واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: صف خريد ميليوني سهام در بورس
رونق بازار سهام در حالي از چند هفتهگذشته شروع شده كه صف خريد چند ميليون سهمي برخي شركتها و عدم عرضه سهام از سوي سازمان خصوصيسازي و سهامداران عمده، باعث افزايش عطش سرمايهگذاران و تمركز بر روي سهام چند شركت و قفل شدن معاملات تعدادي از شركتها شده است.
به گزارش فارس، نشانههاي رونق نسبي بازار سهام در شرايطي از همان هفتههاي اول سال جاري مشخص شده بود كه با توجه به اثر عوامل متعدد درون و برون سازمان مانند آرامش در مناسبات سياست خارجي و پرونده هستهاي ، ركود بازار مسكن، كاهش نرخ سود بانكي، افزايش قيمتهاي جهاني برخي محصولات و ... بورس در هفتههاي اخير شاهد رونق قابل قبول و ورود نقدينگي و سرمايهگذاران جديد شده است.
اين جريان خوشايند و داغي معاملات سهام در حالي به باور همگان رسيده كه از سوي ديگر سرمايهگذاران حقوقي و حقيقي بازار سهام كه در سالهاي گذشته چندان سود مناسبي را از بورس به دست نياوردهاند، اين روزها با افزايش سطح اعتماد و ترسيم افق هر چند كوتاه مدت تحركات تازه و گستردهاي را در امر مبادلات به نمايش گذاشتهاند.
رونق بازار سهام در حالي با رشد روز افزون و ركوردشكني پياپي شاخص بورس (طي سالهاي اخير) كاملا" مشهود شده كه با نگاهي به جدول تقاضاي خريد برخي شركتها مشخص ميشود كه سرمايهگذاران جديد و قديم از عطش وافر و سيري ناپذيري برخوردار شدهاند.
بررسيها از صفهاي خريد چند ده ميليون تعدادي از شركتهاي مقبول بورس نشان ميدهد كه ترافيك انبوه و طولاني مدتي ايجاد شده و به دليل عدم عرضه سهام ، زمينه قفل شدن معاملات اين شركتهاي برتر را به وجود آورده است.
براين اساس، جداول عرضه و تقاضاي برخي شركتها حاكي است كه متقاضيان خريد و علاقمندان به رشد قيمت بر روي سهام شركتهاي فولادي و معدني و برخي تك سهمها تمركز ويژهاي كردهاند، به طوري كه براي شركتهاي فولاد مباركه صف خريد 93 ميليون سهمي، فولاد خوزستان و فولاد خراسان هر يك بيش از 2 ميليون سهمي ، براي چادرملو 12 ميليون سهمي ، براي كشتيراني 15 ميليون سهمي ، براي ملي مس صف خريد 3 ميليون سهمي و براي شركتهايي چون سرمايهگذاري غدير، صف خريد 10 ميليون سهمي تشكيل شده كه مجموع اين تعداد سهام افزون بر 54 ميليارد تومان پشت دروازه بورس باقي مانده تا با عرضه سهام شركتهاي فوق وارد بازار سهام شود.
نشانههاي رونق بازار سهام در شرايطي از چند هفته گذشته مشخص شده بود كه علي رحماني مديرعامل شركت بورس ابتدا اين رونق را ناشي از تمركز فعالان بر روي چند سهم خاص و معروف ميدانست اما اين روزها كه بورس با بازدهي مطلوبي مورد توجه عام و خاص قرار گرفته وي به تاثير پائينبودن درصد سهام شناور آزاد بر رشد قيمت سهام اشاره ميكند و ميگويد: تقاضاي خريد ميليوني برخي شركتها و عدم عرضه سهام موجب افزايش قيمتها شده است.
وي ادامه ميدهد: سازمان خصوصيسازي قبل از عرضههاي بلوكي سهام شركتها، بايد به تعهدات مربوط به درصد سهام شناور آزاد شركتها عمل كند تا قيمت تابلوي سهام قابل اتكا باشد.
مديرعامل شركت بورس اعتقاد دارد درصد سهام شناور آزاد شركتها در بازار اول بايد 20 درصد و بازار دوم 15 درصد و ديگر بازارها 10 درصد باشد تا با رعايت حداقلهاي لازم زمينه صحيح بودن قيمت سهام فراهم شود.
رحماني بر اين باور است: در بازار رقابتي هر خريدار و فروشندهاي بايد قادر به عرضه و تقاضا و معامله هر ميزان سهام باشد اما در بورس ايران چنين امكاني وجود ندارد و در بسياري از موارد عرضه سهام فاقد كشش قيمتي بوده كه اين موضوع زمينهساز افزايش قيمتها و شكلگيري حباب قيمتي ميشود.
مديرعامل شركت بورس به برخي اقدامات در افزايش سهام شناور آزاد شركتهاي تازه وارد اشاره ميكند و ميگويد: براساس تعهدات وزارت اقتصاد به بورس، هنگام عرضه سهام بانكها بايد 5 درصد سهام به صورت شناور آزاد و 15 درصد ديگر از سهام در اختيار مديرعامل شركت بورس باشد تا به فراخور شرايط عرضه شود.
