واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: در گفتگو با «جامجم» عنوان شد چالش مجوز مجدد براي انتشار چاپهاي جديد كتاب
جام جم آنلاين: بحث لزوم دريافت مجوز مجدد براي انتشار چاپهاي جديد كتاب در دوره اخير، به چالشي جدي بين ناشران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تبديل شده است. وزارت ارشاد درحالي صدور مجوز چاپ جديد كتابها را به بررسي مجدد كتابها موكول كرده كه حجم زياد آثار بررسي نشده چاپ اول در كنار تعداد زياد آثار چاپ چندم باعث كندي روند صدور مجوز كتاب و خسارت مادي و معنوي مؤلفان و ناشران شده است.
روز گذشته علي رازيني، رئيس ديوان عدالت اداري در گفتگويي با خبرگزاري دانشجويان ايران تاكيد كرد: اصل بر اين است كه وقتي به كسي مجوز داديم، حرفمان را پس نگيريم، زيرا موجب بياعتمادي مردم به حكومت ميشود.
رازيني با بيان اين كه مردم انتظار ندارند دولت زير عهد خود بزند،خواستار جبران خسارت اشخاصي شد كه براساس مجوز صادر شده اقدام به سرمايهگذاري كردهاند.
وي گفت: اگر فردي بررسي ضعيف و غيردقيق در مورد صدور يك مجوز داشت، بايد با اين موارد برخورد شود و به عنوان تخلف اداري ، فردي را كه مجوز صادر كرده، مورد بازخواست قرار داد تا مشكلات به دوش مردم نيفتد. تعدادي از دستاندركاران حوزه نشر در گفتگو با خبرنگار جامجم با استقبال از اظهارات رئيس ديوان عدالت اداري خواستار اصلاح شيوه بررسي و صدور مجوز كتاب در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي شدند.
رازيني از موضع قانون سخن گفته است
محمدعلي جعفريه، مدير انتشارات «ثالث» با استقبال از اظهارات علي رازيني، اظهارات وي را از موضع قانون و بيانمر قانون ارزيابي كرد.
جعفريه با اشاره به اين كه در دوره جديد، وزارت ارشاد حتي براي كتابهاي قديمي و چاپ دهم الزام بررسي مجدد براي صدور مجوز دارد، گفت: اين مساله مانند اين است كه شخصي كه سالها قبل مدرك تحصيلي گرفته است، به دليل عوض شدن رئيس دبيرستان محل تحصيلش، مجبور شود دوباره امتحان بدهد.
وي با انتقاد از برخورد سليقهاي ارشاد با موضوع صدور مجوز كتاب گفت: سياستهاي اعلام شده براي صدور مجوز، بسيار كلي است، اما تفسيرهاي مختلفي از آن ميشود.
به گفته مدير نشر ثالث، تاكنون هيچگاه ضرر ناشي از لغو مجوز يك كتاب كه قبلا منتشر شده، جبران نشده است و صحبتهاي آقاي رازيني به عنوان مجري قانون از اين منظر نيز قابل توجه است.
ناصر ايجادي، مدير انتشارات قصيدهسرا نيز با استقبال از سخنان رئيس ديوان عدالت اداري، موضعگيري او را در اينخصوص مهم ارزيابي كرد.
وي گفت: انتشارات قصيدهسرا همراه انتشارات روشنگران و نشر افق، شكايتي رسمي از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به ديوان عدالت اداري درخصوص درخواست غيرقانوني اين وزارتخانه براي صدور مجوز چاپهاي مجدد كتاب دادهايم كه پس از 2 سال اين شكايت به نتيجه مشخصي نرسيده و همچنان در جريان است.
به گفته وي، تعدادي از كتابهاي اين انتشارات براي چاپهاي جديد لغو مجوز يا مشروط به گرفتن مجوز جديد شده كه در هيچ موردي جبران خسارت صورت نگرفته است.
صورت مساله بزرگ و مشكلات پيشرو عليرضا بهشتي، مدير انتشارات روزنه نيز با مثبت ارزيابي كردن موضعگيري رازيني در خصوص درخواست صدور مجوز مجدد براي چاپهاي جديد گفت: به نظر ميرسد در وزارت ارشاد گاه صورت مساله را آنقدر بزرگ ميگيرند كه در جمع كردن آن دچار مشكل ميشوند.
وي با بيان اين كه نيمي از 50 هزار عنوان كتابهاي منتشر شده مربوط به چاپهاي مجدد است، تاكيد كرد: وزارت ارشاد براي بررسي كتابهاي چاپ اول دچار مشكل است و جالب اين است كه در اين شرايط، براي كتابهاي چاپ چندم هم صدور مجوز جديد را شرط انتشار اعلام كردهاند.
براي بررسي اين حجم از كتابها به هزار نفر مميز همفكر و هم سليقه نياز دارند و مشخص است كه در اين خصوص به مشكل برميخورند.
به گفته وي، در اين شرايط طبيعي است كه موارد زيادي از كتابهاي داراي مشكلات مربوط به مميزي از اين سد رد ميشوند.
وي در خصوص موضوع مميزي پيشنهاد داد، وزارت ارشاد استانداردها و خطوط قرمز مميزي را اعلام كند و بر اساس آن، مسئوليت محتوايي و بررسي كتابها را به مديران نشرها بسپارند و در صورت تخطي از خطوط قرمز، موضوع در دادگاه صاحب صلاحيت بررسي شود تا صف طولاني درخواست مجوز تشكيل نشود و مسووليت انتشار آثار نيز با ناشران باشد.
پنجشنبه 6 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]