واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: دولت و نگاه كليشهاي به زن - ساناز الله بداشتي
تقريبا نزديك به 4 سال است كه نحوه حضور زنان در جامعه، سياست و يا حتي همان خانواده به مبناي برنامهريزي مردان نهمين دولت جمهوري اسلامي ايران تبديل شده تا نگاه اين بخش مديريتي به زنان (نيمي از جمعيت كشور) پررنگ و پررنگتر شود. نگاهي كه زن را در جامعه نميبيند و براي او عنوان را برميگزيند تا نقش او را به كمترين سطح تقليل بدهند.
مديران امروز ايران، سكان سياست و يا حتي فرهنگ و جامعه ايران را از آن زنان نميدانند و فقط گاهي صندلي كوچكي را در انتهاييترين قسمت هيات دولت براي مشاور امور كنار ميگذارند تا در ميان انبوه مصوبات مردانه دولت، پيشنهادي در مورد بهبود شرايط زنان سرپرست خانوار بشنوند و براي ارائه سهم كوچكي از بودجه كلان كشور به آن طرح تصميمگيري كنند.
البته به آن 32 صندلي كابينه گاهي اوقات هم يك صندلي اضافه ميشود تا مشاور رئيسجمهور فقط در جريان آنچه كه براي زنان تصميمگيري شده قرار گيرد و با تمام وجود همچون ديگران از ايدههاي مردانه دفاع كند.
دولت نهم بارها برنامههاي ويژهاي را براي زنان طراحي كرده تا خود نحوه حضور آنها در جامعه را تعريف كند. اقدامي كه البته از سوي مجلس هفتم هم پشتيباني شده و مورد حمايت نمايندگان قرار گرفته، آييننامه و دستورات ويژهاي است كه با اصل بيستم قانون اساسي مغايرت دارد، اصلي كه در آن قانونگذار به صراحت آورده است:
با اين تعريف شفاف قانون، انگار نمايندگان مجلس شوراي اسلامي بايد بيشتر از هميشه مسوول حفظ حقوق مردم شوند تا مبادا خدشهاي به اصول اساسي جمهوري اسلامي ايران وارد شود. نمايندگان مجلس اما بدون نگاهي كوتاه به اصول قانون اساسي، همپاي دولتمردان از برنامههاي آنها حمايت كردند.
در همين راستا دولت بدون توجه به اصول قانوني با افتخار از اجراي در پذيرش دانشجو در دانشگاهها خبر داد و نمايندگان هم در حمايت از آن سخنرانيها كردند و آن را براي آينده زنان مناسب توصيه كردند،شايد چون نگاه آنها همان گفته معروف رئيس مركز پژوهشهاي مجلس بود كه گفت: اين حرف زنان نبود و بارها و بارها در اعتراض به اين تصميم ناعادلانه، دختران دانشجو و زنان تجمع و به آن اعتراض كردند تا شايد نمايندگانشان در مجلس براي خروج از اصول قانون اساسي به دولت تذكر دهند، اما همه نمايندگان مجلس هفتم و بهخصوص زنان سكوت كردند و از كنار آن گذشتند. از سكوت آنها بهخوبي ميشد پيشبيني كرد كه از اين پس شرايط براي زنان تغييري نخواهد كرد و برنامهها بر همين نگاه ارائه ميشود، آنقدر زمان نگذشت تا دولت به كمك قوه قضاييه شتافت و در لايحهاي با نام تيشه به ريشه خانواده زد و صدايي از مجلس بلند نشد. لايحه حمايت از خانواده وقتي وارد راهروهاي سبز بهارستان شد، زنان اصولگراي مجلس جلوتر از ديگران ايستادند و با افتخار آن را مدافع حقوق زنان دانستند. لايحهاي كه يك روز پس از افتخار نمايندگان، اعتراض فعالان حقوق زنان و شهروندان ايراني را به دنبال داشت و آنچنان لرزهاي در مجلس ايجاد كرد كه همان زنان پيشقدم در ارائه اين طرح در صحن را بر آن داشت تا به سرعت لايحه را به كمد لوايح راكد بسپارند و آن را از دستوركار خارج كنند. اما حكايت دولت و مجلس به همين موضوعات ختم نميشود، نمايندگان زن مجلس در كنار مردان دولت بارها و بارها از تفكيك فضاهاي عمومي، حذف زنان از برخي مشاغل و برخوردهاي انتظامي با زنان حرف زدند و بر سرعت اقدامات در مورد اين طرحها تاكيد كردند. چون تصميم گرفته شده بود كه زنان، نيمي از جمعيت كشور، روانه خانهها و از جامعه دور شوند.
همزمان با تولد حضرت فاطمه (س) و روز زن در ايران، بارها و بارها با همه هشت نماينده زن مجلس شوراي اسلامي تماس گرفتيم، اما هيچكدام از آنها زحمتي براي پاسخ دادن به تلفن همراه خود ندادند و بيتوجه به وظيفه خود از كنار سوال موكلانشان گذشتند، شايد چون ميدانستند كه همچنان برنامههايي در راه است و آنها ميخواهند سكوت كنند.
تنزل رتبه ايران در خاورميانه
به دليل كاهش تعداد زنان در مجلس
برنامهها و ساختارهاي پيشبيني شده براي زنان آنچنان خبري از آينده ميدهد كه هركدام از فعالان زن در تحليل از شرايط پيشآمده در كنار ابراز نگراني از اتفاقات پيشآمده شرايط آينده را هم سختتر از امروز پيشبيني ميكنند، شرايطي كه از نگاه دبيركل جمعيت حمايت از حقوق بشر زنان با تكيه زدن اصولگرايان بر صندلي اداره دولت به خوبي اجرا شده است:
شهيندخت مولاوردي با اشاره به مشاركت سياسي پايين زنان در انتخابات اخير مجلس و ساختار اداره مردانه كشور اين نگاه را توضيح ميدهد:
او با اين مقدمه از تنزل رتبه ايران در جلب مشاركت زنان در سياست خبر ميدهد و ميگويد:
او هم مانند ديگر همفكران خود، نهادهاي زنان را همراهان سياستهاي تبعيضآميز دولت ميداند:
شايد اشاره او به حمايت مشاور رئيسجمهور در امور زنان و خانواده در دفاع از لايحه حمايت از خانواده، تبعيض در ارائه مشاغل به زنان، تفكيك جنسيتي در اماكن عمومي و سهميهبندي جنسيتي است.
زهره طبيبزادهنوري به عنوان تنها متولي حقوق زنان در دولت نهم در همه اين سالها در كنار اين اظهار نظرها تنها از برگزاري 367 ملاقات مردمي و 20 بازديد از اقدامات مهم دفتر امور زنان خانواده خبر داده است.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
سه شنبه 4 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 769]