واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: با همكارى دانشگاه آزاداسلامى و سازمان زمينشناسى كشور اشكال ژئومورفولوژيكى آتشفشان دماوند براى نخستين بار در كشور شناسايى شد
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: براى نخستين بار در كشور و با همكارى دانشگاه آزاداسلامى واحد علوم و تحقيقات و سازمان زمينشناسى و اكتشافاتمعدنى كشور اشكال ژئومورفولوژيكى آتشفشان دماوند و قابليتهاى زيستمحيطى آن با استفاده از تصاوير ماهوارهاى و GIS براى نخستينبار در قالب پاياننامه دكترى شناسايى و بررسى شد.
به گزارش روز شنبه باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز" مژگان زارعىنژاد مدير گروه GIS اين سازمان و دانشجوى دكترى رشته جغرافياى طبيعى (گرايش ژئومورفولوژى) دانشگاه آزاد اسلامى واحد علوم و تحقيقات از شناسايى اشكال ژئومورفولوژيكى كوه آتشفشان دماوند و قابليتهاى زيستمحيطى آن با استفاده از تصاوير ماهوارهاى و GIS براى نخستينبار در قالب رساله دكترى خود خبر داد.
وي گفت: اين تحقيق به عنوان نخستين پژوهش در زمينه مطالعات ژئومورفولوژى و زيستمحيطى بر روى مخروط آتشفشانى دماوند محسوب مىشود كه روشى بسيار نوين در زمينه آتشفشانشناسى با استفاده از جديدترين فنآورىها است.
وى با بيان اين كه تاكنون آتشفشان دماوند از لحاظ ژئومورفولوژيكى و زيستمحيطى مورد مطالعه قرار نگرفته است، خاطرنشان كرد: با تحقيقات انجام شده در دماوند مىتوان نسبت به هدايت جريانهاى گدازهها، دسترسى به مناطق امن مسكونى و مطالعات زيستمحيطى و اكولوژيكى راهكار مناسبى يافت.
زارعىنژاد مديريت صحيح بحران در زمان فعاليت احتمالى دماوند را در گرو انجام مطالعات كامل و شناخت محيط بيرونى و درونى پيكره اين آتشفشان دانست و گفت: آتشفشان دماوند و مرزهاى طبيعى آن در بخش رودخانه هراز و دليچاى از قسمت شرق، جنوب و غرب و همچنين از شمال تا ارتفاعات ساردويچ مورد بررسى قرار گرفته و در رساله مذكور به شرح مفصل آن پرداخته شده است.
مدير گروه GIS سازمان زمينشناسى و اكتشافاتمعدنى كشور با بيان اين كه به كمك مدل ارتفاعى رقومى و تصاوير ماهوارهاى مساحت و ارتفاع دقيق آنشفشان دماوند تعيين شده، تصريح كرد: نتيجه اين پژوهش، به دست آوردن اطلاعات بسيار دقيق، جديد و مدونى از اين پديده زيباى كشور است كه مىتواند پايه مطالعات صحيحى براى ساير رشتههاى مرتبط با علوم زمين باشد.
وى افزود: در مخروط دماوند، فرمها و اشكال مختلف تحت دو عامل اصلى فرآيندهاى درونى و بيرونى پديد آمدهاند كه پيدايش پيكره اصلى كوه آتشفشان دماوند، مستقيما" تحتتأثير فرآيند درونى بوده و دو عامل مهم مورفوديناميك و مورفورژنتيك كه در زمره فعاليتهاى فرآيند درونى و بيرونى محسوب مىشوند، سبب به وجودآمدن اشكال خاصى در منطقه شده است.
زارعىنژاد در ادامه تصريح كرد: مطالعات صورت گرفته به بررسى كليات منطقه مطالعاتى، ويژگىهاى زمينشناسى و تكتونيكى منطقه، مطالعات اقليمى و تحليل و پردازش دادههاى هواشناسى منطقه، شناسايى حوضههاى زهكشى جهت شكلشناسى يا مورفومترى در سطوح مختلف ارتفاعى و تحليل مورفولوژيكى آنها، معرفى و تحليل دقيق فرمها وفرآيندهاى مختلف از ديدگاه ژئومورفولوژى، مطالعه فرآيندهاى ژئومورفولوژى از چشمانداز اكولوژى و زيستمحيطى پرداخته است.
مدير گروه GIS سازمان زمينشناسى و اكتشافاتمعدنى كشور در ادامه يادآور شد: اطلاعات موجود با استفاده از سه نوع تصوير ماهوارهاى، نقشههاى توپوگرافى با مقياس يكبيستوپنجهزارم، عكسهاى هوايى و مطالعات ميدانى متعدد، بيش از 30 نقشه پردازش شده شامل نقشههاى شيب، سايه روشن ارتفاعى، هيپسومترى، هيدرولوژى، گسلها، نقشههاى موقعيت يخچالى و مجاور يخچالى، منحنى ميزان، جادهها، مسيرهاى كوهپيمايى، محل معادن، موقعيت پناهگاهها، روستاها و مناطق مسكونى در محيط GIS جمعآورى و تهيه شده است.
لازم به ذكر است از رساله مذكور تحت عنوان شناسايى اشكال ژئومورفولوژيكى كوه آتشفشانى دماوند و قابليتهاى زيست محيطى آن با استفاده از تصاوير ماهوارهاى و GIS، با راهنمايى دكتر ابراهيم مقيمى، در تاريخ سهشنبه 11/4/87 در دانشگاه آزاد اسلامى واحد علوم و تحقيقات دفاع خواهد شد./د/207 /144/125
شنبه 8 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 207]