واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نقش آلايندههاي شهري در وقوع جرائم - صفر خاكي
تشكيل و گسترش شهرنشيني به لحاظ تراكم و تعدد افراد با فرهنگهاي مختلف و شكل و ساختار مسكن و تراكم صنايع و وسايل نقليه و محدوديتهاي ناشي از اجراي قوانين و مقررات شهري و نيز گراني هزينهها و خدمات، ذاتا شهرها را با رفتارهاي خشونتآميز از سوي شهروندان مواجه كرده است. از نظر ساختار شهري بين كيفيت و نوع مسكن، ارتفاع ساختمانها، برجنشيني و محدوديت مساحت مسكن و فقدان محيط باز و فضاي سبز در محل سكونت كه ناشي از بورسبازي زمين و كسب سود بيشتر با ساخت و سازهاي كاذب ميباشد با آستانه تحمل افراد ارتباط وجود دارد.
زندگي در محيطهاي بسته و فاقد امكانات تفريحي و شلوغ و پرجمعيت مثل برجهاي بلند حس امنيت افراد را كاهش ميدهد و فرد همواره در اضطراب و ناآرامي زندگي را سپري خواهد كرد و بر اين اساس با كوچكترين عامل محرك، تحريك شده و از خود رفتارهاي خشونتبار بروز خواهد داد.به لحاظ شدت محدوديت در تردد و زندگي آزاد در شهرها، هر كس ديگري را مزاحم خود تلقي ميكند و اين عامل موجب ايجاد حس عصبانيت در وي ميگردد. فقدان حس امنيت از يكسو و ازدياد حس عصبانيت از سوي ديگر او را به خشونت و ارتكاب جرم سوق ميدهد.حال اگر به اين مشكلات اجتنابناپذير مشكل فقر و آلودگي صوتي و هوا را نيز اضافه كنيم به اين نتيجه ميرسيم كه عوامل فراوان و حادي در شهرها، بهداشت رواني افراد را تهديد ميكند و با كوچكترين حركت عصبانيت ناشي از ضعف، آستانه تحمل با بروز خشونت جاي گفتوگو و مراوده را ميگيرد.به اين دليل است كه در شهرها مشاجرات ساده لفظي بين فرد با خانواده يا ديگران به راحتي با قتل خاتمه پيدا ميكند.
امروزه آلودگي صوتي و هوا و اثر آنها در وقوع جرم و جنايت مورد بحث دانشمندان پزشكي و جرمشناسي است. دانشمندان پزشكي با انجام آزمايشات مكرر به اين نتيجه رسيدهاند كه قرار گرفتن در معرض سرب در دوران پيش از تولد و اوايل كودكي و در جريان زندگي سبب آسيب به مغز و امكان بروز بزهكاري و جنايت ميشود. نتايج تحقيقات علمي نشان ميدهد كه بين آلودگي هوا در اثر سرب كه در اثر مستقيم زندگي ماشيني ناشي از خودروهاي بنزينسوز در شهرها ميباشد و ارتكاب جنايت و خشونت ارتباط وجود دارد و اين را ناشي از اختلال در رشد سلولهاي مغزي اعلام ميدارند. اين تحقيقات علمي به سالهاي 1979 و 1984 به سرپرستي كيم ديت ريش بين گروهي از زنان باردار ساكن در محله مملو از آلودگي ناشي از سرب صورت گرفته است. تحقيقات ديگر نشان ميدهد افرادي كه در سن جواني در معرض تركيبات سربي قرار ميگيرند حداقل 5 سال زودتر از سن واقعي پير ميشوند. براساس تحقيقات پژوهشگران دانشگاه جانهاپكينز آمريكا به سرپرستي برايان شوارتز آلودگيهاي محيط زيست ميتواند موجب زنگزدگي ذهن و پيري زودهنگام مغز شود. تركيبات آلاينده ديگر مثل مس و سموم آفتكش و استعمال دخانيات نيز ميتواند اثر مخرب در بهداشت روان و هدايت فرد به ارتكاب جنايت و خشونت را موجب شود. سرب علاوه بر برخي رنگها در اثر احتراق بنزين در موتور خودروها در فضا منتشر ميشود و يك ماده بسيار مضر در هواي آلوده شهري است و ارتباط مستقيم با عصبانيت و پرخاشگري افراد و ارتكاب رفتارهاي خشونتبار دارد و با تاثير در سلولهاي مغزي كنترل فرد بر رفتارش را كاهش و آستانه تحمل افراد را به شدت تضعيف مينمايد و چنانچه اين عامل بيولوژيكي با عوامل ديگر مثل مشكلات اقتصادي، شغلي، اجتماعي، خانوادگي و شخصي همراه باشد بروز جنايت با كوچكترين برخوردي با فرد ديگر دور از انتظار نخواهد بود، كما اينكه در موارد مشابه توقف مكرر در ترافيك و يا عصبانيت ناشي از افتادن خودرو در چالههاي خيابان و تصادف جزئي و خسارتي دو خودرو و در پي آن مشاجره لفظي دو راننده و يا مشاجره با پليس براي جريمه نكردن راننده متخلف موجب بروز خشونت و آسيب يافتن يكي از طرفين گرديده است. با اين اوصاف شايد بتوان يكي از عوامل عمده عدم رعايت حق تقدم و قوانين و مقررات رانندگي در شهرهاي پرترافيك و اعمال خشونت و عصبانيت در رانندگي را در همين اثر آلايندههاي صوتي و هوايي بر سلولهاي مغزي متخلفين جستوجو كرد.
نتايج حاصل از اين تحقيقات امروزه كارشناسان را به مطالعه در جهت ارتقاي بهداشت رواني افراد سوق داده و تلاش بر اين است كه عوامل موثر در تهديد بهداشت رواني و پايين آمدن آستانه تحمل افراد شناسايي و با رفع آنها در جهت تقويت بهداشت رواني گام برداشته شود.
داديار اظهارنظر دادسري امور جنايي تهران
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
پنجشنبه 6 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 253]