واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: درسهاي جام سيزدهم
فوتبال- ليلا داودي:
يورو 2008 امشب با برگزاري بازي آلمان و تركيه وارد مرحلهاي تازه از حيات خود ميشود.
رقابتهايي كه بهدليل شكل خاص خود، اجازه داد تيمهايي غيراز قدرتهاي سنتي و هميشگي قاره سبز قدرت خود را نشان دهند و مسيري تازه را در فوتبال اروپا براي خود باز كنند.
البته اين يك مورد براي يورو چيز تازهاي نيست. يورو غالبا محلي براي عرضه اندام تيمهاي نوظهور فوتبال اروپاست. هنوز داستان سال 1992 كه يوگسلاوي بهدليل اختلافات داخلي و جنگ بالكان و اتفاقات خاص آن از حضور در يورو منع شد، از ذهن فوتبالدوستان پاك نشده است.
دانماركي كه حذف شده آن مسابقات بود و اصلا نبايد به رقابتهاي مرحله نهايي ميرفت، به جاي يوگسلاوي راهي مسابقات شد و با درخشش پيتر اشمايكل در چارچوب دروازه و ياندالتوماسون در خط حمله تا فينال پيش رفت و قهرمان شد تا قاره سبز را انگشت به دهان بگذارد.يوروي قبل هم دست كمي از آن جام نداشت. يونان همراه با اتو ره هاگل آلماني توانست خود را به اولين فينال اروپايي برساند و با كسب عنوان قهرماني به نخستين افتخار بزرگ تاريخ خود رسيد.
در يوروي سيزدهم كه برخلاف نامش شايد چندان هم نحس نبود، امسال هم نوبت به تركيه و روسيه رسيده است. تيمهايي كه تاكنون سابقه حضور در نيمه نهايي يورو را در پرونده ندارند و اتفاقا هر دو تيم تا اندازهاي براي حريفانشان كابوس درست كردهاند. روسيه و تركيه با دو شيوه كاملا متفاوت تا نيمه نهايي پيش آمدهاند.
بازيكنان تيم ملي تركيه يكي از درسهاي بزرگ جام را به هواداران فوتبال دادند. تركها با روحي كه فاتح تريم در آنها به وجود آورد و انگيزهاي كه هميشه به كارشان آمده، چند مرحله سخت را پشت سر گذاشتهاند تا به نيمه نهايي برسند. آنها نشان دادند اميد، قدرت خلق چه معجزاتي را دارد. اگر اميد نميبود، تركيه در همان مرحله مقدماتي حذف ميشد؛ اما آنها سوئيس را با گل دقيقه 2+90 شكست دادند، جمهوري چك را به لطف اشتباه پيتر چك و ميزان بالاي خواست و همت تيمي در حالي از پيش رو برداشتند كه تا 14 دقيقه به آخر كار با 2 گل از اين تيم عقب بودند و در نهايت كرواسي را با گلي كه شايد ديگر در تاريخ فوتبال تكرار نشود، شكست دادند.
گل دقيقه 119 كلاسنيچ، سرمربي كرواتها را تا مرز سكته از فرط خوشحالي پيش برد چون او تيم خود را با اين گل ديرهنگام، برنده بازي ميدانست؛ اما اسلاون بيليچ هيچ گاه فكر نميكرد در يكي از اتفاقات نادر فوتبال دنيا، تركها در آن لحظات سخت و ياس آور، توپ را از روي نقطه مياني زمين به درون چارچوب دروازه تيم او بفرستند.
جام سيزدهم درسهاي ديگري هم نداشت. خالد بولهروز نشان داد نميتوان جلوي جريان زندگي را گرفت. او با آنكه فرزند خود را از دست داده بود، تيمش را همراهي كرد تا مردم كشورش بهدليل غم شخصي او ضربه نخورند.
هلند با بردي كه در برابر روماني به دست آورد نشان داد در فوتبال مدرن، هنوز قلبها براي دنيايي پاك ميتپد. اين تيم در حالي كه ميتوانست با يك بازي معمولي، برد روماني را تضمين كند، در برابر اين تيم با تمام توان بازي كرد تا به ايتاليا فرصتي دوباره براي زندگي بدهد.
يورو درسهاي ديگري هم داشت. زمان و 3 مسابقهاي كه از اين جام باقي مانده شايد به ما در فراگيري بيشتر اين درسها كمك فراواني كند. بخش دوم آمار مسابقات را با هم مرور ميكنيم:
آفسايد
پرتغال در صدر تيمهايي ديده ميشود كه در تله آفسايد قرار گرفتهاند. 17 آفسايد نشان ميدهد بازيكنان اين تيم در كنار قدرت تهاجمي، چقدر نسبت به آرايش مدافعان حريف بيتفاوت بودهاند. پس از اين تيم نام ايتاليا با 15 و آلمان و هلند با 12 آفسايد ديده ميشود. كرواسي، يونان، لهستان و روسيه هم با 11 آفسايد در رده بعدي قرار دارند. در انتهاي اين جدول اتريش قرار دارد كه تنها يك بار بازيكنانش در تله آفسايد قرار گرفتهاند.
دريافت
ايگور آكينفيف دروازهبان روسيه با مهار 27 توپ درون چارچوب، بهترين نمره را بهخود اختصاص داده است. پس از آنها ادوين فان درسار و خط دفاعي هلند قرار دارند كه 22 توپ درون چارچوب را دريافت كردهاند. از اين تعداد 20 توپ را فاندرسار مهار كرده است. سوئد و جمهوري چك بهترتيب با 21 و 19 دريافت در ردههاي بعدي قرار گرفتهاند.
