واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بررسي تحولات بازار نفت در اجلاس توليدكنندگان و مصرفكنندگان در جده
نشست مشترك كشورهاي مصرفكننده و توليدكننده نفت روز گذشته با حضور مقامات اقتصادي 35 كشور جهان در شهر بندري جده بدون دستيابي به توافق ملموسي به كار خود پايان داد.
در پايان اين نشست به دليل دست نيافتن شركتكنندگان به يك اجماع كلي، بيانيهاي صادر نشد.
به گزارش ايرنا، در اين نشست كه غلامحسين نوذري وزير نفت كشورمان نيز شركت داشت، مقامات اقتصادي 35 كشور جهان مهمترين تحولات بازار انرژي، دلايل بالا رفتن قيمت نفت و تأثيرات منفي آن را بر اقتصاد جهاني مورد بحث و بررسي قرار داد ند.
در اين نشست بينالمللي كه به رياست ملك عبدالله بن عبدالعزيز پادشاه عربستان سعودي برگزار شد، گوردون براون نخستوزير انگليس و برخي از چهرههاي شاخص اين نشست از جمله معاون رئيس جمهوري چين و وزيران نفت و انرژي ايران، عربستان و آمريكا نقطه نظرات خود را پيرامون افزايش قيمت نفت مطرح كردند.
پادشاه عربستان در مراسم افتتاحيه نشست جده اعلام كرد: توليد نفت اين كشور به بيش از 7/9 ميليون بشكه در روز افزايش يافته است.
ملك عبدالله افزود : عربستان يك ميليارد دلار براي كمك به كشورهاي در حال توسعه به صندوق اوپك اختصاص ميدهد و 500 ميليون دلار وام كم بهره نيز در اختيار كشورهاي فقير به منظور توسعه پروژههاي انرژي قرار خواهد داد.
وي تصريح كرد : ما به شدت نگران مصرف كنندگان انرژي در همه كشورها هستيم. توليد نفت عربستان طي ماههاي اخير از 9 ميليون بشكه در روز به بيش از 7/9 ميليون بشكه افزايش يافته است.
وي افزود: عربستان آمادگي خود را براي تامين هرگونه تقاضاي بيشتر اعلام ميكند.
تشريح ديدگاههاي ايران در اجلاس جده
مهندس غلامحسين نوذري، وزير نفت كشورمان در اجلاس توليد كنندگان و مصرف كنندگان نفت در جده ديدگاههاي جمهوري اسلامي ايران را درباره ثبات بازار نفت تشريح كرد.
نوذري خاطرنشان كرد: ما به عنوان توليدكننده به هيچوجه از نوسانات شديد بازار خوشنود نيستيم و نگران وضعيت آينده بازاريم. بررسيهاي كارشناسانه نشان ميدهد كه در حال حاضر نه تنها بازار نفت خام با هيچ كمبودي روبرو نيست بلكه با مازاد عرضه مواجه است. اين مازاد عرضه در سه ماهه دوم سال 2008 به سطح 2/1 ميليون بشكه در روز و در سه ماهه سوم به سطح نيم ميليون بشكه در روز خواهد رسيد، بنابراين عملاً در بازار نفت خام كمبود فيزيكي وجود ندارد. آنچه موجب افزايش قيمت نفت و پديد آمدن چنين روندي در شرايط انباشت آن در بازار شده است عمدتاً به دليل سياستهاي غلط و نادرست برخي از مصرفكنندگان بزرگ نفت است كه با اين نوسانات قيمتها هدفهاي خاصي را پيگيري ميكنند.
وي افزود: بخش مهمي از سطوح فعلي قيمت نفت نتيجه وقوع سه جنگ در اين منطقه و تحريمهاي تحميلي برچند كشور توليدكننده مهم طي سه دهه گذشته است كه افزايش ظرفيت توليد نفت و گاز جهان را محدود كرده است.
وزير نفت تصريح كرد: صحيح نيست كه برخي از دولتها به دلايل خاص سياسي، اوپك را در ايجاد تحولات فعلي و قيمتها مقصر بدانند و نابودي آن را خواستار شوند. آنها ميدانند كه چگونه كشورهاي اوپك مانند گذشته در تلاش هستند كه ثبات را به بازار نفت برگردانند.
نوذري ادامه داد: نفت و گاز صنعت صلح است و فقط در سايه آرامش و ثبات اين صنعت گسترش مييابد. كساني كه در پي افزايش ناامني و تهديد هستند اين را ميدانند كه در يك روز ممكن است قيمت نفت بيش از 10 دلار افزايش يابد زيرا تنشهاي سياسي - نظامي سالهاي گذشته به ويژه در مناطق نفتخيز باعث نگراني بازار و ابهام در مورد آينده وضعيت عرضه مستمر نفت شده است.
