واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: زن، مظهر جمال الهي ، رهپوي قله كرامت انساني
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): اسلام به كرامت انساني به مثابه يكي از بنيادي ترين مباني تعامل حقوقي، سياسي ، اجتماعي در جامعه مي نگرد و جلوه هاي اين كرامت انساني در عرصه هاي مختلف زندگي اجتماعي و فردي انسان نمايان است.
پژوهشگران معارف ديني معتقدند توجه به خلقت زن نيز به طور خاص و جايگاه ويژه او در تكوين و مظهريت اسماي الهي كمك مساعدي به شناخت استعداد فراوان زنان در رسيدن به قله كرامت مي كند.
دراين تفكر زن مظهر خالقيت و رازقيت خداوند است به گونه اي كه به عنوان شاهكار آفرينش ، جسم وي به گونه اي طراحي شده است كه بتواند نوزاد انساني را در خود پرورش دهد.
وجود زن بارقه اي از رحمت واسعه الهي براي تربيت انسانها و تامين نيازها اعم از امنيت ، رشد جسمي ، رشد عاطفي و رواني است چرا كه خلقت حكيمانه خداوند زن را بستر رويش قرار داده و وجود انساني در حريم پاك زن تكوين مي يابد.
در زمينه كرامت انساني گرچه زنان و مردان داراي شئون و حيثيت برابرند، اما انسان قادر است با به كارانداختن استعدادهايي كه خداوند به او عنايت فرموده مراتب كمال انساني را طي نمايد و به مدارج اعلي ارتقا يابد. به اين ترتيب است كه رفتار انساني منزلتهاي متفاوتي را ايجاد ميكند و در نتيجه افراد نسبت به يكديگر برتري پيدا مينمايند.
در اين خصوص خداوند ميفرمايد: "يا ايها الناس انا خلقناكم من ذكر و انثي و جعلناكم شعوباً و قبائل لتعارفوا ان اكرمكم عندالله اتقيكم..." [حجرات/13]
"اي مردم ما همه شما را نخست از مرد و زني آفريديم و آنگاه شعبههاي بسيار و فرق مختلف گردانيديم تا يكديگر را بشناسيد بزرگوارترين شما نزد خداوند باتقواترين مردمند..."
براين اساس، برخورداري از كرامت ذاتي و كرامت اكتسابي براي همگان از جمله زنان مطرح است و آنان حق برخورداري از تكريم و احترام ديگران را دارند و به هر ميزان كه آنان داراي كرامت اكتسابي بيشتري باشند سزاوار بهرهمندي از تكريم بيشترهستند.
در كرامت انسان و هرآنچه در حركت به سوي آن مورد نياز است ، جنسيت تاثير ندارد و تفاوت هاي فردي در عالم ماده از جهت حفظ و بقا ضرورت دارد نمي تواند در مراتب بالاتر از اين نقشي ايفا كند چرا كه تفاوت هاي فردي محملي براي تفاخر و تبعيض نيست و تنها ملاك براساس گفته خداوند تقوي است.
بعضي از ديدگاههاي افراطي به جاي نگرش تكاملي ، به تفاوت هاي زن و مرد از منظر تقابلي نگريسته و باطرح برتري هاي طبيعي زنان و مردان نسبت به يكديگر آنهارا در مقابل هم قرار مي دهند كه اين موضوع باعث هدر رفتن نيرو و سرمايه هاي فراوان مي شود و فرصتهايي كه بايد در خدمت هدف خلقت و تكامل زنان و مردان و نسل حاصل از توالد و تربيت ايشان باشد صرف اينگونه عكس العمل ها مي شود.
به نظر مي رسد هرحركتي كه بخواهد با ادعاي طرفداري از زنان تحت عناويني چون فمنيسم و يا باگرايشهاي سنتي - مذهبي به اين تقابل دامن بزند ، محكوم به طرد است و وجود اينگونه تعاملات در اين موضوع مهم توجه مضاعفي را از سوي ارباب علم و دين طلب مي كند.
ازديدگاه قرآن و نمونه هاي عيني در سيره معصومين و تربيت يافتگان آن بزرگواران ، شخصيت زنان بسيار والاست كه در هيچ مكتب و فرهنگي نظير آن يافت نمي شود.
قداست ذاتي زن ، عواطف وي ، مظهريت اسم خالق و نمايندگي رحمت خداوندي وي بركسي پوشيده نيست و با استناد به آنها مي توان از بسياري تعبيرات سليقه اي و برداشت هاي كلي از احاديث و شرع مقدس كه دوستان ناآگاه و دشمنان آگاه القاء مي كنند ، مصون ماند.
به يقين براي نيل به اهداف متعالي اسلام در اين زمينه زنان مسلمان بايد با استناد به قرآن كه سرچشمه وحي الهي و ملاك حق و حقيقت است و همچنين منابع ديني در به اثبات رساندن جايگاه رفيع كرامت انساني خود تلاش كنند.
سه شنبه 4 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 358]