واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: چگونگي نوآوري و خلاقيت در تئاتر ديني / 25محمد خبري:معماري تئاتر كشور بايد بر مبناي معيارهاي قرآني و ملي باشد
گروه هنر: وقتي صحبت از نوآوري ميشود به نوعي بايد منظومهاي كه لفظ فرهنگ و هنر به آن اطلاق ميشود اجزايش با هم ارتباط معنيدار پيداكنند و زيربناي تحولات هم داراي ارزشهاي فرهنگي، ملي و قرآني و اسلامي باشد تا به يك معماري همگن و هماهنگ تئاتري برسيم.
دكتر «محمد خبري» نمايشنامهنويس، بازيگر، كارگردان و رئيس شوراي نظارت و ارزشيابي اداره كل هنرهاي نمايشي با اشاره به اين مطلب در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) گفت: از مهمترين ويژگيهاي هنر و به ويژه تئاتر وجود خلاقيت و نوآوري است زيرا هنرمندان همواره مترصد ارائه كارهاي نو در اجراهايشان هستند.
كارگردان «اشباح» تاكيد كرد: يك اثر هنري در اجرا و با حضور مخاطب و بازتاب نظرات آنها هويت ميگيرد و شناسنامهدار ميشود و گاهي مواقع حتي اجراهاي هر شب با شب گذشته متفاوت است به همين دليل آثار نمايشي بايد امكان ديده شدن داشته باشند تا در ارتباط با مخاطب نقاط ضعف و قوتشان مشخص شود و هنرمندان بتوانند در اين تعامل دوسويه به نوآوري و ايدههاي خلاق دست يابند.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آنچه مدنظر رهبر انقلاب در زمينه نوآوري و شكوفايي است چگونه ميتواند در تئاتر محقق شود، بيان كرد: رهبر معظم انقلاب فرمودهاند نوآوري و شكوفايي به صورت زيربنايي و در بدنه و در كاركردهاي فرهنگي و هنري بايد به منصه ظهور برسد كه اين الگو در هنر نمايش نيز بايد اجرايي شود.
اين مدير فرهنگي افزود: بنابراين بايد يك نوع بازآفريني در توجه به ارزشها و مضامين و رويكردهاي جديد و گسترشيافته با توجه به نگاه ارزشي به مسايل شكل بگيرد تا بتوانيم با مخاطب امروزي ارتباط برقرار كنيم. در حوزه تئاتر؛ زبان تئاتر، زبان موضوع و زبان مخاطب بايد بازنگري، بازآفريني و بازشناسي، مسئلهشناسي و نيازسنجي شود و بر اين اساس زودتر بازتاب اين مسايل را در كارهاي تئاتري ميبينيم.
خبري درباره نقش مديران فرهنگي در تحقق نوآوري و خلاقيت گفت: در وهله اول بايد به يك نقطه ديد مشترك و وحدت كامل در عرصه سياستگذاري دست پيدا كنيم. برخي مواقع احساس ميشود تعدادي از نهادها و گروههاي فرهنگي در جزاير دور از هم قرار دارند و اگر هم ارتباطي با يكديگر دارند اين ارتباط بوسيله پلهاي لرزاني به وجود آمده است.
كارگردان «قانون حضرت سلطاني» افزود: وقتي صحبت از نوآوري ميشود به نوعي بايد منظومهاي كه لفظ فرهنگ و هنر به آن اطلاق ميشود اجزايش بايد با هم داراي يك ارتباط معنيدار باشند و زيربناي تحولات هم داراي ارزشهاي فرهنگي، ملي و اسلامي باشد تا به يك معماري همگن و هماهنگ تئاتري برسيم.
وي ادامه داد: دستيابي به اين ارتباطات باعث ميشود كه وقتي ميخواهيم در دنياي هنر با هر كشور و فرهنگي گفتمان داشته باشيم اين ارتباط تسهيل شود و با توجه به زيربناي فرهنگي و فكري آنها همراهشان شويم. بايد به سمتي برويم كه معماري تئاتر ايران را با توجه به همه كاركردها سازماندهي كنيم. اين امر ميتواند توسط كساني صورت گيرد كه سياستگذار هستند و توجه به سياستهاي كلان فرهنگي دارند و هنرمندان نيز بايد با همراهي مسئولان و مردم در شكلگيري اين زيربناها همكاري كنند.
اين مدير در ادامه در مورد حضور موثر تئاتر در عرصه بينالمللي گفت: اگر قرار باشد در عرصه هنري بينالمللي حضور داشته باشيم بايد به دستآوردهاي گروههايي كه تاكنون در جشنوارههاي خارجي حضور پيدا كردهاند توجه كنيم. مسلما در عرصه بينالمللي گروههاي تئاتر هر كشوري با آثاري برآمده از فرهنگ خودشان حضور دارند. اگر به اين سمت برويم كه آثارمان برآمده از فرهنگ غني ايراني و اسلامي با زبان امروزي باشد ميتوانيم با مخاطب خارجي ارتباط برقرار كنيم.
شش رويكرد در بين اهالي تئاتر به مسايل ديني و قرآني
وي در بخش ديگر گفتههايش در باره نقطه مطلوب تئاتر ديني گفت: در اين عرصه شش نوع رويكرد وجود دارد. در وهله نخست كساني به كار تئاتر ميپردازند كه بيشتر انگيزشهاي ديني دارند اما زبان هنر تئاتر و دين را به صورت شايسته و بايسته نميشناسند و برحسب وظيفه كارهايي را اجرا ميكنند.
خبري ادامه داد: گروه بعدي كساني هستند كه زبان هنر را نميشناسند اما زبان دين و قرآن را به خوبي ميشناسند و گروه سوم كساني هستند كه زبان هنر تئاتر را ميشناسند اما از كليت دين اطلاع چنداني ندارند.
اين مدير تئاتري افزود: دسته چهارم كساني هستند كه از ساختارهاي متون نمايشي به خوبي اطلاع دارند و به نوعي ساختارگرا هستند اما ساختارهاي ديني را نميتوانند در كارشان به صورت هماهنگ مورد استفاده قرار دهند. گروه پنجم كساني هستند كه نگاههاي خاص خودشان برايشان مهم است و به ديدگاههاي ديني و قرآني بيتوجه هستند و نگاه يكساني به موضوعات قرآني همچون نگاه كردن به شاهنامه دارند.
وي در پايان اين گفتوگو دسته ششم را كساني دانست كه هم زبان تئاتر را بسيار خوب ميشناسند و هم به زبان دين اشراف دارند بنابراين كاري در خور توجه و مهم در عرصه تئاتر قرآني ارائه ميكنند كه اگر خواهان اعتلاي تئاتر قرآني در كشورمان هستيم بايد امكان كار بيشتر را براي اين گروه فراهم آوريم.
يکشنبه 9 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 164]