تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 22 شهریور 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):رسول اكرم صلى الله عليه و آله گروهى را كه كشت و كار نمى كردند، ديدند و فرمودند: شم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1815074076




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

مدير طرح جايگزيني مسافربرهاي شخصي ستاد حمل و نقل و مديريت مصرف سوخت: درآمد يك ميليارد توماني شركت‌هاي خصوصي تاكسيراني از محل حق شارژ غيرقانوني است


واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مدير طرح جايگزيني مسافربرهاي شخصي ستاد حمل و نقل و مديريت مصرف سوخت: درآمد يك ميليارد توماني شركت‌هاي خصوصي تاكسيراني از محل حق شارژ غيرقانوني است


خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: اجتماعي - شهري

مدير طرح جايگزيني مسافربرهاي شخصي ستاد حمل و نقل و مديريت مصرف سوخت، درآمد سالانه يك ميليارد و 380 ميليون توماني برخي از شركت‌هاي خصوصي تاكسيراني از محل دريافت حق شارژ را همچنان غيرقانوني اعلام كرد.

به گزارش سرويس «شهري» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، به نقل از ستاد حمل و نقل و مديريت مصرف سوخت، حسين هاشمي با تأكيد بر اين كه حق شارژهاي دريافتي از سوي شركت‌هاي خصوصي تاكسيراني غيرقانوني است و نياز به مصوبه شوراي شهر دارد، اظهار داشت: اواخر سال گذشته مكاتباتي از سوي وزارت كشور با شهرداري تهران و معاونت حمل و نقل ترافيك در رابطه با اخذ مجوز قانوني از شوراي شهر مبني بر دريافت حق شارژها از تاكسيرانان انجام گرفت اما هنوز پاسخي در اين رابطه به دست ما نرسيده است.

وي افزود: ضمن آن كه در رابطه با دستورالعمل تهيه شده درباره نحوه اداره شركت‌هاي خصوصي تاكسيراني كه براساس بررسي‌هاي كارشناسي وزارت كشور تهيه شده بود نيز براي شهرداري تهران براي طرح و تصويب در شوراي شهر ارسال شده بود اما هنوز اقدامي در اين زمينه انجام نگرفته است.

هاشمي بيان داشت: با توجه به تاكسي‌هاي خصوصي موجود در شهر تهران اعم از سواري، ون و مسافربر شخصي اگر ميانگين تعداد تاكسي‌هاي هر شركت را هزار دستگاه سواري، 4 هزار دستگاه مسافربر شخصي و 500 دستگاه ون در نظر بگيريم با توجه به حق شارژهايي كه دريافت مي‌كنند ميزان درآمد آن‌ها كاملاً مشخص مي‌شود.

مدير طرح جايگزيني مسافربرهاي شخصي ستاد حمل و نقل و مديريت مصرف سوخت بار ديگر با تأكيد بر اين كه پول‌ها بدون مجوز قانوني توسط شركت‌ها دريافت مي‌شود، تصريح كرد: با وجود آن كه سازمان‌هاي تاكسيراني و شركت‌هاي خصوصي خود را براي دريافت حق شارژ محق مي‌دانند، اما اعتراضات عديده‌اي از سوي تاكسيرانان نسبت به دريافت و پرداخت اين پول‌ها به مراجع مختلف شده است.

وي با اشاره به برخي از اظهارنظرهاي انجام گرفته توسط شركت‌هاي خصوصي مبني بر اين كه رانندگان كليه حق شارژ را پرداخت نمي‌كنند، خاطرنشان كرد: اسنادي در اختيار داريم كه شركت‌ها از رانندگان چك‌هاي 6 ماهه بابت پرداخت حق شارژ از تاكسيرانان دريافت كرده‌اند و شركت‌ها در مقابل اعتراض آن‌ها نسبت به چنين اقدامي اعلام كردند كه اگر حق شارژ پرداخت نكنند كارت سوخت و پروانه آن‌ها باطل مي‌شود.

هاشمي با ابراز تأسف از نحوه عملكرد شركت‌هاي خصوصي تاكسيراني، اقدامات آن‌ها را بر خلاف اصل 44 (خصوصي‌سازي) دانست و افزود: هدف اصلي از تعريف شركت‌هاي خصوصي توسعه حمل و نقل و عمومي و بهبود كيفيت خدمات به مردم بوده است اما عملكرد اين شركت‌ها تا به امروز نشان داد كه متأسفانه اهداف اقتصادي و درآمدزايي بر اهداف ساماندهي و بهبود كيفيت خدمات حمل و نقل عمومي غلبه كرده است هر چند ما نيز منكر ضرورت كسب سود معقول و عادلانه از محل ارائه خدمات مناسب و با كيفيت در اين بخش براي سرمايه‌گذاران نيستيم.

مدير طرح جايگزيني مسافربرهاي شخصي ستاد مديريت حمل و نقل و مصرف سوخت با اشاره به عملكرد دولت در ارائه تسهيلات به تاكسيرانان و مسافربرهاي شخصي در خريد خودروهاي جديد همچون واگذاري تاكسي 15 درصد زير قيمت كارخانه، عدم دريافت هزينه يك ميليون توماني مخازن سوخت تاكسي‌هاي دوگانه سوز و اعطاي وام بانكي با سود 7 درصد، تأكيد كرد: ستاد تبصره 13 اين تسهيلات را براي جلوگيري از ايجاد فشار به قشر تاكسيران اعطا كرد اما عملكرد شركت‌هاي خصوصي موجب بروز نارضايتي ميان تاكسيرانان شده است. اين تسهيلات به م نظور جولگيري از افزايش نرخ كرايه‌ها داده شد تا به مردم فشار وارد نشود.

به گزارش ايسنا، مدير طرح جايگزيني مسافربرهاي شخصي ستاد مديريت حمل و نقل و مصرف سوخت با بيان اين كه برخي از شركت‌هاي خصوصي با مراجعه به ستاد حمل و نقل و مديريت مصرف سوخت اعلام كردند كه حاضرند 6 ماه حق شارژ نگيرند تا زماني كه شرايط قانوني دريافت حق شارژ مشخص شود، ادامه داد: اين شركت‌ها به واسطه محدود بودن تعدادشان و تحت فشار قرار گرفتن از سوي ساير شركت‌ها و تهديد ابطال پروانه فعاليت خود، مجبور به دريافت حق شارژ هستند اما به شدت از ما خواستار تعيين وضعيت قانوني دريافت اين پول‌ها هستند.

هاشمي با بيان اين كه شركت‌ها علاوه بر دريافت حق شارژ هزينه‌هاي ديگري همچون دريافت 800 هزار تومان پول براي نصب GPS (هشت ماه زودتر از زمان نصب آن‌ها) تأكيد كرد:‌ شركت‌هاي خصوصي بايد وجوه اضافي بدون مصوبه شورا دريافت كردند را به تاكسيرانان عودت دهند.

مدير طرح جايگزيني مسافربرهاي شخصي ستاد حمل و نقل و مديريت مصرف سوخت تأكيد كرد: ستاد مديريت حمل و نقل و مصرف سوخت در حال پيگيري اين مسئله از مراجع قضايي هستند كه تا حصول نتيجه، موضوع را پيگيري خواهد كرد.

انتهاي پيام
 دوشنبه 3 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 311]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن