تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 30 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):سخن گفتن درباره حق، از سكوتى بر باطل بهتر است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1854854155




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

همه جا خانه عشق است


واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: همه جا خانه عشق است
اي در حرم و دير، ز تو صد آهنگ

بي‌رنگي و جلوه مي‌كني رنگ به رنگ

خواننده تو را مؤمن و ترسا، شب و روز

در مسجدِ اسلام و كليساي فرنگ!

هاتف اصفهاني كه در اين رباعي، مسجد و كليسا را به هم دوخته و دست در دست هم خواسته، پيشتر و بيشتر مي‌توان گفت كه از عارفان مسلمانِ ايران الهام گرفته است. اين همان احساسِ الهام گرفته و انديشه‌ي وام گرفته‌اي است كه در ترجيع‌بند معروف هاتف، به اوج شكوه شكلي و معنايي‌اش رسيده است. بسياري از عرفاي تاريخ اسلام و ايران، در مقام مقايسه‌ي مذاهب و اديان، از شاخ و برگ‌هاي متفاوت الميوه(!) عبور مي‌كردند و به ريشه‌هاي عميق مشترك المباني مي‌رسيدند. درست است كه تفاوت‌هاي موجود در ظاهر و باطن شرايع و احكام و به عبارت ديگر شكل و محتواي متفاوت در جمال و كمالِ اديان را نمي‌توان انكار كرد، امّا اين ظاهر و باطن و اين شكل و محتوا از نظرگاه عارفان حقيقي بر باطن عميق‌تري استوار است كه اشتراكات جوهري مذاهب از آن منبع نشأت مي‌گيرد. آن باطن عميق‌تر و آن جوهر مشترك لطيف‌تر كدام است؟ آيا همان نيست (يا يكي از تعبيراتش همان نيست) كه در زبان حافظِ عاشق و عارف آمده است؟ همان حقيقتي كه تجلّي تكراري‌اش نيز تكراري نيست. هرچند "لاتكرار في‌التجلّي" را معناي ديگري هم قائل باشيم.

همه‌كس طالب يارند چه هشيار و چه مست

همه جا خانه عشق است چه مسجد چه كنشت

ما، در تاريخ اسلام و ايران چنين نگاهي هم داشته‌ايم و چنين نظرگاهي. (البته تاريخ تعصّب و خامي و تنگ‌نظري هم داشته‌ايم و انكار نمي‌كنيم). پس با چنين پشتوانه‌اي متعجّب نخواهيم شد اگر ببينيم كه مسيحيان ارمنستان نيز مسجد مسلمانان ايراني را در ميان ارمنيان همينگونه نگريسته‌اند. مسجدي كه بزرگترين و تنها مسجد ايروان است و از نيمه دوم قرن هيجدهم ميلادي (برابر با نيمه اول قرن دوازدهم هجري شمسي) تا امروز متّكي و مطمئن به ميزباني ارامنه، همچنان سربلند و سرافراز برجاي و برپاي مانده است. مسجدي كه در خانه غيرمسلمانان، غريب نبوده و احساس غربت نكرده است. برعكسِ مسجدي كه ممكن است حتّي در خاك مسلماني نيز به غربت باطني غريب مانده باشد!

براي "دريچه"اي كه ادّعا و آرزو دارد كه به روي همه فرزندان فضيلت در هر زمان و هر مكان روزنه مهرورزي بگشايد، چشم گشودن به چهره مسلمانان و مسيحياني كه در مجلس مشترك به گفتگو نشسته‌اند، معلوم است كه مطلوب است. در اين مجلس، حلقه وصل، "مسجدِ مهمان" بود. نه به قول مولانا: "مسجد مهمان كُش"، كه داستانش در مثنوي آمده است. البته مسجد مهمان‌كش يا به تعبير ديگر مسجد عاشق‌كشِ مولوي هم در حقيقت مسجد مهمان‌نواز بوده است؛ مسجدي كه مهمان حقيقي يعني عاشق حقيقي مي‌توانست راز طلسمش را بگشايد و به جاي خونريزي، به زَر ريزي‌اش وادار كند.

