واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ديابتيها افسرده نباشيد
بيماري- گروه سلامت:
هر روز دارو خوردن، لحظه به لحظه مراقب خوردن خود بودن، هر روز پاها را براي رصد زخمهاي احتمالي چك كردن، آزمايشهاي دورهاي، نگراني از بالا و پايين شدن قند خون و... اينها و دهها و صدها مورد ديگر، آشناي لحظههاي بيماران ديابتي است.
بيمارياي كه از دسته بيماريهاي مزمن و متأسفانه شايع محسوب ميشود و تنها راه مقابله با آن، كنترل همين موارد ريز و درشت در زندگي است.
اين مسائل، كه زندگي بيماران مبتلا به ديابت را درگير خود كرده است، زمينه بروز انواع اختلالات و بيماريهاي روانپزشكي را نيز در آنها فراهم ميكند.
تازهترين بررسيها، شيوع افسردگي شديد در بيماران ديابتي، ۱۲ درصد تخمين ميزند. همين بررسيها نشان داده كه درمان افسردگي به روشهاي گوناگون در اين بيماران، ميتوان هزينه درمان كلي آنها را درازمدت تا حد خوبي پايين بياورد.
به گزارش رويترز، محققان در دانشگاه واشنگتن، گروهي از بيماراني را كه همزمان ديابت و افسردگي داشتند، در يك دوره يكساله تحت آموزش و درمان افسردگي قرار دادند.
آنها در اين دوره آموزشي، از تغييرات رفتاري مرتبط با بيماريهاي مزمني مثل ديابت سخن گفتند و سعي كردند به آنها مهارتهاي مقابله با استرس و تنش رواني را بياموزند.
استرسهايي كه نديده گرفتنشان زمينه ابتلا به انواع اختلالات روانپزشكي را فراهم ميآورد. همچنين بيماران با افسردگي شديد را، با داروهاي ضدافسردگي، درمان كردند.
نتيجه، كاهش ۳ هزار و ۹۰۰ دلاري در هزينه درمان اين بيماران، در طول مدت ۵ سال بود.
اين محققان، نتيجه به دستآمده را چندان دور از ذهن نميدانند؛ چرا كه معتقدند بيماران مزمن كه افسردگي آنها درمان شده، بهتر ميتوانند از مسائل مرتبط با سلامتشان مراقبت كنند؛ از تغذيه گرفته تا ورزش و مصرف منظم و بهموقع داروها و مراجعه دورهاي به پزشك و درمانگران.
دراين صورت، بيماريشان هم بهتر كنترل ميشود و اين هم باعث بهبود كيفيت زندگي آنها ميشود و هم در هزينههاي درمانيشان تاثير قابلملاحظهاي دارد. بهعنوان مثال، در اين بيماران قطع اندام، بهعلت زخمهاي ديابتي، كمتر اتفاق ميافتد كه اين خود يك عامل مهم در پايين آوردن هزينههاي درمان است.
در سالهاي اخير تلاش زيادي شده تا بيماريهاي روانپزشكي و درمان آنها، از حالت لوكس و تفنني خارج شده و به يك ضرورت تبديل شود؛ با اين حال، هنوز در درمان بيماريهاي روانپزشكي همراه با بيماريهاي جسمي، بهخصوص بيماريهاي مزمن، مشكل داريم.
شايد اين مشكل از آنجا ناشي شود كه پزشكان باليني، آموزش كامل و صحيح را در اين رابطه نديدهاند و گمان ميكنند اگر بيمار مشكل قلبي يا داخلي دارد، بايد تنها به همان مشكل پرداخت و تجويز داروهاي مرتبط با اين بيماريها، براي درمان او كافي است.
اين در حالي است كه پژوهشهاي مختلف، بر رابطه بين بيماريهاي جسمي گوناگون و بروز اختلالات روانپزشكي تاكيد دارند. هفته گذشته، يكي از اين مطالعات در مورد رابطه بين افسردگي و ابتلا به ديابت منتشر شد كه اين تاكيد را تازه ميكرد.
دراين مطالعه، كه در دانشگاه جانز هاپكينز انجام شد، مشخص شده بود كه افراد افسرده، تا ۴۲ درصد بيش از سايرين در معرض ابتلا به ديابت هستند.
اين نتايج، منتشر شده در اين نتايج در نشريه آرشيو پزشكي داخلي را، بگذاريد در كنار مطالعات متعددي كه در سالهاي گوناگون و در مراكز تحقيقاتي سراسر دنيا انجام شده و نشان ميدهد ميزان بروز بيماريهايي مانند افسردگي و اضطراب در بيماران مزمن، بيشتر از سايرين است و همزماني اين بيماريها با مشكل جسمي اصلي، ميتوان موجب وخيمتر شدن عوارض بيماري و حتي بالا رفتن احتمال مرگومير آنها شود.
بنابراين بيراه نيست درصورتي كه به بيماريهاي مزمني چون ديابت، بيماريهاي قلبي، فشارخون بالا و... مبتلا هستيم، از پزشك خود بخواهيم ما را از لحاظ سلامت روان نيز مورد ارزيابي قرار دهد.
تاريخ درج: 5 تير 1387 ساعت 18:37 تاريخ تاييد: 5 تير 1387 ساعت 19:25 تاريخ به روز رساني: 5 تير 1387 ساعت 19:23
چهارشنبه 5 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 208]