واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: قضاوت ، معياري براي داوري بين حق و ناحق
قضاوت، يعني داوري ميان حق و ناحق، يعني احقاق حق، يعني صدور راي براي محكوم كردن مجرم و اجراي عدالت ، ستاندن حق مظلوم از ظالم.
در همه جوامع و گروههاي بشري معمولا در برخي مواقع شرايطي به وجود ميآيد كه براي رفع اختلاف ميان دو نفر و ستاندن حق مظلومي از ظالمي نياز به معتمد، كدخدا و يافردي توانمند است كه با آگاهي از قوانين راي، را به نفع يك نفر صادر كند.
اين يك نفر كسي نيست جز قاضي، كه بايد امين باشد، رازدار باشد، صداقت داشته باشد ، سعه صدر پيشه كند، به علم حقوق اشرافيت داشته باشد، طمعكار نباشد، مدافع حق باشد، شجاع باشد و در راه اجراي عدالت و قضاوت هيچ چيز و هيچ كس را به ديگري برتري ندهد.
قاضي بايد ريزبين و انديشمند باشد و حتي فرق حق و ناحق را حتي به باريكي يك "مو" به درستي تشخيص دهد تا بتواند عدالت را در بين مردم اجرا كند.
معاون قضايي دادگستري ايلام در اين خصوص گفت: قضاوت و داوري يك امر سخت و پيچيده است و در شرع انور اسلام نسبت به امر قضاوت تاكيدات و سفارشات فراواني شده است.
"سعيد فريادي" افزود: به همين دليل همواره در ارتباط با موضوع قضا و قضاوت با سختيها و دشواريهايي مواجه هستيم.
وي گفت: احقاق حق و باطل امري است كه مورد تاييد و تاكيد رهبر معظم انقلاب و رييس قوه قضائيه در نظام جمهوري اسلامي ايران است.
وي افزود: همه واحدهاي قضايي و محاكم دادگستري نسبت به امر خطير قضاوت به صورت جدي و موكد ارزش و اهميت ويژهاي قايل هستند.
وي گفت: نظارتي كه بر كار قضاوت در ساير واحدهاي قضايي اعمال ميشود ناشي از همين شدت و سختي كار قضاوت است.
فريادي كه يكي از قضات ايلامي نيز ميباشد گفت: پيشرفت علم و تكنولوژي بر پيچيدگي جرايم افزوده است كه اين موضوع نيز بخشي از سختي كار قضاوت را نمايان ميكند.
وي افزود: پيچيدگي جرايم باعث ايجاد مشكلاتي نظير اطاله دادرسي و تعارض قوانين ميشود كه گريبانگير قضاوت است و يكي از دلايل سختي كار قضاوت محسوب ميشود.
رئيس دادگاه انقلاب اسلامي ايلام نيز گفت: كار قضاوت به اين دليل سخت است كه با حقوق و تكاليف سر و كار دارد.
"عمران عليمحمدي" افزود: اجراي عدالت بسيار دشوار است و قضاوت كار اجراي عدالت در بين افراد است.
وي گفت: قضاوت، تطبيق اعمال مردم با اعمال مرتكبين و با نسوس قانوني است به همين دليل قاضي بايد بينهايت دقيق باشد.
وي افزود: عدالت چهار پايه دارد كه قاضي بايد در اجراي حكم و صدور حكم آنها را رعايت كند.
وي، فهم درست و دقيق قاضي از موضوع، عالم بودن قاضي بر قوانين، صدور حكم روشن و قابل فهم براي مردم و سعه صدر و بردباري قاضي چهار پايه محكم قضاوت براي صدور حكم عادلانه ميباشند.
وي گفت: قاضي بايد صبوري در بردباري و بردباري در صبر داشته باشد تا يك حكم عدالت مدارانه و تشخيص حق عادلانه دهد.
عليمحمدي افزود: قضاوت مساله مهمي است و قاضي بايد امانتدار مردم باشد البته بايد توجه داشت، كه شرايط يك قاضي بسيار سخت است زيرا بايد احكام قضا را به خوبي آگاه باشد.
وي گفت: قضاوت يك وظيفه بزرگ الهي است و قاضيات در اين رابطه مسووليت خطيري به عهده دارند.
وي افزود: قاضي در صدور راي براي طرفين قضاوت بايد خدا را در نظر داشته باشد و بر اساس حدود و قانون اسلامي عدالت، راي صادر كند.
وي گفت: قضات بايد با رعايت عدالت در مسير احقاق حقوق مردم گام بردارند و با شهروندان به گونهاي رفتار كنند كه ضمن اجراي عدالت و جلب اعتماد آنان از دستگاه قضايي به عنوان مدافع حق و عدالت ياد كنند.
هماكنون ۸۳نفر قاضي در محاكم قضايي استان ايلام به امر قضاوت فعاليت ميكنند.ك/۴
دوشنبه 3 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 217]