واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: به قلم نصرالله حكمت، آثاري درباهي فارابي و ابن سينا مكتوب ميشود
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و ادب - كتاب
نصرالله حكمت پس از چاپ كتاب «زندگي و انديشهي حكيم ابونصر فارابي»، آثاري دربارهي ابن سينا و فارابي منتشر ميكند.
به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين استاد فلسفه كه به تعبير خودش، دلشورهي همين حكما و فلاسفهي خودمان را دارد، پس از انتشار كتابي دربارهي زندگي و آثار فارابي، «درآمدي بر متافيزيك ابن سينا» را منتشر ميكند، تا به گفتهي او، شايد اين خود گامي باشد براي غبارزدايي از چهرهي ابن سينا كه در سايهي هجوم انديشهي غرب قرار گرفته و به حاشيه رانده شده است.
حكمت در اين اثر رويكردي تطبيقي ندارد؛ اما تأكيد دارد به شدت، ميزان تأثيرپذيري آرا و انديشههاي فارابي را بر اين انديشمند مسلمان مورد توجه قرار داده است.
او اكنون در نيمهي راه اين تأليف قرار دارد و پيشتر از اين، كارهاي مطالعاتي آن را به انجام رسانده بود كه سبب شد بتواند تا اينجاي كار، سه فصل آغازين را تمام كند و تنها سه فصل ديگر تا تمام شدن باقي مانده باشد.
اين اثر كه در شش فصل تنظيم شده، در ابتدا با بررسي «مسألهي فارابي» و «مابعدالطبيعه» به ابن سينا ميرسد تا در فصلهاي جداگانه به «وجودشناسي»، «معرفتشناسي» و «عرفان» ابن سينا بپردازد. نويسنده در فصل پاياني به بررسي ساختار كتابهاي «شفا» و «الاشارات و التنبيهات» ابن سينا ميپردازد.
حكمت در بخشي از سخنش نيز خاطرنشان كرد: در اين اثر سعي دارم به آرا و افكار مابعدالطبيعي ابن سينا بپردازم و از رهگذر بررسي آثار وي، نيمنگاهي به آراي مابعدالطبيعياش داشته باشم و از سويي نيز جايگاه تاريخي اين فيلسوف مسلمان را در جغرافياي فلسفهي اسلامي تبيين كنم.
حكمت در ادامهي همان مسيري كه پيش گرفته بود، براي شناخت و فهم ديگري از فارابي، به خيال فارابي ميپردازد و به گفتهي خودش در كتابي با عنوان «نقش خيال در فلسفهي فارابي»، مسير فارابيپژوهي را ميپويد. اين كتاب از مرحلهي مطالعاتي عبور كرده و بخشهايي از آن به نگارش درآمده است. اين كه كي منتشر شود، به مشغلهي نويسنده ربط دارد؛ چنانچه تأكيد ميكند، گاه درس و مشق، او را از تاليف بازميدارد و از همينرو گاه كار به كندي پيش ميرود.
اين استاد فلسفهي دانشگاه شهيد بهشتي از فارابي به عنوان بنيانگذار بحث خيال در فلسفهي اسلامي ياد ميكند و اين را ناشي از احساس نياز فارابي به ورود «خيال» در فلسفهي اسلامي ميداند؛ احساس نيازي كه در فلسفهي اسلامي آغازگر ميشود و پس از ادامه يافتن خيال در تأملات فلسفي - كلامي ابن سينا و شيخ شهابالدين سهروردي در ابن عربي به اوج ميرسد. او ابن عربي را در بحث از «خيال» عميقا تحت تأثير فارابي توصيف ميكند.
به گزارش ايسنا، نصرالله حكمت سال 1334 در شهرري متولد شد و بعد از تحصيلات ابتدايي در شهرري در سال 1347 براي تحصيلات علوم قديم (حوزوي) به شهر قم رفت. تا خارج فقه و اصول را در آن شهر گذراند و در سال 1358 براي تحصيل فلسفه وارد دانشگاه تهران شد.
او از سال 1373 كه دكتري خود را در فلسفه بهپايان رسانده است، تاكنون در گروه فلسفهي دانشگاه شهيد بهشتي، فلسفه و عرفان تدريس ميكند.
ترجمهي كتاب «علم و اصول» در دو جلد (1363) و «شرحي بر فصوصالحكم» (1381) و تأليف كتابهاي «تأملي در فلسفهي تاريخ عقل» (1379)، «وجود و ماهيت در حكمت متعاليه» (1381)، «مسأله چيست؟» (1381) و «متافيزيك خيال» (1385)، از آثار نصرالله حكمت هستند.
انتهاي پيام
يکشنبه 9 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 178]