وي يادآور شد: سياستهاي انرژي مصرف كنندگان بزرگ بايد در جهت رفع محدوديتها در زنجيره عرضه بيشتر نفت و گاز، تلاش در جهت حذف تنشهاي سياسي در مناطق توليد، رفع محدوديتها و تحريمها و رفتارهاي دوگانه، عادلانهتر كردن مالياتها، كمكردن تاثير بورس بازي در بازارهاي جهاني نفت و ايجاد ثبات در بازارهاي مالي و نرخ برابري ارزها باشد. اين شرايط به بازار فرصت خواهد داد تا در فضايي آرام و به دور از تنش به تصحيح خود بپردازند.
وزير نفت كشورمان گفت: بيثباتي در بازار مورد علاقه هيچ يك از كشورهاي توليدكننده نفت نيست چرا كه اگر به برخي ديگر از عوامل افزايش قيمت نفت توجه شود، مشاهده ميكنيم كه ارزش دلار در چند سال گذشته و به ويژه بين سالهاي 2001 تا 2007 در مقايسه با يورو بيش از 42 درصد كاهش داشته است. تنها در يك سال گذشته كاهش ارزش برابري دلار در مقابل يورو بيش از 15 درصد بوده است و اين روند هنوز ادامه دارد بنابراين قيمت نفت در مقابل قدرت خريدي كه دلار براي كشورهاي صادركننده به همراه داشته افزايش چنداني نيافته است.
نوذري تصريح كرد: كمبود ظرفيتهاي مازاد توليد نفت خام از يك طرف و محدويت ظرفيتهاي پالايشي از طرف ديگر دو عامل مهم و تاثيرگذار ديگر در وضعيت بازار نفت هستند. اگرچه توليدكنندگان با دريافت كمترين كمك و سرمايهگذاري از سوي مصرفكنندگان و با قرباني كردن ساير بخشهاي اقتصاد ملي خود درصدد ايجاد ظرفيتسازي در توليد نفت خام و همچنين ايجاد ظرفيتهاي پالايشي جديد هستند اما اين ظرفيتسازيها مستلزم سرمايهگذاريهاي سنگيني است و بدون همكاري مالي و فني مصرفكنندگان، توليدكنندگان، به تنهايي قادر به تامين سرمايهگذاريهاي لازم براي توسعه اين صنعت نيستند.
اين در حاليست كه پيش از آغاز اجلاس ديروز رئيس اوپك با رد هرگونه افزايش توليد اين سازمان تا قبل از نشست سپتامبر گفت: هيچ مذاكرهاي براي افزايش توليد نفت اعضاء بجز عربستان صورت نگرفته است.
شكيب خليل تاكيد كرد: وزير انرژي آمريكا نيز در حاشيه اجلاس جده بار ديگر خواستار افزايش توليد و عرضه جهاني نفت شد.
ساموئل بودمن گفت: عدم تعادل بين عرضه و تقاضا قيمت جهاني نفت را به مرز 140 دلار در هر بشكه رسانده است و اين مساله موجب گسترش ناآرامي هاي اجتماعي در آسيا و اروپا شده است.
افزايش بهاي نفت در بازارهاي جهاني
از سوي ديگر عليرغم وعده عربستان سعودي مبني بر تامين نياز نفتي بازارهاي جهاني كه موجب پيشبيني كاهش قيمت نفت در هفتهجاري شد، صبح امروز همزمان با گشايش بازارهاي جهاني، قيمت نفت حدود يك دلار در هر بشكه افزايش يافت.
گزارش خبرنگار ما حاكيست صبح امروز (به وقت تهران) در آغاز معاملات اول هفته بازارهاي جهاني، قيمت هر بشكه نفت سبك و شيرين آمريكا (وست تگزاس اينترمديت) به 136 دلار و 30 سنت رسيد.
اين در حاليست كه جمعه شب در پايان معاملات آخر هفته بازارهاي جهاني قيمت هر بشكه نفت 135 دلار و 40 سنت بود.اختلاف نظر اعضاي اوپك با عربستان سعودي در مورد لزوم افزايش توليد اين سازمان موجب رشد قيمت نفت در بازارهاي بينالمللي شده است.
گزارش خبرنگار ما حاكيست صبح امروز (به وقت تهران) علاوه بر قيمت نفت خام، قيمت گاز و بنزين نيز در بازارهاي جهاني افزايش يافت.
هرگالن (32/3 ليتر) گاز مايع امروز در بازارهاي شرق آسيا با 10 سنت افزايش نسبت به معاملات قبلي 7 دلار و 3 سنت فروخته شد. هر گالن بنزين نيز با 7 سنت افزايش نسبت به رقم قبلي 4 دلار و 12 سنت به فروش رسيد.
دوشنبه 3 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]