واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: كرهي شمالي سمبل فعاليتهاي هستهيياش را نابود كرد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بينالملل - فرامنطقهيي
پيونگ يانگ ليست كامل برنامههاي هستهيياش را ارائه كرد و امروز (جمعه) در مقابل ديدگان ديپلماتها و دوربينهاي تلويزيوني بينالمللي برج 20 متري خنك كنندهي راكتور هستهيي يانگ بيون را كه سمبل برنامههاي هستهيي كرهي شمالي است، به نشانهي اجراي توافقنامه پكن براي توقف برنامههاي اتمي محرمانهاش منفجر كرد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از خبرگزاري آسوشيتدپرس، يو ميونگ-هوآن، وزيرخارجهي كرهي جنوبي به خبرنگاران گفت كه كرهي شمالي بيانيه خود را در رابطه با برنامههاي هستهيياش به مقامهاي چيني در پكن تحويل داده است.
بر اساس توافقات صورت گرفته كرهي شمالي در مقابل توقف و ارائهي برنامههاي هستهيي كمكهاي انرژي و غذايي دريافت ميكند و آمريكا نيز قول داده به زودي اين كشور را از ليست كشورهاي حامي تروريسم خارج سازد.
كاخ سفيد اعلام كرده "بسيار زود" پس از اينكه كرهي شمالي برنامههاي هستهيياش را اعلام كرد اين كشور از ليست سياه خارج ميشود.
جورج بوش، رييس جمهورآمريكا نيز از اقدام كرهي شمالي در ارائه گزارش جزئيات برنامهي اتمي خود استقبال كرده و گفته است كه آمريكا برخي از تحريمها عليه كرهي شمالي را لغو و اين كشور را از فهرست كشورهاي حامي تروريسم حذف خواهد كرد.
نماينده دولت كرهي شمالي روز پنجشنبه در اجراي توافقنامهي توقف فعاليتهاي اتمي اين كشور، در پكن با مقامات جمهوري خلق چين، رييس مذاكرات شش جانبه، ملاقات كرد و گزارشي تفصيلي را در مورد سابقه فعاليتهاي اتمي كشور خود به آنان تحويل داد.
تحويل اين گزارش مرحله نهايي توافقهايي است كه در جريان مذاكرات گروه شش در پكن به دست آمده و هدف از آن ارائه اطلاعات شفاف در مورد برنامه هاي مخفيانه كرهي شمالي در گذشته است.
در سال 2002، بوش دولت كرهي شمالي را در كنار دولتهاي ايران و عراق، به حمايت از تروريسم و تلاش براي دستيابي به تسليحات كشتار جمعي متهم و از آنان با عنوان تشكيل دهندگان "محور شرارت" ياد كرد.
سياست سختگيرانه ايالات متحده نسبت به كرهي شمالي شامل تعليق توافقنامهي سال 1994 دو كشور و توقف ارسال كمك آمريكا به اين كشور، به خصوص نفت، بوده است.
در سال 1994، كرهي شمالي موافقت كرده بود تا در برابر كنار گذاشتن برنامههاي اتمي نظامي خود، كمكهاي اقتصادي و فني از آمريكا دريافت كند اما در سال 2003، ايالات متحده اعلام كرد كه كرهي شمالي اين توافق را ناديده گرفته و به فعاليتهاي غيرقانوني اتمي دست زده است.
با قطع كمك هاي آمريكا، دولت كرهي شمالي در سال 2003 از پيمان منع گسترش تسليحات اتمي خارج شد و با اخراج بازرسان آژانس بين المللي انرژي اتمي، اعلام داشت كه به دليل كمبود برق، در نظر دارد به ايجاد نيروگاه هاي اتمي مبادرت ورزد.
در تابستان همان سال، دور اول مذاكرات شش جانبه پكن با شركت كرهي شمالي، آمريكا، كرهي جنوبي، ژاپن، روسيه و چين با هدف يافتن راه حلي براي بحران هستهيي كرهي شمالي آغاز شد و اين مذاكرات، با وقفه هاي مكرر، تا كنون ادامه داشته است.
در سال 2006، كرهي شمالي اعلام كرد كه به منظور دفاع از خود، برنامه توليد اسلحه هستهيي را به اجرا گذاشته و يك بمب اتمي را نيز آزمايش كرده است، كه محكوميت و تشديد تحريم هاي بين المللي عليه اين كشور را در پي آورد.
