تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 30 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس در مقابل ثروتمند به خاطر ثروتش تواضع كند دو سوم دينش از بين برود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831430970




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

«خداشناسي و انسان‌شناسي عرفاني بنا بر تفسير اماميه متقدم» در «اطلاعات حكمت و معرفت»


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: «خداشناسي و انسان‌شناسي عرفاني بنا بر تفسير اماميه متقدم» در «اطلاعات حكمت و معرفت»
گروه انديشه: مقاله «خداشناسي و انسان‌شناسي عرفاني بنا بر تفسير اماميه متقدم» توسط «محمد‌علي امير‌معزي» نوشته شده و به همت «علي‌رضا رضايت» ترجمه شده و در آخرين شماره از ماه‌نامه «اطلاعات حكمت و معرفت» (شماره 3، خرداد 1387) منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، در متون حديثي متقدم شيعه اثناعشري، احاديثي به چشم مي‌خورند كه در آن‌ها انسان‌ها به سه دسته تقسيم شده‌اند: معصومين(ع)؛ يعني پيامبراكرم(ص)، دخترش فاطمه(س) و امامان دوازده‌گانه(ع) خاصه آخرين آن‌ها، مؤمنين ايشان؛ يعني آن‌ها كه به امر معصومين پاي‌بندند و ساير انسان‌ها.

نويسنده در اين مقاله با استفاده از اين احاديث به اثبات خداشناسي و انسان‌شناسي عرفاني مي‌پردازد. در ادامه خلاصه‌اي از اين مقاله مي‌آيد: به نظر مي‌رسد كه كهن‌ترين اين احاديث، احاديثي است كه تقسيم‌بندي موجود در آن‌ها، مبنايي قبيله‌اي دارد. در حديثي به نقل از امام‌صادق(ع) چنين آمده است: «ما اعقاب (اولاد) هاشم هستيم، مؤمنان (شيعيان) ما نجباي عرب و مابقي اعراب‌اند.» در حديثي به نقل از امام كاظم(ع) در پاسخ به مردي از قريش كه از قبيله‌اش و نجابت اعراب سخن مي‌گفت، آمده‌ است: «اين همه بگذار!... انسان‌ها سه‌گونه‌اند: عرب، مولي و علج؛ ما عرب هستيم، شيعيان ما موالي و آن‌ها كه مانند ما نيستند، علج (كساني‌كه بهره‌اي از دين ما ندارند) هستند.»

در حديثي مشابه منسوب به همين امام همام، جزئيات دقيق‌تري آمده است: «مردم سه دسته‌اند: عرب، مولي و علج؛ ما امامان عرب هستيم، دوستداران حقيقي ما مولي و دشمنان ما علج هستند.» آن‌چه در نگاه اول هويداست آن است كه معيارهاي انسان‌شناختي قبيله‌اي به سود معيارهاي ديني ناديده گرفته شده است.

از نگاه مذهب، اين معيارها در حكم نمادهايي براي سه‌گونه انسانند: راهنمايان روحاني، مؤمنان ايشان و دشمنان آن‌ها. در اين‌جا ذكر دو نكته ضروري است. نگاه شيعه اثناعشري، مكتبي كه آغاز آن به امامان تاريخي باز مي‌گردد، به تاريخ، نگاهي دوگانه است: نگاهي كه در آن، جهان معركه نبرد بين دو نيروي خير و شر است: اين نيروها به ترتيب عبارتند از: امام و پيروانش از يك‌سو و دشمنان امام و حاميان آن‌ها از سوي ديگر. اين نبرد پيش از خلقت دنياي مادي و به هنگام اولين درگيري بين سپاه عقل و سپاه جهل آغاز شد.

نبرد مذكور در همه زمان‌ها تداوم يافت؛ نبردي كه امامان، انبيا اولوالعزم(ع) و پيروان ايشان و دشمنان آن‌ها را كه به سركردگي رهبرانشان مانع از مأموريت انبياء و يا امامان مي‌شوند. در برابر يكديگر قرار داده است. اين نبرد تنها پس از پيروزي قطعي مهدي‌قائم(عج) بر نيروهاي جهل در آخرالزمان پايان خواهد يافت.

نكته ديگر به جنبه ديگري از جهان‌بيني اماميه مربوط مي‌شود؛ جنبه‌اي كه مي‌توان آن‌را نبويت ناميد. در حقيقت، تشيع، واقعيت را در تمام ابعاد آن كه شامل دو مرتبه است در مي‌يابد: مرتبه ظاهر و مرتبه باطن كه در پس ظاهر نهفته است. مرتبه باطن به نوبه خود و به طريق اولي دربردارنده بواطن ديگر است. تعاليم امامان تعادلي را بين اين سطوح برقرار مي‌كند.

اين فرايند، اساسا فرايندي تأويلي است؛ اگر باطن به ظاهر جهت و معنا مي‌بخشد، ظاهر نيز در جاي خود مبنا و تقويت‌كننده اجتناب‌ناپذير باطن خواهد بود. بدون باطن، ظاهر معناي خود را از دست مي‌دهد و بدون ظاهر باطن عريان مي‌ماند. اين ديالكتيك، تطابقي بنيادين را بين پيامبرشناسي و امام‌شناسي برقرار مي‌كند.

ماه‌نامه اطلاعات حكمت و معرفت به صاحب امتيازي مؤسسه اطلاعات و مدير مسئولي و سردبيري «انشاء‌الله رحمتي» هر ماه منتشر مي‌شود. اين شماره ويژه «دين و محيط زيست» است.
 دوشنبه 3 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 271]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن