واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مركز كنترل تسليحات آمريكا:قرارداد هسته اي هند و آمريكا؛عامل دامن زدن به مسابقه تسليحاتي
به گفته برخي تحليلگران، قرارداد هسته اي هند و آمريكا آرمان منع گسترش سلاحهاي هسته اي را تضعيف خواهد كرد و به يك مسابقه تسليحاتي در منطقه دامن خواهد زد.
به گزارش خبرگزاري مهر، مركز كنترل تسليحات و منع گسترش سلاحهاي هسته اي آمريكا در تحليلي نوشت : قرارداد هسته اي هند و آمريكا از تابستان سال گذشته به تاخير افتاده و اين در حالي است كه هند و آژانس بين المللي انرژي اتمي درباره توافقنامه پادمانها مذاكره كرده اند. اين قرارداد به مدت 9 ماه به دليل مخالفت احزاب سياسي هند در حال تعليق بوده است. كمونيستها كه اين قرارداد را تهديدي براي سياست خارجي مستقل هند مي دانند، تهديد كرده اند كه اگر هند توافقنامه پادمانها را امضا كند، از دولت ائتلافي به رهبري " مانموهان سينگ" نخست وزير هند خارج خواهند شد.
"لئونور تومرو" نويسنده اين مطلب خاطر نشان كرده است : تاكنون ديدارها و مذاكرات در دولت ائتلافي هند براي رسيدن به يك توافق، با شكست روبرو شده و اين در حالي است كه زمان براي دولت هند در جهت امضاي توافقنامه پادمانها رو به اتمام است. دولت بوش نيز به فشارخود بر دولت هند ادامه مي دهد تا دهلي نو در اين زمينه اقدامي را انجام و آنچه را كه قرار بود يكي از دستاوردهاي سياست خارجي بوش بوده باشد، نجات دهد.
در ادامه اين مطلب آمده است : اما دانشمندان برجسته هسته اي هند در پاسخ به اين افزايش فشارها از اين قرارداد انتقاد كردند و به ترديدهايي در زمينه ضمانت تهيه بدون وقفه سوخت و حقوق مربوط به بازفراوري اشاره كردند. اما حتي اگر اين قرارداد به جلو حركت كند و نخست وزير هند تواقفنامه پادمانها را نهايي كند؛ اجراي گامهاي باقيمانده امري دشوار خواهد بود. گروه تهيه كنندگان هسته اي بايد آن را مورد بازنگري قرار دهد و تصويب كند تا اجازه تغييرات در اصول بين المللي مربوط به صادرات مواد و فناوري هسته اي را بدهد. دولت بوش هم بايد اين توافقنامه را به كنگره ارائه دهد. كنگره هم فرصتي خواهد داشت تا جلسات گفت و شنودي را پيش از راي گيري برگزار كند.
به عقيده تومرو، وارد كردن سوخت از آمريكا سطح اورانيوم محدود هند را كه در برنامه نظامي آن مورد استفاده قرار مي گيرد، افزايش مي دهد و از اين رو به هند اجازه مي دهد تا توليد سلاحهاي هسته اي خود را تا سطح قابل ملاحظه اي افزايش دهد. احتمالا پاكستان نيز در توسعه ظرفيت سلاحهاي هسته اي خود رقابت خواهد كرد و به يك مسابقه تسليحات هسته اي در منطقه دامن خواهد زد. سينگ مكررا بر خودداري از امضاي پيمان ممنوعيت آزمايش جامع حتي اگر كشورهاي ديگر آن را تصويب كنند، تاكيد كرده است.
نويسنده افزوده است : اما سئوالاتي كه باقي مي ماند درباره آينده توافقنامه هسته اي غيرنظامي بين آمريكا و هند در دولت آينده آمريكاست. در سال 2006 " باراك اوباما" نامزد حزب دموكرات براي انتخابات رياست جمهوري آمريكا به اين قرارداد راي مثبت داد، اما وي همچنين به اصلاحيه هاي مهم منع گسترش سلاحهاي هسته اي راي داد. سناتور " جان مك كين" نامزد حزب جمهوريخواه براي انتخابات رياست جمهوري آمريكا هم اعلام كرده كه از اين قرارداد به عنوان ابزاري براي تقويت رابطه كشورش با بزرگترين دموكراسي جهان حمايت خواهد كرد.
در پايان اين مطلب به نقل از مك كين آمده است :" ما بايد تعامل فعالي با هند و پاكستان براي بهبود ايمني زرادخانه هاي هسته اي و مواد تسليحاتي داشته باشيم و يك نظم هسته اي ايمن جهاني را ايجاد كنيم كه احتمال گسترش سلاحهاي هسته اي و احتمال يك درگيري هسته اي را از بين مي برد. " اما مك كين به هيچ يك از اصلاحات منع گسترش سلاحهاي هسته اي راي نداد.
جمعه 7 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 216]