واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: طالقان، شهري آرميده در دامنه كوههاي البرز
كرج- خبرنگار اطلاعات: منطقه طالقان در ميان دره بزرگي در كوههاي البزر قرار دارد و متشكل از حدود 80 روستاي كوهستاني است كه در فاصله 130 كيلومتري شمال غرب تهران قرار دارد. زبان مردم طالقان فارسي و لهجه آنها تاتي است و تنها در دهكده ميناوند آن مردم به زبان تركي سخن ميگويند.
آيين مردم طالقان تا حدود قرن سوم هجري دين زرتشت بوده است با ظهور اسلام و گراييدن مردم قزوين و ساير مناطق نزديك به طالقان به مذهب شافعي و مالكي مذاهب جديد در ميان آنان رونق پيدا كرده اما چون ساداتي كه به طالقان روي آورده پيرو زيد بن علي بن حسين بن علي(ع) بودند، آيين زيديه را كه حسينيه نيز مينامند برگزيده و به آن علاقمند شدند.
روستاهاي زيباي طالقان در دامنههاي جنوبي و شمالي، در ارتفاع 1400 تا 2600 متر از سطح دريا، در امتداد رودخانهها و كنار چشمهسارها پراكنده شدهاند.
طالقان از سه بخش پايين طالقان، ميان طالقان و بالا طالقان تشكيل شده است.
طبيعت روحنواز طالقان به عنوان مهمترين جاذبه منطقه، گردشگران بسياري را به سوي خود جذب ميكند.
قله استوار شاه البرز با ارتفاع 4200 متر در بلندترين نقطه مرز طالقان و الموت و قلههايي چون: سات، بام، ناز، كهار، زرينهكوه، لشكرك و كلوان با ارتفاع بين 3400 تا 4400 متر به همراه غارهايي از جمله: مرغبند در ناريان، كلهسنگ در دنبليد، خلي زر در وركش و غارهاي بزج و بادامستان و نيز آبشارهاي: سفيدآب در غرب شاه البرز، شل بن در غرب بزج، ترهنو در جرينان و آبشارهاي آسكان، سوهان و كركبود، مجموعهاي متنوع و كامل را براي دوستداران طبيعت فراهم آوردهاند، نزديكي به ارتفاعات علم كوه و كلاردشت و نيز وجود چند مسير راهپيمايي كمنظير كه طالقان را به سواحل درياي خزر مربوط ميكند بر جذابيتهاي اين منطقه افزوده است.
ويژگيهاي تاريخي، طبيعي و فرهنگي طالقان موجب ظهور مشاهيري در زمينههاي گوناگون هنري از جمله: خط، نقاشي و موسيقي را فراهم آورده است و بزرگاني چون: درويش عبدالمجيد طالقاني (استاد بلامنازع خط شكسته)، ميرعماد و غلامحسين اميرخاني (استادان گذشته و معاصر خط نستعليق) و استاد استادان موسيقي، غلامحسين درويش (درويش خان) را در دامان خود پرورانده است.
جاذبههاي فرهنگي، تاريخي
منزل آيتالله طالقاني در گليرد و يادمان، درويش عبدالمجيد طالقاني در مهران از آثار ديدني تاريخي و فرهنگي طالقان به شمار ميآيند.
از ديگر آثار و بناهاي تاريخي طالقان - مصون مانده از آسيبهاي طبيعي - ميتوان به برخي قلعهها، امامزادهها، مقابر، حمامها و آسيابهاي آبي اشاره كرد.
در ميناوند، قلعه منصور و قلعه كيقباد در شمال هرنج، قلعه دختر در گتهده، قلعه پراچان و قلعه فاليس، امامزاده هارون در جوستان، شاه محمد حنيفه در كركبود، امامزاده زكريا در ميراش، و نيز امامزادههاي روستاهاي سيدآباد، اورازان، كش، كشتهرود، كلاه رود، اسفاران، خچره، بقعهمير در وشته، و مقبره پيران در ديزان، مهران، گتهده و اوانك، بقاياي آسيابهاي آبي در برخي از روستاها و نيز آثار نهر بزرگ انتقال آب از طالقان به قزوين در امتداد قلههاي رشتهكوههاي جنوبي طالقان، بسيار ديدني است.
شاهرود، رگ حياتي طالقان
شاهرود رگ حياتي اين سرزمين دير زمان است كه از كوهپايههاي شرقي آغاز و با طولي نزديك به 105 كيلومتر به سمت غرب جاري است. اين شريان آبي بيش از 15 رودخانه كوچك و بزرگ منطقه را كه از چشمه سارها و برفابها سرچشمه ميگيرند، همراه خود تا سپيدرود ميبرد تا با آبهاي قزل اوزن آميخته و راهي درياي خزر شود. هنوز بزرگترين وسيله حملونقل است. به اين معني كه در اواخر تابستان تمامي چوبهايي را كه در منطقه طالقان قطع ميكنند به رودخانه مياندازند و به وسيله جريان تند آب آنرا حمل ميكنند.
سد مخزني طالقان
سد مخزني طالقان با ظرفيت 420 ميليون مترمكعب كه بر روي شاهرود ساخته شده، نقطه عطف مهمي در تاريخ، جغرافيا و محيط زيست منطقه محسوب ميشود و تحولات و آثار عظيمي را از خود بر جاي خواهد گذاشت.
اورازان، روستايي زيبا در طالقان
اورازان (بروزن جوكاران) ده كوهستاني است كه از منطقهاي بكر و در منتهاي شرقي كوهپايههاي طالقان قرار دارد كه ساكنان آن هنوز با سنگ چخماق و چپقهاي خودشان را آتش ميكنند و براي روشن كردن اجاقها و تنورها از چوبهايي كه پنج - شش برابر يك چوب كبريت بلندي دارد و سر آن آغشته به گوگرد است، استفاده ميكنند.
گرچه در كتابهاي رسمي جغرافيايي سكنه آنرا در حدود 700 نفر تخمين زدهاند ولي در حدود يكصد خانوار در آن سكونت دارند كه بنا به گفته كدخداي محل در سال 1326 جمعا460 ً نفر جمعيت داشته است.
چهارشنبه 5 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]