حمله
روسيه در تعداد حمله هم سرآمد تيمهاست. اين تيم 84 حمله در 4 مسابقه خود طراحي كرده كه 21 حمله در هر مسابقه را نشان ميدهد. اسپانيا با 82، هلند با 73 و پرتغال با 65 حمله ديگر تيمهاي هجومي جام بودند.
در فهرست آمار جام، روسيه 29 حمله خود را از سمت چپ، 30 حمله را از سمت راست و 25 حمله را از وسط زمين طراحي كرده است كه در حمله از سمت چپ در صدر ايستاده و در دو آيتم بعدي بهترتيب پشت سر تيمهاي اسپانيا و هلند قرار گرفته است.در انتهاي جدول كلي حمله، نام سوئد ديده ميشود كه 29 حمله در طول 3 مسابقه خود داشته است.
درصد مالكيت
پرتغال اگر به آلمان برخورد نميكرد ميتوانست به ركوردي ديگر دست يابد. اين تيم بهطور ميانگين در هر بازي 5/55 درصد صاحب توپ بود و در صدر جدول اين آيتم قرار گرفته است. اسپانيا پس از اين تيم قرار گرفته كه بهطور متوسط 2/55 درصد هر بازي توپ را دراختيار خود داشته است. هلند با 75/53 درصد، تركيه با 25/52 درصد و روسيه با 75/51 درصد مالكيت توپ در ردههاي بعدي قرار دارند.
پاس
اسپانيا با 2442 پاس (5/610 پاس در هر بازي) در صدر جدول كلي پاس ديده ميشود. هلند با 2166 پاس (5/541 پاس در هر بازي) و ايتاليا با 2006 پاس (5/501 پاس در هر بازي) در ردههاي بعدي قرار دارند. در اين جدول جمهوري چك ديده ميشود كه بازيكنانش در 3 بازي اين تيم 1138 پاس رد و بدل كردهاند.
نكته جالب، درصد پاسهاي صحيح تيمهاست. از ميان 2442 پاس اسپانياييها، فقط 328 پاس درست بوده كه 82 پاس سالم در هر بازي را نشان داده و آنها را در صدر اين جدول هم قرار ميدهد. هلند با 314، آلمان با 306 و ايتاليا و پرتغال با 304 پاس صحيح در مكانهاي بعدي اين جدول قرار گرفتهاند.
از ميان 453 پاس بلند اسپانياييها 271 پاس به مقصد رسيده كه آنها را در اين آيتم هم در صدر قرار داده است. هلنديها 444 پاس بلند داشتهاند كه 235 پاس به يار خودي رسيده است.
از 1504 پاس متوسط اسپانياييها هم 348 پاس به مقصد رسيده است. تنها بخشي كه در جدول پاس در تسخير اسپانياييها نيست، پاس كوتاه است. ايتالياييها با 490 پاس كوتاه در صدر جدول اين بخش قرار دارند اما در بخش پاسهاي كوتاه سالم، هلند قرار دارد كه بازيكنانش 321 پاس كوتاه هدفدار به هم دادهاند.
پاسهاي دونفره
دنيل پرانچيچ و ايوان راكتيچ از كرواسي با 40 پاس دوبل در صدر جدول پاسهاي دونفره قرار دارند. پس از آنها كلود ماكه له له و ژرمي تولالان از فرانسه با 38 پاس دوبل ديده ميشوند.
خطا
تركيه با 87 خطا (75/21 خطار در هر بازي) در بالاي اين جدول قرار دارد. اسپانيا با 81 خطا، روسيه با 77 خطا و هلند با 76 خطا در مكانهاي بعدي ديده ميشوند.
اخطار و اخراج
تركيه در يك جدول ديگر هم بهعنوان بداخلاقترين تيم شناخته شده است. بازيكنان اين تيم 14 اخطار دريافت كردهاند كه 5/3 اخطار در هر بازي را نشان ميدهد. ايتاليا با 9 اخطار در 4 بازي و اتريش و يونان با 8 اخطار در 3 بازي ديگر تيمهاي بداخلاق جام بودهاند. سوئد با 3 اخطار در 3 بازي بهعنوان خوش اخلاقترين تيم جام شناخته شده است. در اين دوره فقط 3 بازيكن با كارت قرمز داوران مواجه شدهاند. آبيدال از فرانسه، باستين شواين اشتايگر از آلمان و دميرل دروازه بان تركيه.
سانتر
بازيكنان روسيه 183 بار در 4 بازي (75/45 سانتر در هر بازي) اقدام به سانتر كردهاند. اسپانيا با 151 سانتر و آلمان با 131 سانتر در ردههاي بعدي قرار گرفتهاند.
شوت
ايتالياييها و هلنديها با 32 شوت به سمت دروازه از محوطه 5/5 متر در صدر جدول آيتم كلي شوت قرار دارند. در انتهاي اين جدول لهستان با تنها 4 شوت ديده ميشود. در آيتم شوت از خارج محوطه 5/5 متر نام تيم اسپانيا ديده ميشود كه بازيكنانش 64 شوت به سمت دروازه حريفان زدهاند. جمهوري چك با 14 شوت در رده آخر اين جدول قرار دارد. اسپانياييها با 33 شوت در چارچوب، دقت بيشتري هم نسبت به ديگر تيمها داشتهاند. بازيكنان روماني در طول 3 بازي تنها 7 شوت در چارچوب دروازه حريف شليك كردند.
در شوت به چارچوب دروازه حريفان از داخل محوطه 5/5 متر پرتغال با 18 شوت و در آيتم شوت به چارچوب از خارج از محوطه 5/5 متر اسپانيا با 25 شوت ديده ميشوند.
تاريخ درج: 5 تير 1387 ساعت 12:12 تاريخ تاييد: 5 تير 1387 ساعت 13:10 تاريخ به روز رساني: 5 تير 1387 ساعت 13:08
چهارشنبه 5 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 400]