واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ژاپن، كشور كمرباريكها!
عمومي- ترجمه پروانه حجت:
ژاپن، كشوري كه به داشتن مشكل چاقي در جهان مشهور نيست، امروز يكي از بزرگترين كشورهايي است كه در سطح ملي، مبارزه با چاقي را- بهمنظور لاغر كردن شهروندانش- آغاز كرده است.
طبق يك قانون ملي كه از ۲ ماه پيش در ژاپن شروع به اجرا شد؛ ادارههاي دولتي و شركتها موظفند اندازهگيري دور كمر كارمندان ۴۰ تا ۷۴ ساله را بهعنوان بخَشي از معاينات سالانه خود قرار دهند كه اين برابر با اندازهگيري دور كمر ۵۶ ميليون ژاپني يعني حدود ۴۴ درصد از كل جمعيت است.
در اين برنامه، استانداردهايي كه براي دور كمر مردان درنظر گرفته شد، ۳۳.۵ اينچ و محدوده تعيين شده براي دور كمر زنان، ۳۵.۴ اينچ بود؛ اين مرزها در سال ۲۰۰۵ ميلادي، توسط فدراسيون بينالمللي ديابت بهعنوان راهنمايي براي تشخيص عوامل خطر براي ژاپنيها درنظر گرفته شد.
به افرادي كه دور كمرشان از اين محدوده تجاوز كند و علائم بيماريهاي مربوط به اضافه وزن را نشان دهد، ۳ ماه رژيم كاهش وزن داده ميشود و اگر بعد از ۳ ماه موفق نشوند، موظفند بهمدت ۶ ماه، دورههاي آموزش تغذيه صحيح را بگذرانند.
دولت ژاپن در راستاي رسيدن به هدف كاهش اضافه وزن جمعيت به ميزان ۱۰ درصد طي ۴ سال آينده و ۲۵ درصد طي ۷ سال آينده، شركتهايي كه اين معاينه در برنامه بهداشتي آنها قرار ندارد را جريمه مالي خواهد كرد.
وزارت بهداشت ژاپن بر اين عقيده است كه مبارزه با چاقي از گسترش بيماريهايي چون ديابت و حملات قلبي پيشگيري ميكند و همچنين پيشگيري از افزايش اندازه دور شكم در افراد، هزينههاي سنگين مراقبتهاي بهداشتي را در جوامع كهنسال كاهش ميدهد.
در ژاپن، كشوري كه تقريباً همه مردم آن زير پوشش خدمات درماني و مراقبتهاي بهداشتي محل كار خود قرار دارند؛ به موجب طرحي كه افراد ۷۵ سال به بالا را ملزم به پرداخت هزينه بيشتر بابت خدمات بهداشت عمومي ميكرد، موجي از خشم و انتقاد شديد در پارلمان ژاپن را به سمت نخستوزير ياسوفاكودا جاري كرد و اين اولين مخالفت در برابر نخستوزير، در تاريخ پس از جنگ ژاپن بود.
منتقدان عقيده دارند كه قوانين دولت بهخصوص معيارهايي كه براي دور كمر مردان درنظر گرفته؛ خيلي شديد و محدودكننده است و براساس آن بيش از نيمي از مردان، داراي اضافهوزن محسوب ميشوند و به موجب آن هزينه دريافت دارو ودرمان، بيش از حد مورد نياز شده و درنتيجه قيمت و هزينه مراقبتهاي بهداشتي بالا ميرود.
بنا به عقيده برخي از اساتيد علوم پزشكي در ژاپن، نيازي به كاهش وزن در مردم اين كشور بههيچ وجه احساس نميشود و اينگونه سختگيريها نتيجه مطلوبي نخواهد داشت.
به گفته آنها اگر اين قوانين در آمريكا اجرا ميشد سودمند بود زيرا بسياري از مردم آمريكايي وزني بالغ بر ۱۰۰ كيلوگرم دارند ولي ژاپنيها لاغرتر از آن هستند كه باعث نگراني مقامات بهداشتي كشور شود.
البته قضاوت اين محققان درمورد آمريكاييها اندكي بدبينانهتر از واقعيت است. نتايج تحقيقي كه توسط مركز ملي آمارهاي بهداشتي انجام شده نشان داد كه متوسط اندازه دور شكم در آمريكاييهاي قفقازيالاصل، حدود ۳۹ اينچ بود يعني ۱ اينچ كمتر از آستانه تعيين شده توسط فدراسيون بينالمللي ديابت براي اين افراد كه برابر با ۴۰ اينچ است.
البته زنان اين قوم نتايجي به اين خوبي نشان ندادند؛ متوسط دور شكم در آنها ۳۶.۵ اينچ بود؛ يعني حدود ۲ اينچ بالاتر از آستانه ۳۴.۶ اينچ كه براي آنها درنظر گرفته شده بود. تفاوت موجود در آستانههاي تعيين شده، نشانگر تفاوت قد و نوع جثه اين افراد با زنان و مردان ژاپني است.
