واضح آرشیو وب فارسی:ایران اسپورت: بورس و بازار - از زمان احمدينژاد تجارتمان متوقف شد
بورس و بازار - از زمان احمدينژاد تجارتمان متوقف شد
بهراد مهرجو، هيراد حاتمي: دامنه فشارهاي سياسي بر اقتصاد ايران همچنان ادامه دارد. بسياري از بازرگانان ايراني روايت ميكنند كه طي ماههاي گذشته حجم صادراتشان به شدت كاهش داشته است. آنان بر اين باورند كه سياستهاي خارجي ايران دليل وقوع اين اتفاق بوده است. همپيمانان غربي ايران نيز اكنون به دوستان سابق بدل شدهاند و تنها نظاره سياستورزي ايرانيان نشستهاند.
فشارهاي سياسي به حدي بود كه حتي كشورهايي مانند سوئيس را نيز به واكنش وا داشته است. «فيليپ ولتي» سفير سوئيس در تهران در گفتوگوي خود با روزنامه كارگزاران به تشريح روابط اقتصادي ميان دو كشور ميپردازد. او بر اين باور است كه سوئيس براي گسترش روابط اقتصادي خود با ايران علاقه بسياري دارد. شايد سفر وزير امور خارجه سوئيس به ايران كه چندي پيش صورت گرفت نيز در همين چارچوب باشد.
با توجه به تغيير شرايط سياسي ايران و اعمال تحريمهاي جديد آيا اين مسئله بر ميزان تجارت ايران و سوئيس اثر گذاشته است، به طور كلي رابطه اقتصادي بين ايران و سوئيس در 4 سال گذشته را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
البته من 3 سال است كه در ايران حضور دارم بنابراين نميتوانم در مورد 4 سال گذشته نظر بدهم. اگر بخواهم كلي صحبت كنم بايد بگويم صادرات سوئيس به ايران در طول اين مدت 2 برابر شده است و صادرات ايران به سوئيس هم رشد داشته است. در اين خصوص آمار و ارقام چندان بد نيست. سوئيس كشور كوچكي است اما اقتصادي قوي دارد در عين حال اين كشور محصور در خشكي است و با در نظر گرفتن اين شرايط آمار و ارقام در اين زمينه چندان بد نيست و بهصورت آشكارا صادرات سوئيس به ايران افزايش و رشد داشته است. اين در حالي است كه در سيستم واردات و صادرات ايران تغيير چنداني ديده نميشود.
مهمترين توليد و كالاي صادراتي ايران كه در همه جا صحبت از آن است نفت و گاز و توليدات نفتي است البته اين مسئله تاثيري بر روابط اقتصادي ايران و سوئيس ندارد چرا كه سوئيس كشوري است كه به سياست كاري ندارد. ما به اندازه نيازمان از ايران توليدات نفتي وارد ميكنيم و شايد به اين دليل آمار و ارقام مربوط به صادرات ايران به سوئيس چندان تغيير نكرده است.
تحريمهاي جديد هم ابعاد سياسي دارد. البته اين تحريمها در فضاي اقتصادي نيز اثرگذار خواهد بود، اما اقتصاد سوئيس بر مبناي حركت بخش خصوصي بنا نهاده شده است. بنابراين دولت در اين شرايط نميتواند به صورت مستقيم وارد شود. يعني اگر بخش خصوصي مزيتي در تجارت با ايران داشته باشد وارد ميشود و اگر مزيتي هم نباشد فعاليتهاي خود را متوقف ميكند.
انتخاب احمدينژاد به عنوان رئيسجمهوري ايران و تغيير شرايط سياست بينالمللي ايران چه تاثيري در 3 سال گذشته در اين زمينه داشته است؟
بايد بگويم قبل از انتخاب احمدينژاد تا انتخاب ايشان يعني قبل از سال 2005 رشد فزايندهاي در زمينه اقتصاد داشتهايم اما اين رشد از زمان انتخاب ايشان عملا متوقف شده است، اما من نميگويم اين تاثير و اين آمار بهخاطر انتخاب دكتر احمدينژاد بوده است و خودتان بايد در اين باره قضاوت كنيد و من در جايگاهي نيستم كه بتوانم در اين باره قضاوت كنم.
