت گسترده اي مورد استقبال خواهد بود.
در حقيقت برخي از مقامات ارشد اروپايي به صورت خصوصي به ما اعلام كرده اند آنها پيش شرط تعليق را قابل دفاع نمي دانند لذا تغيير در سياست آمريكا كه از طريق مشاوره نزديك با اروپايي ها صورت گرفته باشد مي تواند به آنها اين سرپوش لازم براي كنار گذاشتن اين پيش شرط غير واقعي را ارائه كند.
اروپام 360/2252
دوشنبه 10 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]