واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: پاسكاري در بازي پايتخت جهاني كتاب
روندها- كامران محمدي:
هرچند ماجراي پايتخت جهاني كتاب، براي يك سال ديگر هم به پايان رسيده و پايتخت اسلووني تعيين شده است، اما طبق معمول در ايران تازه سوت داور به صدا درآمده و پاسكاري آغاز شدهاست.
پاس اول را جمعه شوراي شهر از طريق يكي از ياران دونده و پركارش به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي داد.
رسول خادم گفت: «امسال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي براي نامزدي تهران بهعنوان پايتخت جهاني كتاب، به شوراي شهر تهران درخواستي ارائه نداده است.»
اما همان طور كه انتظار ميرفت، توپ بيش از يك روز در زمين وزارت ارشاد باقي نماند.
محمدحسن فكري، مشاور معاون امور فرهنگي اين وزارتخانه به ايسنا گفت: «امسال هيچ درخواستي از جانب كميسيون ملي يونسكو براي اين موضوع به ما ارائه نشده است و به اين دليل در اين زمينه هيچ اقدامي نكرديم. درصورتي كه اين درخواست ارائه شود، ما نيز اقدامات لازم را خواهيم داشت.»
بنابر اين حالا توپ در زمين كميسيون ملي يونسكو است كه رئيس اداره ارتباطاتش سال گذشته گفته بود: «براي نامزد شدن شهري از ايران بهعنوان پايتخت جهاني كتاب، سازمانهاي داخلي از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمانهاي فرهنگي ديگر، در ۲ سال اخير اعلام آمادگي نكردند.»
البته فرهاد اعتمادي كمي واقعبينانهتر به موضوع نگاه ميكند و ميگويد: « اگر ما اعلام آمادگي كنيم، فضاي مناسبي براي نشر در ايران نداريم و يونسكو اين موضوع را بررسي ميكند.»
اشاره اعتمادي به همان نكتهاي است كه سال ۲۰۰۴ باعث شد تهران با وجود داشتن يك پارتي خوب در يونسكو، رقابت را به تورين ايتاليا ببازد.
مشاور مديركل يونسكو در اين باره ميگويد: «يونسكو شرط پذيرفتن پايتختي تهران را به قبول مسئوليت آن منوط كرده بود كه با نپذيرفتن اين مسئله از سوي شهردار وقت تهران، شهري در ايتاليا به اين عنوان انتخاب شد.»
به نوشته فارس، وي تير سال گذشته گفته بود: «يونسكو امتيازات زيادي براي دادن عنوان پايتخت جهاني كتاب قائل شده بود اما بهدليل وجود وضعيت چاپ كتاب در تهران اعلام كرده بود، نميتوانيم تهران را به اين نام انتخاب كنيم.»
اما گذشته از تمام اينها، بهنظر ميرسد مسئولان كتاب وزارت ارشاد، چندان در جريان اين بازي نيستند و از اساس، به مسئله علاقهاي ندارند.
فارس از قول مجيد حميدزاده، مدير اداره كتاب وزارت ارشاد مينويسد: «من اطلاعي ندارم كه چه شده يا چه نشده است. اما از سال ۸۴ در انتشار كتاب روند رو به رشدي داشتهايم و اين مسئله را آمار رسمي خانه كتاب نشان ميدهد. اينكه كسي ميگويد آمار چاپ كتاب كاهش داشته است بايد دليل بياورد.»
حميدزاده درباره گزارش يونسكو مبني بر سختگيري در انتشار كتاب در ايران هم ميگويد: «نتيجه سختگيري بايد كاهش انتشار كتاب باشد، ولي آمار خانه كتاب خلاف اين مسئله را نشان ميدهد و حتي اگر كتابها را بهصورت مجزا و موضوعي بررسي كنيم افزايش توليد را در حوزههاي مختلف ميبينيم. حرف زدن آسان است ولي حرف مستند و مستدل زدن سخت است.»
محمود سالاري، مدير دفتر مطالعات و برنامهريزي فرهنگي و كتابخواني وزارت ارشاد هم ميگويد: «سوابق و ضوابط ماجراي پايتختي جهاني كتاب را نميدانم.»
درواقع، روشن است كه مثل روز جهاني كتاب كه بدون هيچ اقدام و برنامهاي در ايران آمد و رفت و تازه پس از آن بود كه بحثهاي مربوط به آن آغاز شد، انتخاب پايتخت جهاني كتاب هم مثل ۹ سال گذشته انجام شده است و ايران، هيچ برنامه و اقدامي برايش نداشته است.
به عبارت بهتر مسئولان مرتبط با اين موضوع كه ميتوانند با ارائه پيشنهاد و انجام اقدامات لازم، زمينه را براي نامزدي شهري از ايران فراهم كنند، چندان در جريان كار نبودهاند و اين فرصت گذشته است.
برنامهريزي براي ۲۰۱۱
حالا، يك سال ديگر زمان باقي است تا شايد بتوانيم براي سال ۲۰۱۱ برنامهريزي كنيم.
شايد اگر از همين حالا اقدامات لازم صورت گيرد و برنامههاي ويژهاي كه يونسكو هم به آن علاقهمند است، براي ترويج كتابخواني، انتشار بيشتر و راحتتر كتاب، جشنواره و همايش و... پيشبيني شود، دستيابي به اين عنوان چندان هم دشوار نباشد.
ضمن اينكه شايد شهرهاي ديگري از ايران نيز كه در آنها آمار چاپ كتاب و فعاليتهاي مربوط به آن در سطح بسيار خوبي قرار دارد، گزينههاي بهتري باشند.
تاريخ درج: 1 تير 1387 ساعت 21:34 تاريخ تاييد: 2 تير 1387 ساعت 00:26 تاريخ به روز رساني: 2 تير 1387 ساعت 00:26
يکشنبه 2 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]