در رابطه اقتصادي با ايران مهمترين فاكتور براي شما چيست؟
يكي از مهمترين عوامل اين است كه ايران بازار بزرگي است و اعتبار فراواني دارد و مردم ايران به كيفيت كالا اهميت ميدهند. بنابراين اگر كالاي شما با كيفيت باشد براي فروش در بازار ايران شانس فراواني خواهد داشت و اين مسئله براي صادرات سوئيس بسيار خوب است. كالاهاي سوئيس از لحاظ كيفي در سطح بسيار بالايي قرار دارند. بنابراين ايران بازار خوبي براي كالاها و خدمات سوئيس محسوب ميشود و اگر به كالاهاي صادراتي سوئيس به ايران نگاه كنيد ميبينيد اين كالاها از ميان برترين صنايع سوئيسي هستند و سوئيس از لحاظ توليد كالاهاي با كيفيت يكي از كشورهاي برتر در اقتصاد جهان محسوب ميشود. ما براي رقابت در بازار جهاني ناچار به توليد كالاهايي با كيفيتبرتر هستيم. ما در كالاهاي شيميايي، دارويي، الكترونيكي، ماشيني، ساعت و فلزات مختلف و توليدات فلزي از برترينها هستيم و در زمينه خدماتي مثل احداث نيروگاهها ميتوانيم خدمات مهندسي و مشاورهاي ارائه دهيم. اينها از مهمترين صادرات سوئيس به ايران محسوب ميشود. در حال حاضر بخش اعظم صادرات ايران به سوئيس هم توليدات نفتي است و در آينده ممكن است گاز هم به اقلام صادراتي ايران به سوئيس اضافه شود.
بهغير از محصولات نفتي بر روي چه كالاهاي ايراني حساسيت داريد؟
الگوي صادراتي ايران البته بهجز صادرات كالاهاي نفتي الگويي سنتي است. صادرات نفتي ايران عقلاني و انديشمندانه است. ايران پتانسيل تبديل شدن به يك بازار جهاني را دارد اما به دلايل سياسي محدوديتهايي در اين باره وجود دارد.
قرار است سوئيس براي اولين بار گاز ايران را وارد كند؟
مسئله اول اين است كه ما برنامههايي براي خريد گاز داريم. يك كمپاني برق سوئيسي به نام EGN در نظر دارد از ايران گاز بخرد البته اين شركت به هيچ وجه قصد سرمايهگذاري ندارد.
آقاي سفير شما با توجه به شرايط اقتصادي خاص كشورتان حاضر به اعمال فشار به ايران ميشويد؟
شما بايد توجه داشته باشيد كه اقتصاد سوئيس به صورت كامل از طريق بخش خصوصي اداره ميشود. بنابراين دولت در سياستگذاريها تنها مشاركت ميكند. اينكه شركتهاي خصوصي قصد همكاري با ايران را داشته باشند، نه ربطي به دولت ندارد.
ولي سال گذشته بانكهاي سوئيس ايران را تحريم كردند؟
اين اتفاق هم به دولت ربطي نداشت. تاكيد ميكنم كه دولت تنها سياستهاي كلي را تعيين ميكند وقتي بانكها چنين تصميمي را اتخاذ ميكنند به معناي درخواست دولت نيست. بانكها براساس خواستههاي سهامداران خود با شرايط كليشان اينگونه رفتار كرده بودند.
پس بخش خصوصي سوئيس ميتواند وارد بازار ايران شود؟
بله، تاكنون هم شركتهاي سوئيسي وارد ايران شدهاند.
پس دولت سوئيس به دلايل سياسي مخالفتي با اين حضور ندارد؟
قطعا خير ولي اين شركتها شرايط خودشان را در نظر ميگيرند. اگر اوضاع اقتصادي ايران مساعد نباشد آنها هم وارد نميشوند.
سه شنبه 4 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایران اسپورت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1107]