لزوم تغيير رويه سازمان خصوصي سازي
اين اظهارات بالاترين مقام اجرايي بازار سرمايه كشور در حالي بيان ميشود كه عليرغم تلاشهاي سازمان خصوصيسازي روند عرضه سهام شركتهاي بورس و تازهوارد قابل قبول نبوده و مديران اين سازمان در حالي از يك سو به عرضه سهام در نيمه دوم سال اعتقاد دارند كه مقاومت برخي مديران مياني در عرضه سهام شركتهاي جديد از سويي ديگر مشكلات متقاضيان حضور در بازار سهام را دو چندان كرده است.
اين جريان دو سويه و موثر در افزايش صفهاي خريد سهام در حالي از مدتها قبل قابل مشاهده بود كه سازمان خصوصيسازي بايد با تغيير نگرش از يك طرف و فشار مضاعف بر مسئولين براي عرضه سهام جديد از طرف ديگر، اقداماتي سريع را انجام دهد تا از فرصتها و ظرفيتهاي كنوني بورس نهايت استفاده به عمل آيد.
سازمان خصوصيسازي هر چند با برخي مخالفتها و مقاومتها روبرو است اما مديران اين سازمان ميتوانند با تكيه بر ابلاغيه و قانون اصل 44 (كه به تازگي به تصويب رسيده) سدهاي موجود مقاومتها را شكسته و با عرضه به موقع و به قيمت سهام شركتهاي جديد نقش بسزايي در ايجاد تعادل بازار سهام و پاسخگويي به نيازهاي سرمايهگذاران و در نتيجه هدايت و كنترل نقدينگيهاي سرگردان جامعه داشته باشند.
بررسيهاي انجام شده از وضعيت نقد شوندگي سهام شركتهاي بزرگ و مطرح بورس نشان ميدهد كه پتروشيمي فناوران در رتبه 58، سايپا در رتبه 59، معادن روي ايران در پله 65گروه بهمن در پله 74، سرمايهگذاري توسعه ملي در جايگاه 111، پتروشيمي اراك در رتبه 118، ايران خودرو در رده 123،مپنا در مرتبه142، كشتي راني در رتبه 149، سرمايه گذاري غدير در پله 158 و سرمايه گذاري سايپا در جايگاه176 نقدشوندگي حاضر بوده اند.
نقد نشدنيهاي بورس
در ميان سهام 285 شركت حاضر در تابلوهاي معاملات طي مدت ياد شده، شركتهاي فيبر ايران، قند قهستان، پارس خزر، ايتالران، سيمان اصفهان، سيمان قائن، جوش اكسيژن، نئوپان 22 بهمن، شركتهاي قندي پارس، بيستون و پيرانشهر، صنعتي بارز، پارس متال ، گروه صنعتي سديد با رتبههاي 285 تا 272 نقد شوندگي از وضعيت نامناسبي براي خريد و فروش سهام برخوردار بودند.
نقد شوندهترين سهام
از سوي ديگر نقدشوندهترين سهام در سه ماه ابتدايي سال مشخص شدند.
رتبه نقد شوندگي سهام شركتهاي بورسي در حالي از برآورد 6 عامل تعداد روزهاي معامله، تعداد خريداران، حجم و ارزش سهام، تعداد دفعات معاملات و متوسط ارزش روز سرمايه محاسبه ميشود كه اين متغير براي سرمايهگذاران حقوقي و نهادي و همچنين سرمايهگذاران حقيقي حرفهاي از جايگاه ويژهاي در بررسي سهام شركتها جهت خريد و فروش برخوردار است و سرمايهگذاراني كه از حجم سرمايه بالا و ديدگاه كوتاه مدتي برخوردارند همواره سعي دارند از بين شركتهاي نقد شونده سهامي را معامله كنند.
50 سهم نقدشونده
بررسيها از 285 شركتي كه از ابتداي سال تا پايان خرداد در تابلوهاي معاملاتي حاضر بودند حكايت از آن دارد كه شركتهاي تراكتورسازي، ايران خودرو ديزل، فولاد مباركه،پتروشيمي خارك، زامياد ، سيمان فارس و خوزستان، ملي مس ، گل گهر، صدرا و بانك پارسيان 10 سهم نقدشونده بازار طي سال جاري بودند كه از وضعيت معاملاتي بهتري نسبت به ساير سهام برخوردار شدند.
اين درحالي است كه سهام شركتهاي هپكو، فارسيت درود، سرمايهگذاري اميد، دارو كوثر ، سرمايهگذاريهاي توسگستر، ساختمان ، صندوق بازنشستگي، بوعلي ، فجر سپاهان و داده پردازي با قرار گرفتن در رتبههاي يازدهم تا بيستم نقد شوندگي، امكان معاملات سهام را براي سرمايهگذاران فراهم كردند.
در ادامه اين 20 شركت، سهام شركتهاي سرمايهگذاري توسعه معادن و فلزات، آذرآب، سرمايهگذاري توسعه صنعتي، چادر ملو، ليزينگ غدير، سرمايهگذاري بانك ملي، تايد واتر، فولاد خوزستان، نفت بهران ، جوشكاب يزد، نورد قطعات فولادي، كربن ايران، سرمايه گذاري توكا فولاد، كيميدارو، شاهد، سرمايهگذاري صنعت و معدن، فولاد خراسان، مالي و اعتباري سينا، نوسازي و ساختمان، البرز دارو، ايران تاير، نيروكلر، ذغال سنگ نگين، سرمايه گذاري ملي ايران، موتوژن، دارو جابرابن حيان، الكتريك خودرو،دارو لقمان، تكنوتار و سرمايه گذاري سپه در پلههاي 21 تا 50 نقدشوندگي ايستادند.
چهارشنبه 5 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]