مبارزه با چاقي شكمي چند سال پيش در ژاپن آغاز شد يعني زماني كه وزارت بهداشت اين كشور شروع به پيشگيري از بيماري خاصي با نام« سندرم متابوليك» كرد. اين بيماري، مجموعه عواملي است كه خطر بيماريهاي قلبي-عروقي و ديابت را بالا ميبرد.
اين عوامل شامل چاقي شكمي و قند، چربي و فشار خون بالاست. اين عوارض باعث شروع حركت ملي مبارزه با اضافه وزن در ژاپن شد.
وقتي اين قانون در رسانههاي ژاپن اعلام شد، نگراني در مراكز ملي بهداشتي بالا رفت. در آماگاساكي، شهري در غرب ژاپن، دستاندركاران بهداشتي فشار سختي رابهمنظور اندازهگيري دور شكم، يعني چيزي كه دولت آن را معاينه ضروري و ويژه ناميده بود، گذاشت؛
در اين شهر دور شكم دستكم ۶۵ درصد افراد ۴۰ تا ۷۴ ساله زير پوشش بيمه درماني، بايد اندازهگيري ميشد كه دسترسي به اين هدف بسيار مشكل بود.
در اين طرح ملي، بسياري از شهروندان ژاپني كه از هيكلي متناسب و شكمي صاف و بدون چربي برخوردار بودند، تنها به دليل ۰.۱ اينچ اختلاف از مرز اعلام شده در كمال ناباوري در گروه افراد داراي اضافهوزن محسوب شدند.
به تازگي اما شهردار يكي از شهرهاي استان«ماي» در ژاپن، فعاليتهاي ضدچاقي شكمي را در اين شهر خاتمه داده است. دليل اين حركت، مرگ شهروندي ۴۷ ساله با دور شكمي برابر با ۳۹ اينچ بود كه در حين دويدن دچار حمله قلبي شده و جان خود را از دست داد.
البته هنوز در شهرهاي ديگري همانند «گيم» در استان آماگاساكي گروههايي ديده ميشوند كه با انجام رقص و آواز، خطرات ناشي از شكم بزرگ را يادآوري و مردم را تشويق ميكنند كه بهمنظور پيشگيري از سندرم متابوليك، معاينات لازم را انجام دهند.
به كار بردن شعار مبارزه با متابو(مخفف سندرم متابوليك) به جاي مبارزه با اضافهوزن باعث شده كه دستاندركاران بهداشتي بهتر بتوانند افراد را به كاهش وزن تشويق كنند زيرا هيچ فردي دوست ندارد در «گروه متابو» شناخته شود.
بزرگ ترين شركت توليدكننده رايانه در ژاپن نيز اعلام كرده كه اگر نتواند به اهداف تعيين شده در راستاي كاهش چاقي شكمي برسد، متحمل ۱۹ ميليون دلار جريمه نقدي خواهد شد.
بنابراين، اين شركت تصميم گرفته بهوسيله اندازهگيري دور شكم كارمندان بالاي ۳۰ سال و همين طور برگزاري دورههاي آموزشي مبارزه با متابو، جلوي پيشرفت آن را بگيرد.
برخي از متخصصان عقيده دارند كه اين توصيههاي بهداشتي دولت به قدري شديد است كه برآورده ساختن آن غيرممكن خواهد بود.به عقيده آنها هدف اصلي دولت از اين حركت، واگذار كردن هزينههاي بهداشت و درمان به بخش خصوصي است.
برخي ديگر نيز تاكيد كردند كه بهتر بود اولويت نخست به پيشگيري از استعمال دخانيات داده ميشد. ژاپن دربين كشورهاي پيشرفته بيشترين ميزان مصرف سيگار را دارد و از دستاندركاران قدرتمند صنعت دخانيات در جهان است.
به گفته اين منتقدان، سيگار يكي از دلايل اصلي بروز بيماري متابوليك است. بنابراين اگر دولت بابت اين بيماري نگران است بايد بهعنوان اولويت اول، مردم را از سيگار كشيدن بازدارد.
بنا به عقيده بسياري از صاحبنظران ژاپني، دولت نبايد بابت اندازه دور كمر، اينگونه جنجال و سختگيريهاي شديد را اعمال كند.
نيويورك تايمز
۱۳ ژوئن ۲۰۰۸
تاريخ درج: 8 تير 1387 ساعت 17:10 تاريخ تاييد: 8 تير 1387 ساعت 19:36 تاريخ به روز رساني: 8 تير 1387 ساعت 19:16
شنبه 8 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 274]