واضح آرشیو وب فارسی:مهر: آيا آمريكا در حال افول است؟؛ سرايت بيماري قرن 20 بريتانيا به آمريكا
------------
روزنامه البيان با درج مقاله اي موضوع روبه زوال بودن دولت امريكا را بررسي كرد .
بر اساس اين گزارش به نقل از البيان، در اين مقاله به قلم جلال امين با عنوان " ايا امريكا در حال افول است ؟" امده است : در شماره ماه مه سال 2008 مجله "فارين افرز" مقاله اي با عنوان اينده قدرت امريكا منتشر و اين سوال مطرح شد كه ايا امريكا پس ازانكه قدرتهاي جديدي در دنيا پا به عرصه وجود گذاشتند مي تواند به حيات خود ادامه دهد؟ شواهد زيادي در ميان است كه نشان مي دهد عصر سلطه امريكا بر جهان رو به افول و حتي رو به پايان است .
نتايجي كه پاسخ مثبت به اين سوال در پي خواهد داشت ، نتايج خطرناكي براي امريكائيها و غير امريكائيها و حتي براي كل جهان از نظر سياسي اجتماعي و فرهنگي خواهد بود و همزمان با وخيم شدن مشكلاتي كه امريكا در داخل و خارج با ان روبرو است اين پرسش بيشتربه ذهن مي رسد .
پل كندي استاد امريكايي در 20 سال پيش كتابي نوشت كه بسيار شهرت يافت .نام اين كتاب صعود و سقوط قدرتهاي بزرگ است .
مولف در اين كتاب تلاش كرد به اين سوال جواب بدهد كه ايا ضروري است شكوفايي يك كشور و صعود و تبديل ان به يك قدرت بزرگ حتما با سقوط همراه باشد و اگر پاسخ مثبت است علت ان چيست ؟
پل كندي به اين نتيجه رسيد كه سقوط بعد از صعود تقريبا حتمي است و علت اين است كه قدرت بزرگ پس از ان كه به درجه معيني از قدرت رسيد و نفوذش را به سطحي فراتر از توانش سرايت داد يعني فراتر از سطحي كه بتواند ان را حفظ كند ؛ نياز به هزينه هاي اقتصادي هنگفتي دارد و برخي دشواريهاي سياسي و اجتماعي نيز در پي خواهد داشت كه قادر به مقابله با ان نيست . براين اساس ،قدرت بزرگي كه از ان صحبت شد منقبض شده و ناچار به كاهش نفوذش مي شود اين انقباض و كاهش نفوذ از نشانه هاي سقوط و از دست دادن قدرت است .
پل كندي اين قانون را بر امريكا تطبيق داد و به نتيجه بدبينانه اي رسيد كه مضمونش اين است : امريكا به نوعي بيماري مبتلا شده است كه امپراتوري بريتانيا در اوائل قرن گذشته به ان مبتلا شده بود .
البيان در ادامه نوشت در مقاله اي كه در شماره ماه مه 2008 در مجله امور خارجه منتشر شد نويسنده بار ديگر همين پرسش را مطرح كرد اما به نتيجه معكوس دست يافت. او معتقد است امريكا در حال سقوط نيست و تجربه صعود و سقوط بريتانيا كاملا با شرايط تجربه امريكا متفاوت است .مورد امريكا سرشار از نقاط قوتي است كه نمونه بريتانيا فاقد ان بوده است .
نويسنده مقاله فريد زكريا تحليلگر سياسي بارز امريكايي هندي الاصل است كه در رسانه هاي امريكا از جايگاه مهمي برخوردار است .او سردبير مجله بين المللي نيوزويك است .مقاله اش بسيار جذاب بوده و در اين مقاله در صدد است كه ثابت كند امريكا درحال سقوط نيست .
فريد زكريا در اين مقاله به تاريخ اقتصادي اشاره مي كند و مي نويسد به عنوان مثال ميانگين رشد اقتصادي انگليس اندكي قبل از جنگ جهاني اول كمتر از 2درصد در سال بود در حالي كه ميانگين رشد اقتصادي امريكا و المان بيش از 5 درصد بود و اين امر نشان ميدهد افول اقتصاد انگليس حتمي بود .
اما نويسنده مقايسه مشابهي درباره ميانگين رشد اقتصادي در 20 سال اخير بين امريكا و چين به عمل نياورده است .اگر اين مقايسه به عمل مي امد تا مشخص شود تفاوت ميان چين و امريكا بسيار بيش از تفاوتي است كه بين بريتانيا و امريكا در صد سال پيش وجود داشته است. چرا كه اگر اين مقايسه انجام شود چين در اين مقايسه برنده خواهد شد و اين امر به نوبه خود نتيجه رضايتخشي براي محوريت امريكا در جهان نخواهد داشت .
همچنين نويسنده مقاله براي اينكه نشان دهد امريكا در حال سقوط نيست سهم امريكا را از سرانه توليد جهاني بيان مي كند و مي افزايد در دهه سي قرن بيست دست كم 25 درصد بوده است و هنوز در همين سطح قراردارد. اين درحالي است كه نويسنده نگفته است سهم امريكا در تجارت بين المللي چه اندازه است چرا كه سهم يك كشور از تجارت بين المللي شاخص قويتري در مقايسه با سهم يك كشور از سرانه توليد جهاني است .
همچنين زكريا در اين مقاله ننوشت براي درامد سرانه ملي امريكا چه اتفاقي افتاده است زيرا سهم خدمات در توليد سرانه امريكا به زيان توليد صنعتي روبه افزايش است در حالي كه چنين اتفاقي در چين نيفتاده است و اين تحول ، شاخص مهمي است .
فريد زكريا در مقاله خود مي گويد افول مركزيت بريتانيا در جهان بيشتر علت اقتصادي داشته است تا سياسي در حالي كه امريكا اكنون بيشتر مشكلات سياسي دارد تا اقتصادي ضمن انكه بررسي دقيق تر موضوع نيازمند تحقيقاتي بيشتر است
يکشنبه 2 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]