كرهي شمالي در اعتراض به واكنش بين المللي، براي مدتي از شركت در مذاكرات پكن خودداري ورزيد اما اين گفتگوها دوباره از سر گرفته شد و در سال گذشته به امضاي توافقنامهاي انجاميد كه طبق آن، كرهي شمالي پذيرفت كه در برابر دريافت كمك هاي اقتصادي و فني به خصوص از سوي ايالات متحده، به برنامههاي مخفيانه اتمي خود خاتمه دهد.
انتظار ميرود گزارش كرهي شمالي شامل جزئياتي در مورد برنامهي غني سازي اورانيوم به منظور توليد تسليحات اتمي و همچنين انتقال احتمالي فن آوري هستهيي به كشورهاي ديگر باشد.
آمريكا گفته است كه در صورتيكه اين گزارش ابهامات باقي مانده در مورد فعاليت هاي اتمي كرهي شمالي را مرتفع كند، اين كشور را از فهرست سياه حاميان تروريسم خارج و برخي از تحريم هاي وضع شده عليه آن را لغو مي كند.
مرحله نهايي اجراي توافقنامه پكن شامل خلع سلاح هستهيي كرهي شمالي و تحويل تسليحات اتمي و مواد مورد استفاده در اين نوع جنگ افزارها خواهد بود.
اجلاس وزراي خارجهي گروه هشت در ژاپن
موضوع كرهي شمالي و فعاليتها و اقدامات اين كشور موضوع اصلي نشست وزيران خارجهي گروه هشت در ژاپن است.
كاندوليزا رايس، وزير امور خارجهي آمريكا در اين نشست تاكيد كرد: هر گونه اقدام از سوي آمريكا در پاسخ به اعلام برنامههاي هستهيي كرهي شمالي، در صورت تاييد اسناد ارايه شده از سوي پيونگ يانگ خواهد بود.
رايس به خبرنگاران همراه وي در اين سفر كه قرار است پس از ژاپن به كرهي جنوبي و چين نيز ادامه يابد، گفت: ما به اقداماتمان براي تاييد روند خلع سلاح هستهيي كرهي شمالي ادامه خواهيم داد.
پيونگيانگ در بيانيهاش به ارايه جزييات درخصوص برنامههاي تسليحات هستهيياش نپرداخته بلكه اين ارائهي اين جزييات را به مرحلهي بعدي مذاكرات خلع سلاح منوط كرده اما رايس گفت: اين اسناد بايد شامل اطلاعات كليدي در خصوص زرادخانههاي كرهي شمالي باشد.
وزير خارجهي آمريكا تاكيد كرد: به يقين برنامههاي تسليحاتي و ديگر برنامهها مورد بررسي قرار خواهند گرفت و در روند غير هستهيي شدن همه آنها نابود خواهند شد. همهي اين امور بايد در يك روند قابل تاييد، انجام شود.
رايس افزود: اگر ما بتوانيم ميزان دقيق پلوتونيومي كه توليد شده را مورد تاييد قرار دهيم پس از آن ميتوان تصميم گرفت كه در روندهاي بعدي غيرهستهيي شدن بايد چه اموري انجام شود. بنابراين، اين يك اقدام بسيار عادي در رابطه با تاييد برنامههاي هستهيي كرهي شمالي ميباشد.
مقامهاي آمريكايي تاكيد كردهاند كه ليست برنامههاي هستهيي كرهي شمالي بايد كامل و صحيح باشد.
كريستوفر هيل، معاون وزير امور خارجه آمريكا نيز اظهار داشت: كرهي شمالي اذعان داشته است كه در مورد تسليحات هستهيياش به ما اطلاعات لازم را ارايه خواهد داد. به محض اينكه براي مذاكرات بعدي دور يكديگر جمع شويم در خصوص مسايل باقي مانده در اين مذاكرات گفتوگو خواهيم كرد.
هيل تاكيد كرد: قدم بعدي در مذاكرات خلع سلاح تاييد ادعاهاي پيونگ يانگ در خصوص ميزان پلوتونيوم توليد شده خواهد بود كه اين تاييد احتمالا ظرف 45 روز به پايان ميرسد.
همچنين وزيران خارجهي گروه هشت امروز تاكيد كردند كه جزئيات برنامههاي هستهيي كرهي شمالي بايد با دقت مورد بررسي قرار گيرد. آنها همچنين بر اين امر تاكيد كردند كه موضوع اتباع ربوده شدهي ژاپني توسط كرهي شمالي بايد مورد بررسي قرار گيرد و حمايت خود را از ژاپن در اين زمينه اعلام داشتند.
انتهاي پيام
جمعه 7 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 272]