واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: انتشار كتاب «معرفي و نقد منابع عاشورا» به همت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي
گروه خبرنگاران افتخاري / ياسر شريعتي: «معرفي و نقد منابع عاشورا» عنوان اثري است كه در دفتر نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي به زيور طبع آراسته شده است.
به گزارش خبرنگار افتخاري خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) در قم، كتاب «معرفي و نقد منابع عاشورا» نوشته سيد «عبدالله حسيني» عنوان كتابي است كه از سوي پژوهشكده تاريخ و سيره پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي منتشر شده است.
در اين كتاب واقعه عاشورا در طول تاريخ اسلام به جهات گوناگوني مورد توجه قرار گرفته و پرسشهايي را در پي داشته كه يكي از اساسيترين آنها ميزان اتقان و استحكام دادههاي تاريخي اين واقعه است.
كتاب حاضر با نقد و بررسي منابع مربوطه، در صدد پاسخگويي به آن برآمده و كوشيده تا راهي پيش روي اهل تحقيق و عاشوراپژوهان قرار دهد.
نويسنده در هشت فصل به نقد و بررسي منابع عاشورا ميپردازد و در فصل نخست با عنوان «نگاهي به منابع عاشورا» در ابتدا به نخستين راويان حادثه عاشورا و سير مقتلنگاري اشاره ميكند و مينويسد: «وقايع كربلا مانند همه وقايع تاريخ صدر اسلام، توسط كساني كه در صحنه حضور داشتهاند، روايت شده و متن خطبهها، نامهها و رجزها نيز توسط كساني كه حافظهاي قوي داشتهاند، حفظ شده است.»
در فصل دوم با عنوان «گزارشهاي تاريخي» ويژگيها و گزارشگران سه روايت از واقعه عاشورا را مورد بررسي قرار ميدهد كه عبارتند از: روايت و مقتل ابومخنف، روايت حصين و روايت ابومشعر.
فصل سوم نيز به «گزارشهاي رجالي» اختصاص دارد و در آن دو گزارش واقدي و ابنسعد بررسي شده و آمده است: «يكي از مهمترين گزارشها از واقعه كربلا، روايت محمد بن عمر بن واقد واقدي است. متأسفانه اصل اين روايت در دست نيست؛ آن چه اكنون وجود دارد، صورت به هم ريختهاي است كه ابن سعد در كتاب طبقات الكبري آورده است.»
نويسنده در فصل چهارم به ذكر «گزارشهاي جعلي و غير واقعي» پرداخته و سه روايت عمار دهني، امالي شيخ صدوق و مقتل جابر جعفي را نقد كرده است.
در فصل پنجم با عنوان «گزارشهاي داستاني» چهارده گزارش از حادثه عاشورا همراه با معرفي و ذكر ويژگيهاي آن ارائه شده است كه عبارتند از: الفتوح ابناعثم، مقتل الحسين (ع) خوارزمي، مقتل منسوب به ابومخنف، روضهالواعظين، مناقب آل ابي طالب، اللهوف، مثير الأحزان، كشف الغمه، تذكره الخواص، الفصول المهمه، روضه الشهداء، تسليه المجالس و ينابيع الموده.
نويسنده در فصل ششم برخي از گزارشهاي عاشورا را «گزارشهاي تخيّلي» ميخواند و اين گزارشها را نام ميبرد: نورالعين في مشهد الحسين(ع)، روايت منسوب به جابر جعفي، دلايل الامامه، منتخب طريحي و اسرار الشهاده.
فصل هفتم نيز به گزارشهاي جامع از عاشورا اختصاص دارد كه عبارتند از: بحارالانوار، العوالم للحسين، ناسخ التواريخ، نفس المهموم، با كاروان حسيني از مدينه تا شام (مع الركب الحسيني) و تاريخ امام حسين (ع) (موسوعه الامام الحسين (ع)) ميپردازد.
در آخرين فصل نيز «علل و انگيزههاي تحريف عاشورا» مورد تحليل قرار گرفته و آنها را به انگيزههاي سياسي، عقيدتي، فكري و اجتماعي ـ فرهنگي تقسيم كرده است.
«معرفي و نقد منابع عاشورا» اثر سيد عبدالله حسيني در 360 صفحه در قطع رقعي به شمارگان 1400 نسخه و به قيمت 3000 تومان وارد بازار نشر شده است.
يکشنبه 2 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 257]