به هرحال حضور در مجلس انس ايراني و ارمني، آنهم در وضعيّت ويژه‌اي كه "تنها مسجد" ايروان، نقطه پيوند و حلقه وصل اهل مجلس است، مغتنم است. "ماكت ظريف و زيبا و هنرنما"ي مسجد ارمنستان، كه با قطعات اصيل و تاريخيِ بازمانده و برگرفته از همان بناي باستاني ساخته شده، جمع مهمانان را به كارواني تبديل مي‌كرد كه در گذر زمان و در جاده‌هاي بي‌انتهاي تاريخ تاريك، جستجوگر سوسوي چراغي است كه بر فراز مأذنه (گلدسته)ي مسجد، راه مي‌نمايد و روشنايي مي‌دهد و به خود يعني به خدا مي‌خواند. آقايان باستاني پاريزي و روح‌الاميني از دانشگاه و آقايان خسروشاهي و حجّتي كرماني محمّدي و معادي‌خواه از حوزه،گردهمايي مليّت‌ها و نژادها و زبان‌ها و دين‌هاي گوناگون را اگرچه در مقياس محدود شهادت مي‌دادند. سفير ارمنستان و مهندس طرّاح ماكت نيز. آمدن لوريس چكناواريان (رهبر اركستر) را هم انتظار مي‌كشيدند كه نتوانست بيايد. به طنز گفتم جمع كردن اينهمه روحاني و ارمني در كنار يكديگر و بر سر يك ميز تميز، خودش هنري است كه نمي‌توان از آن بي‌ذكر خير گذشت. اجتماع ارامنه و كرامنه (كرماني‌ها) همكه ديگر جاي خود دارد.

امّا مسجد. مسجد معبد است. معابد در طول تاريخ بشر صرف‌نظر از ايّامي كه ابزار سوءاستفاده‌ي سلطه‌گران و دنياپرستان مي‌شده‌اند، جايگاهي بلند و برازنده داشته‌اند. مسجد و كليسا و كنيسه، پناهگاه هم بوده‌اند. پناهگاه نيازمندان، پناهگاه گناهكاران، پناهگاه رانده‌شدگان. مرحوم مهندس بازرگان، روزي كه روزگار غربت مساجد بود و مُد بود كه روشنفكران مسجد را فراموش كنند، فصلي تمام از كلام مكتوب خويش را به طرح و شرح اين حقيقت اختصاص داده بود كه: مسجد، خانه خدا و خانه مردم ـ هر دو ـ ست. خانه‌ي خدايي كه خانه مردم هم هست. خانه مشترك خدا و مردم. تاريخ اسلام درصدر طلوع خويش، اين جايگاه‌ها و كاركردها را به مسجد داده بود: مجلس شورا، هيأت دولت، مدرسه علمي، پادگان، پرستشگاه، نيايشگاه، مجلس وعظ. و حالا مي‌توان گفت: مركز توان‌بخشي و بازسازي، حمّام روح، ورزشگاه روحاني، مهمانخانه عمومي، حجله‌ي جان، جايي براي معاشقه با خدايي كه دوستش مي‌داريم، خانه دوست، دارالتّربيه، مركز دايره توسعه‌ي شهر و روستا، محور گردهمايي بازار و مدرسه و گرمابه و گلستان، پارك روح، بوستان تفرّج معنوي.

هاتف اصفهاني در ترجيع‌بند معروفش كه يكي از شاهكارهاي ادبيّات عرفاني ايران است، جوهر مسجد و كليسا و كنشت و معبد را يكي مي‌داند و يكي مي‌بيند. او نه تنها از گلدسته مسجد، بلكه از ناقوس كليسا هم "اذان وحدت" مي‌شنود. و البته گوش‌هاتف بايد داشت تا توانست صداي هاتف را شنود كرد! بشنويد:

در كليسا به دلبر ترسا

گفتم اي دل به دام تو دربند

ره به وحدت نيافتن تاكي

ننگ تثليث بريكي تا چند

لب شيرين گشوده با من گفت

وز شكر خنده ريخت از لب قند

كه گر از سرّ وحدت آگاهي

تهمت كافري به ما مپسند

در سه آيينه شاهد ازلي

پرتو از روي تابناك افكند

سه نگردد بريشم ار او را

پرنيان خواني و حرير و پرند

ما در اين گفتگو كه از يك سو

شد زناقوس، اين ترانه بلند

كه يكي هست و هيچ نيست جز او

وحده لااله الّاهو

انگار ترجيع‌بند هاتف را صدايي كه با تحرير و ترجيع فرشتگان همراه بود، از بام بلند مسجد تك مناره‌ي ايروانِ ارمنستان مي‌خواند. ما مي‌شنيديم و گروه "كُر" مي‌خواند.




 چهارشنبه 5 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 232]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن